Manje više smo svi barem jednom leteli avionom. Poslom ili privatno, do dužih ili kraćih destinacija. Osećaj je zaista poseban.

Naša percepcija o određenoj avio kompaniji bazirana je uglavnom na izgledu samog aviona, čistoći, ljubaznosti osoblja. Što je svakako relevantno. A tek kada letite prvom klasom… Oduvek su intrigirale svojim izgledom i uslugom. I to ne samo one koji mogu da ih priušte, već i sve nas koji uglavnom koristimo ekonomsku klasu u avio saobraćaju. Zbog toga smo ovoga puta za vas „gvirnuliʺ u najbolje prve klase. Smestite se udobno, polećemo!

Neki avioni imaju spavaće sobe koje su namenjene samo članovima posade.

Skytrax je renomirana britanska konsultantska kuća koja se bavi rangiranjem usluga u avio saobraćaju po različitim kriterijumima. Svake godine, od 1999. godine, za komercijalne letove, organizuju World Airline Awards u okviru kojih, po mišljenju putnika/korisnika, proglašavaju najbolje u određenim kategorijama. U trci za Oskara avio industrije učestvuju sve avio kompanije. Najbolja avio kompanija, Najbolje kabinsko osoblje, Najbolja low cost kompanija, Najbolja aerodromska služba, samo su neke od njih. A ko je ovogodišnji pobednik u kategoriji Najbolja prva klasa?

And the Oscar goes to…

Prva klasa avio kompanije Singapore Airlines ove godine je proglašena najboljom na svetu! Evo i zbog čega. U letelici Airbus A 380 putovanje prvom klasom podrazumeva letenje u apartmanu. Ovaj avion je na dva sprata, tako da kada uđete, stepenice vas vode na gornji nivo gde vas čeka smeštaj. Od dugog hodnika dele vas posebna, umetnički dizajnirana vrata, a sam apartman je okružen visokim zidovima kako biste imali privatnost i upotpunjen je luksuz nim na meštajem. Svaki poseduje veliku kožnu fotelju i krevet koji se rasklapa, a sve pogodnosti apart mana (npr. položaj sedišta, osvetljenje, zabava itd.) kontroliše telefon koji je instaliran u naslon za ruku, elektronski kontrolni panel sa strane i tablet duž prozora. Singapore Airlines poseban akcenat stavlja upravo na ove fotelje (koje su podesivne u različite položaje za sedenje i ležanje) jer se sve pogodnosti nalaze na dohvat ruke. Samo sedište tapacirano je finom kožom kompanije Poltrona Frau, poznate po proizvodnji nameštaja sa sedištem u Italiji, čiji su klijenti, između ostalih, Ferrari, Alfa Romeo i Maserati. Sklopivi trpezarijski sto u apartmanu je estetski uklopljen iza vrha u mermernom stolu, koji se nalazi pored fotelje. Ukrašen je belim cvećem, a sadrži i držač za meni koji je lepo osvetljen lampicom za čitanje. Ekran televizora je u visokoj rezoluciji, osetljiv je na dodir, pričvršćen je na bočni zid apartmana i nalazi se ispred fotelje. Može se okretati, omogućavajući različite položaje u zavisnosti od toga da li želite da gledate televiziju iz kreveta ili fotelje. Uz to, svoj smart telefon ili uređaj možete putem aplikacije povezati sa TV­om, izabrati da pogledate neki od filmova koji su u ponudi, igrate igrice ili slušati muziku. Garderober je maskiran u zidu, sa dovoljno mesta za manje torbe, obuću, jaknu i ogledalom u vratima. Veći predmeti mogu se čuvati ispod ploče koja se nalazi duž prozora, a tu su i tri stilski dizajnirane pregrade za odlaganje dodatnih stvari. Naravno, u apartmanu vas čeka i pidžama, papuče i osnovne kozmetičke potrepštine poput gela za tuširanje, šampona, balzama itd., Bose slušalice i poklončić avio kompanije. Što se tiče obroka, i oni su u skladu sa prvoklasnim putovanjem. Kompanija sarađuje sa svetski poznatim šefovima kuhinja koji imaju restorane sa Michelin zvezdicama i poznata je po specifičnoj usluzi pod imenom „Rezerviši kuvaraʺ – odaberite svoje glavno jelo iz odličnog menija najmanje 24 sata pre poletanja.

Singapore Airlines, prva klasa

I ne zaboravimo posadu! Obučena u svoju kebaju, stjuardesa simboliše azijsko gostoprimstvo. Kabinsko osoblje se svakom klijentu obraća imenom i čini sve što je u mogućnosti da vam obezbedi što ugodniji let.

Dve najstarije avio kompanije na svetu su holandski KLM (osnovan 1919. godine) i australijski Qantas (osnovan 1920. godine).

Na drugom mestu ove godine se nalazi avio kompanija Lufthansa. U launge će po vas doći šofer u limuzini Mercedes Benz ili Porsche i odvesti vas direktno do aviona. A da, ne morate paziti na vreme leta jer ako ste već kupili kartu za prvu klasu, automatski vam se dodeljuje asistent koji će vas na sve podsetiti i sprovesti vas kroz pasoške i ostale kontrole ubrzanim procesom. Dalje, po izlasku iz automobila, ulazite direktno, posebnim putem u letelicu. Avion Airbus A340­600 ima ukupno 8 mesta na ovoj luksuznoj klasi, ali za razliku od Singapore Airlines kompanije, nemate prostor samo za sebe već ga delite sa ostalim putnicima i kabinskim osobljem.

