Da li biste odseli u nekom od sledećih hotela?

Ojačajte avanturistički duh

0
3319
Giraffe Manor

Turisti sve češće biraju smeštaj, odnosno hotel, kao izvor doživljaja i razlog posete određenoj destinaciji. U ovom slučaju, ne biraju  primarno destinaciju, pa kao posledicu smeštaj na lokaciji, već obrnuto.

Lepo je obići grad, videti znamenitosti i upoznati se kulturom mesta u koje putujete. Ali, postoje i drugi načini koji bi vaše putovanje mogli da učine magičnim i nezaboravnim. Za vas smo u tu svrhu pronašli primere nekih interesantnih hotela koji će vas sigurno zaintrigirati, a možda i „poguratiʺ da razmislite o nekim netipičnim destinacijama ili smeštajnim objektima.

Klakslauttanen Artic Resort, Finska

Ako ste ljubitelj zime, snega i prirode, Finska je pravi izbor za vas. Ovaj interesantan porodični hotel nalazi se u finskom delu Laponije i malo je reći da izgleda magično. Ne radi se o klasičnom hotelskom smeštaju, kao što već i pretpostavljate, već gosti biraju u kom tipu igloa će spavati. Stakleni igloi pored kreveta imaju toalet i kupatilo, a oni koji su napravljeni u kombinaciji stakla i drveta imaju i svoju saunu, kuhinju, kamin i spavaću sobu sa staklenim krovom kako biste mogli da uživate u pogledu na zvezdano nebo. I naravno, imate opciju spavanja u pravim snežnim igloima u vrećama za spavanje – dok je napolju temperatura ponekad i -40, unutra je konstantno između -3 i -6.

Klakslauttanen Artic Resort

Žirafin zamak (Giraffe Manor), Kenija

Ok, Kenija svakako nije destinacija za koju biste se lako odlučili. Osim ako niste pravi ljubitelj safarija. Ali, mišljenje vam možda možemo promeniti kada vam kažemo da tamo postoji Žirafin zamak u Najrobiju 🙂  Dakle, ukoliko volite životinje, žirafe posebno, posetite ovu „urbanu divljinuʺ kako je još nazivaju. U sklopu ovog hotela je 10 luksuznih apartmana sa vrlo velikim prozorima. Pitate se zašto? Da bi žirafa mogla da, dok vi doručkujete, kroz njega gurne svoj vrat i glavu i jede sa vama. Doslovno. Ovde je, za razliku u zoo vrtovima, poželjno da mazite, hranite i dodirujete žirafe, a ukoliko želite da vas poljube, osoblje hotela će vam rado pokazati kako da poljubac dobijete.

Hotel Alcatraz, Nemačka

U samom srcu Kaizerslauterna, na samo nekoliko minuta hoda od Japanske bašte, iza zidina koje su stare više od 100 godina, nalazi se jedinstveni hotel Alcatraz. Ono što je nekada bio nemački zatvor, danas je pretvoreno u hotel ali sa zatvorskom tematikom. Sastoji se od 56 soba, apartmana i sopstvenog konferencijskog centra. Svuda dominiraju rešetke, jedan deo soba je čak i uređen u stilu zatvorskih ćelija, vrlo oskudno nameštene i dosta male veličine. Čak je i recepcija zagrađena, te sa recepcionarom možete razgovarati kroz rešetke.

Hotel Alcatraz

Hotel Jumbo Stay, Švedska

Ako vas put nanese na Štokholm, možete prespavati u avionu. Ustvari, to je hotel-avion. Pravi. U blizini aerodroma Arlanda. Prvi gosti su došli u januaru 2009. godine i proveli noć u pravom, preobraženom džambo-džetu, ali na na zemlji. Radi se o korišćenom avionu čije je ime Liv (nazvan je po ćerci vlasnika) napravljenom 1976. i koji je dobio potpun nov, moderan enterijer, nudeći gostima zaista poseban doživljaj. Ukupno ima 33 sobe čija je prosečna veličina 6m2 i ima 76 ležajeva. Čak je i sam kok pit pretvoren u jedan od apartmana! Kako se nalazi blizu aerodroma, gosti mogu iz svoje sobe posmatrati poletanja i sletanja drugih aviona. Inače, poslednji vlasnik ovog aviona (dok se koristio kao prevozno sredstvo) je švedska avio kompanija Transjet, koja je bankrotirala 2002. godine, a prvobitno je napravljen za Singapur Airlines.

Hotel Jumbo Stay

Spitbank Fort, Portsmut, Engleska

Krajem 1880. godine, u Portsmutu u Engleskoj sagrađena je tvrđava koja je služila za odbranu od vojnih snaga Napoleona III i kao oružarnica. Nakon što je 2012. privatizovana, ova tvrđava postala je hotel sa devet apartmana, luksuzno uređenih, sa spa centrom i lepim enterijerom. Ali, sa spoljne strane, ona i dalje izgleda kao davno napuštena, neugledna i vrlo stara građevina koja se nalazi u sred mora. Do tamo se dolazi čamcem ili manjim brodom. Deci ispod 12 godina iz bezbednosnih razloga nije dozvoljen pristup, a gosti bivaju zamoljeni da nose ravnu obuću kako bi bili što stabilniji zbog konstantnog ljuljanja na vodi. Ukoliko su vremenski uslovi baš nepovoljni, rezervacije i događajaji koji su zakazani u ovom hotelu se otkazuju, a osoblje će učiniti sve da vam kod svojih lokalnih partnera pronađe novu i adekvatnu zamenu.

