Organizatori događaja, kako kažu u anketi, imaju u vidu kreiranje doživljaja prilikom organizacije, dok 66.7% njih smatra da je kreiranje doživljaja postao MUST trend (Grafik 1).

Interesantnim, nesvakidašnjim konceptom, njih 55.6% postiže ovaj cilj, kao i biranjem nesvakidašnjeg prostora za događaj (22.2%). Organizatori događaja kažu da vode računa o kreiranju doživljaja i uz pomoć naprednih tehnologija i društvenih mreža, kao i uključivanjem faktora iznenađenja, organizovanjem van agende i slično (Grafik 2).

Organizatori na razne načine pokušavaju da kreiraju doživljaj na svojim događajima.  To su uglavnom događaji bazirani na intimnijoj atmosferi, često visoke produkcije, uključuju upoznavanje sa kulturom i zanimljivostima grada, organizovanje događaja van radne agende, prijemi i večere na zanimljivom mestu ili u neobičnom prostoru, koncerti, umetnička izvođenja, plesni i letački preformansi. Koriste se specijalne platforme za zajednički rad svih učesnika, koji ujedno zahteva kačenje pisanih i medijskih materijala i slično. Neki od organizatora koji su učestvovali u anketi za kreiranje doživljaja organizovali su i kreirali kinetičke interaktivne igre, a neki su, kao što je marketinška agencija M2Communications, organizovali i ekspediciju na Mars 🙂

Expedicija na Mars

„Expedicija na Mars″ je konceptualni projekat realizovan za kompaniju Delta Motors povodom lansiranja novog modela BMW X3. Ekspedicija je okupila preko 600 članova u cilju istraživanja Crvene planete i predstavljanja novog BMW modela.

Članovi ekspedicije su imali priliku da dožive kosmičko putovanje od Zemlje do južne hemisfere Crvene planete. Dočekani su od strane „space stewardess″-a koje su ih povele na putovanje šatlom, odnosno prolaskom kroz tunel čiji je dizajn inspirisan enterijerom
svemirskog broda. Doživljaj kosmičkog putovanja dodatno je pojačan video animacijama na LED ekranima, zvučnim i specijalnim efektima.

Scenografiju su činili brojni SF motivi i panorama Marsa predstavljena 8K projekcijom, na do sada najvećem platnu instaliranom na događaju u Srbiji (37m x 5m). Centralni deo događaja započet je video porukom iz BMW istraživačkog centra sa Zemlje, kojom je najavljen dolazak šatla „Explorer One″ sa prvim modelima novog BMW X3. Animacija spuštanja šatla u BMW svemirsku stanicu na Marsu praćena je specijalnim efektima i komunikacijom između kontrole misije i komandanta, nakon čega su se otvorila vrata šatla i automobili spektakularno pojavili na sceni.

Veče se nastavilo prvom interplanetarnom žurkom uz nastupe DJ Miss Millie i benda Girls, Boys and Toys. U prostoru su se nalazile i tri futurističke kupole koje su predstavljale istraživačke stanice, odnosno „event″ aktivacije: Test Drive Station (VR aktivacija „X3 Exploring Mars″), Memories from Mars (chroma-key fotografije sa Marsa) i Microgravity Bar.

Organizatori događaja u 55.6% slučajeva povratne informacije od učesnika u vezi sa njihovim potrebama, utiscima i doživljajem sa događaja dobijaju usmenim razgovorom sa njima. Putem online upitnika u 33.3% slučajeva, a u nešto više od 10% slučajeva učesnici samoinicijativno šalju svoje mišljenje (Grafik 3).

Nešto više od polovine učesnika u anketi je pravilo mobilnu aplikaciju za neke od događaja koje su organizovali (Grafik 4), a nešto više od trećine njih su prisustvovali ili organizovali događaj baziran na XD-u (experience design) (Grafik 5).

Direktna komunikacija i lični kontakt sa klijentima i učesnicima ostaju kao najznačajnije merilo uspeha događaja, mobilne aplikacije organizatori razvijaju za pojedine događaje kako bi povećali interakciju i celo kupan doživljaj, a događaji bazirani baš na dizajnu doživljaja će u regionu jugoistočne Evrope u pravom povoju biti u najskorijoj budućnosti.

SHARE
Prethodni tekstKralj na daljinu
Sledeći tekstŠta sve može biti umetnost?
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.