Slikanje akrilnim bojama bez četkice

Budite umetnik

0
27776

Slobodnog vremena svi imamo malo. Čak i vikendom kada se ne radi. I istina je da ga svi, manje-više, provodimo isto. Kafa sa prijateljima, čitanje knjiga, lagana šetnja. Jeste li razmišljali kako biste mogli da to vreme potrošite i budete kreativni?

Kreativnost uglavnom ostavljamo onima koji su nadareni i iz tog razloga neke stvari čak ni ne probamo. Slik anje akrilnim bojama upravo je dokaz za suprotno jer vam nije potreban talenat za slik anje i crtanje da biste stvarali!

A šta je potrebno, ako ne talenat 🙂 ? Kanvas platno i različite akrilne boje. Pored ovoga, sve ostalo sigurno imate kod kuće, pogotovo ako imate decu. Par providnih, tankih, gumenih rukavica (mogu biti i one hirurške koje se mogu kupiti u bilo kojoj apoteci, važno je samo da ne budu glomazne, već da vam budu „uz ruku“), nekoliko plastičnih čaša za svaku boju ponaosob, jedna veća plastična čaša u kojoj ćete mešati boje ako želite, špatula za kolače (najbolje je da bude plastična) ili četkica za premazivanje kiflica (najbolje je da bude silikonska) i mala metalna cediljka (kao ona za čaj, na primer).

Postoji mnogo tehnika i načina rada sa akrilnim bojama, a mi ćemo vam opisati neke od njih. Sigurno će i vama, dok čitate ovaj tekst ili za vreme samog procesa „slikanja“, na pamet pasti još nešto što biste mogli da probate u vezi sa ovim. Zato, isprobajte jer ovde zaista ne možete da pogrešite – ne postoji pogrešan i ispravan način na koji se crta. Ovo može biti i dobra i interesantna ideja za opuštanje i zabavu zaposlenih!

Izlivanje akrilnih boja na platno

Najbolje je da ovu aktivnost radite na terasi ili bašti, ali ako ih nemate, poslužiće i trpezarijski sto na koji treba da stavite mušemu, najbolje neku staru, kako biste ga zaštitili. U svaku plastičnu času sipajte drugu akrilnu boju, po izboru. Najbolje je da na mušemu prethodno stavite rešetku za pečenje iz rerne, pa na to kanvas platno, kako bi sav višak boje mogao da curi sa platna bez da umažete celo platno. A ukoliko želite, možete i sipati nekoliko različitih boja, jednu preko druge, sa ili bez naknadnog mešanja, zajedno u jednu čašu. Ako vam se učini da je boja previše gusta, slobodno dodajte i malo vode kako biste razblažili. Recimo da gustina treba da bude kao kod smese koju pravite za palačinke. Kada se odlučite za boje koje ćete koristiti, lagano ih sipajte po platnu. Boja treba da se razliva po inerciji, a vi je možete, po želji i usmeravati – gore, dole, levo, desno. Važno je samo da to radite sporo i ne naglo. Špatulom za kolače, ili četkicom za premazivanje kiflica, možete išarati površinu platna dok je boja još sveža ili napraviti neke oblike. Ili ih možete umočiti u drugu boju i naneti je preko. Svejedno je. Pustite da vas inspiracija koju dobijete u trenutku vodi!

A možete probati i ovo

U jednu plastičnu čašu sasvim polako sipajte boje, jednu preko druge, bez dodatnog mešanja. Ukoliko želite da iskoristite više boja ili nijansi, sipajte što manje količine. Naš predlog je da nakon dodavanja dve do tri boje, stavite i malo bele, pa nastavite sa sipanjem
sledeće dve do tri boje i tako dok ne završite. Na centar, ili gde želite, postavite malu metalnu cediljku i u nju lagano sipajte sadržaj iz čase. Pustite da boje cure kroz rupice. Višak će se automatski sliti na mušemu, a da biste pokrili celu površinu kanvasa, možete malo usmeriti boju, kao što smo objasnili u pasusu iznad, a ona će se širiti u koncentričnim krugovima. Rukama, na kojima imate rukavice!, možete višak koji se sliva razmazati po ivicama platna, tamo gde je potrebno, kako biste prekrili beline, ukoliko ih ne želite. Još jedna ideja: uzmite parče providne, samolepljive kuhinjske folije, koje nije preveliko, i malo ga zgužvajte. Dok je boja još uvek sveža, tapkajte folijom po njoj. Boje će se još više pomešati i dobićete mnoštvo različitih, apstraktnih i valovitih oblika. Sve ovo možete uraditi na vinil ploči, umesto na kanvas platnu. Tehnike su iste. Vaše „remek delo“ bi trebalo da bude potpuno suvo za neka tri dana i tada ga možete okačiti na zid ili staviti na mesto koje ste mu namenili.

Treći način

Pre nego što se odlučite da očistite svoju mušemu od viška boja koje su iscurele i bacite ostatke boje iz plastičnih časa, kazaćemo vam STANITE! 🙂 Ovo sve možete iskoristiti za novu sliku, a evo i kako. Višak boje koji vam je ostao prospite na mušemu i pomešajte sa ostatkom boje koje se nalazi na njoj. Uzmite kanvas platno i „licem“ ga umočite u to. Zatim
ga „utrljajte“ i ispomerajte u raznim pravcima. Kada ga budete podigli, videćete da ćete dobiti vrlo interesantne oblike i nijanse. Savršeno nesavršena slika! I ne brinite, akrilne boje se lako skidaju sa mušeme 🙂 . Sunđer natopite vodom i nekim sredstvom za čišćenje, razređivačem ili etil-acetatom i obrišite je. Ukoliko planirate da ovu aktivnost sprovedete u kompaniji u kojoj radite, evo nekoliko predloga šta biste mogli da uradite sa slikama. Organizujte korporativnu izložbu ili aukciju i sav novac donirajte u dobrotvorne svrhe. A možete ih i pokloniti nekoj humanitarnoj organizaciji, domu za nezbrinutu decu, bolnici ili narodnoj kuhinji.

Kao i svemu novom što probate, možda nećete odmah dobiti očekivane rezultate. Ali nikako se nemojte osećati obeshrabreno! Umesto toga, probajte opet i opet i opet. Pa još jednom. Uključite i članove svoje porodice ili prijatelje u ovu zabavnu aktivnost. Deca će joj se posebno radovati. Uživajte i zabavljajte se! I setite se da se savršenstvo postiže vežbom 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.