Lufthansa, prva klasa

Ukoliko želite privatnost, možete podići pregradu između svog sedišta i onog pored vas. Sedišta su naravno od kože i prilično komforna, razvlači se u udoban ležaj, a postoji i otoman koji se otvara za čuvanje vaših ličnih stvari. U pregradi ispod levog naslona za ruke nalaze se komande samog sedišta, a ispod desnog je daljinski upravljač. Takođe, tu postoje i utičnice, kao i USB priključak. Po ukrcavanju dobijate meni kako biste znali šta se služi od hrane, a na svakom je rukom ispisano ime putnika kome se dostavlja. Naravno, i Lufthansa se može pohvaliti saradnjom sa šefovima kuhinja koji poseduju Michelin zvezdice. Uz to, meni je upotpunjen nagrađivanom vinskom listom koju je sastavio somelijer, inače svetski prvak, gospodin Markus Del Monego. Pre nego što se počnje sa služenjem bilo kog obroka, uključujući i grickalice, kabinsko osoblje postavlja vaš stočić za ručavanje – stonjak, escajg, čaše, platnene salvete. Posle ukusnog obroka, stjuardesa će vam doneti pidžamu i papuče nakon što vas je pitala koju ve li činu nosite, kao i osnovne kozmetičke stvari ukoliko želite da se osvežite. Kada upalite TV, na raspolaganju vam je veliki izbor filmova, serija, sportskih programa i muzičkih sadržaja tako da vreme zasigurno „proleti’’.

Lufthansa meni, prva klasa

Najveći broj pilota i kopilota ne jede istu hranu kao i ostali u avionu kako bi se mogućnost trovanja ili konzumacija pokvarene hrane svela na minimum.

Air France, koji je na trećem mestu, ima čak i simbolično ime za svoju prvu klasu La Premiere First Class 🙂 S tim u skladu, kada dođete na svoje mesto, čeka vas poruka dobrodošlice u kojoj, između ostalog, stoji informacija da ćete jesti najukusniju hranu i piti vina iz liste koju je sastavio Paolo Basso, koji je proglašen najboljim svetskim somelijerom 2013. godine. Dakle, očekuje vas puno vina i sira, kako i dolikuje Francuzima!

Air France, prva klasa

Sedišta prve klase su samo u jednom redu, konfiguracija je 1-­2­-1 i izgleda kao kabina. Naravno, ima sve što vam je potrebno za udoban let. Veliku komfornu fotelju koja se razvlači u ležaj, kao i još jednu koja je u produžetku. Između sedišta, kako biste imali privatnost, možete navući zavesu. I ovde ćete dobiti pidžamu, papuče i mali set sa kozmetikom ako poželite da se osvežite. Televizor, Wi­-Fi konekcija, utičnice za punjenje telefona, tableta, laptopa i sve što ide uz to se podrazumeva. Ono što Air France izdvaja od drugih jeste upravo to što je mali broj mesta na prvoj klasi – svega četiri sedišta. Putnici su uglavnom to izdvajali kao posebnost ove avio kompanije jer im omogućava privatnost, pogotovo na dužim ili prekookeanskim letovima.

Najbezbednija sedišta u avionu su ona u repu.

Nije među prva tri mesta, ALI…

Kompanija Etihad Airways je pre tri godine uvela let na relaciji Mumbai – Nju Jork preko Abu Dabija. Cena karte na prvoj klasi, po smeru, bila je 38.000 USD, što je tada proglašeno najskupljom kartom na komercijalnom letu. A leti se u luksuznom apartmanu The Residence.
The Residence je jedina trosobna privatna kabina koju nudi neka komercijalna avio­kompanija. Ima 125 kvadrata i sadrži spavaću sobu, tuš­kabinu i salon za do dva gosta. Ovaj apartman je dostupan samo u najvećem svetskom putničkom avionu Airbus A380 kompanije Etihad, koji ima 496 sedišta. Gosti imaju i ličnog batlera i dozvoljeno im je da kreiraju svoje obroke koji će im biti posluživani to kom leta. Oni se služe na servisu od porcelana, a pribor za jelo je pozlaćen 24­-karatnim zlatom.

Etihad, prva klasa

Pravila kompanije Fly Emirates

Članovi kabinske posade kompanije Emirates važe za jedne od najglamuroznijih. Prepoznatljivi su po svom izgledu, crvenom šeširiću, posebnoj nijansi crvenog karmina i vedrom osmehu. Pre nego što se putnici prve klase ukrcaju na let, kabinsko osoblje ima „domaći zadatakʺ ­ brifing i razgovor sa timom na kom se upoznaju sa VIP putnicima, njihovim ime nima i počinju sa sakupljanjem podataka koje čuvaju u posebnim tabletima. Tu se, između ostalog, upisuju njihove navike, šta vole i ne vole da jedu i piju, kao i koja je svrha njihovog putovanja. Na aerodromu i tokom ukrcavanja, stjuardese nose cipele sa potpeticom, ali nakon poletanja im je doz voljeno da se preobuju u crvene ravne cipele. Postoje čak i pravila šminkanja. Nokti smeju da bu du nalakirani u bež boju, svetlo roze nijansu ili da imaju francuski manikir. Obavezan je crveni k armin, usne moraju biti uokvirene crvenom olovkom, senka može biti u crnoj boji ili bež, dok kosa mora biti pokupljena u punđu. Ni ne znamo koliko putovanje avionom može biti zabavno i ugodno. Jedino šta je potrebno da imate, pored godišnjeg odmora, jeste novac. Jasno je da se ovakva usluga plaća nekada i desetine puta više od regularne cene avio karte, tj. od ce ne na ekonom skoj klasi. Ali svakako, ne bismo se bunili da se provozamo ako se prilika ukaže 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.