Spitbank Fort

Hotel Free Spirit Spheres, Kanada

Hotel Free Spirit Spheres ima misiju da ljudima pruži mesto za uživanje u izuzetnim iskustvima tokom boravka u prirodnom šumskom okruženju. Nalazi se u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi, a sastoji se od tri sferne drvene kućice – Eve, Erin i Melody koje su, pogađate, na drvetu. Svaka je vezana pomoću tri vertikalne užadi na po tri odvojena stabla što raspodeljuje teret ravnomerno na svako stablo, a rezultat je stabilnost. Kućici se pristupa spiralnim stepeništem i/ili malo uzdignutijim pragom koji se povezuje sa daskama na koje je bezbedno stati odakle se ulazi unutra. Ono što je karakteristično za unutrašnjost jeste da je svaki santimetar iskorišćen i da je sve urađeno od eco friendly materijala jer je ideja da se gosti što više „saživeʺ sa prirodom.

Hotel Free Spirit Spheres

Anantara Golden Triangle Elphant Camp & Resort, Tajland

Provedite nezaboravnu noć posmatrajući veličanstvene tajlandske slonove u svom prirodnom staništu iz udobnosti svoje potpuno opremljene, providne sobe. Ovaj neverovatni resort poznat je po svojim prozirnim luksuznim apartmanima u obliku mehura, zvanim Jungle Bubbles, koji se nalaze na području u kom se slonovi slobodno kreću. To znači da ćete se najverovatnije svako jutro buditi sa znatiželjnim pogledom slonova. Jungle Bubbles nalaze se na drvenom uzvišenju, tik uz šumu, i pružaju pogled na ove nežne divove, kao i na neverovatno čisto zvezdano nebo tokom noći. Kako je navedeno, ovih 60 slonova koji tu žive spašeni su sa tajlandskih gradskih ulica.

Anantara Golden Triangle Elphant Camp & Resort

Hotel Propeller Island City Lodge, Nemačka

U decembru 1997. godine, nemački muzičar i umetnik Lars Strorschen počeo je da iznajmljuje sobe u svojoj kući u Berlinu kako bi dopunio svoj mesečni prihod. Međutim, ideja tradicionalne sobe za goste bila mu je već viđena i dosadna, pa je odlučio da stvori četiri jedinstvene tematske sobe za svoje goste: sobu sa simbolima, narandžastu sobu, sobu u zamku i sobu sa ogledalima. Kako se posetiocima ovo dopalo, i bivalo ih je sve više, u istoj zgradi je naredne godine kupio prazan prostor i počeo da dizajnira novih 27 soba. Tako da, danas možete odsesti u, na primer, sobi u kojoj stvari lebde, sobu u kojoj je sve postavljeno naopako, sobu u kojima su kreveti u kavezima ili u sobi za patuljke koja je visoka samo 1,4m. U svakoj sobi se nalazi priručnik sa pravilima u kom stoji kako treba pospremiti koju sobu i kako se ponašati u njoj, a svaki gost mora da ga se pridržava. Interesantno je da u smeštajnim jedinicama nema televizora niti radija, ali postoji ugrađen zvučni sistem preko kog se čuje muzika koju pušta upravo gospodin Strorschen.

Hotel Propeller Island City Lodge

Ko sada može da kaže hotelske sobe nisu biti zabavne? 🙂 Nadamo se da smo vam „zagolicaliʺ maštu i da biste sledeći put kada budete planirali putovanje možda odabrali neki od ovih hotela. Ja sigurno bih 🙂 Avanturistički duh svakako treba ohrabriti!

A da li ste znali…?

Prvi hotel na svetu

Hotel Nisijama Onsen Keiukan koji se nalazi u malom japanskom gradu Jamanaši, na ostrvu Honšu, otvoren je 705. godine pa ove godine proslavlja 1.315.-tu godišnjicu. U Ginisovoj knjizi rekorda ponosni je vlasnik titule najstarijeg hotela na svetu. 

Najskuplji hoteli u 2020. godini

Na listi najskupljih hotela u ovoj godini, između ostalih, nalaze se čuveni Burj Al Arab u Dubaiju, Palms Casino Resort u Las Vegasu i Four Seasons Hotel Ty Warner u Nju Jorku. Noćenja u ovim hotelima kreću se i do 50.000 USD. Hotel Lover’s Deep Luxury Submarine, na ostrvu Saint Lusia (Karibi) zvanično je proglašen najskupljim u ovoj godini. Ukoliko želite ovde da prespavate, treba da izdvojite 150.000 USD po noći. 

Hotel za dvoje

Najmanji hotel na svetu, koji je tako i upisan u Ginisovu knjigu rekorda, zove se Eh’häusl Hotel, a nalazi se u Ambergu u Nemačkoj. U njemu bukvalno mogu odsesti samo dve osobe jer je njegova veličina 53m2. Od sadržaja na rapolaganju je spavaća soba, TV, mini spa i lep salon sa kaminom zbog čega je on čest izbor mladenaca. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.