Koliko se i koje moderne tehnologije primenjuju u organizaciji događaja u regionu jugoistočne Evrope? Kakva iskustva imaju u vezi sa njihovom primenom i šta organizatori događaja planiraju da koriste u budućnosti, neka su od pitanja koja smo postavili organizatorima događaja za ovaj broj SEEbtm magazina.

Uglavnom svi organizatori događaja u regionu (njih 90%) izjasnili su se da su koristili moderne tehnologije, i to najviše mobilne aplikacije za određeni event i uživo prenos sa događaja (skoro 80% ispitanih su koristili ove tehnologije). Polovina ispitanih, tačnije 44.4% su koristili Tweet wall (odnosno projekciju postova na događaju sa društvenih
mreža) i snimanje kamerom 360⁰.

Trećina je koristila dronove za snimanje iz vazduha, kao i tehnologiju prebacivanja beleški ili crteža sa papira u digitalni oblik, kao i E-book. Catchbox (vrstu mikrofona koji se baca u publiku ili onome ko želi da postavi pitanje), 3D mapping, elektronske karte sa QR kodom, koristilo je oko 10% ispitanih. Robote, holograme, RFID (narukvice koji imaju čip za registracije, bezgotovinsko plaćanje i sl.), VR ili AR (virtuelnu ili izmenjena realnost) je koristilo ili iskusilo jako mali broj onih koji su učesvovali u anketi – manje od 2%.

Pored navedenih tehnologija koje se trenutno najčešće upotrebljavaju (Tweet wall, mobilne aplikacije, uživo prenos, snimanje kamerom 360⁰), organizatori najavljuju da planiraju češću upotrebu dronova za snimanje, zatim elektronskih karata sa QR kodom, prebacivanje beleški sa papira u digitalni oblik, catchbox, VR ili AR, kao i upotrebu holograma i RFID (narukvice koje imaju čip za registracije, bezgotovinsko plaćanje i sl.)

5 najčešćih upotreba tehnologije na događajima

  1. Mobilna aplikacija
  2. Live streaming
  3. Tweet wall
  4. Snimanje kamerom 360⁰
  5. Snimanje dronom

Elektronske kar­te sa QR kodom, RFID, live streaming, mobilne aplikacije, kao i upotrebu drona, organizatori događaja u regionu naveli su kao najkorisnije, i kao tehnologiju koja je, po njihovom mišljenju napravila najveći “bum” u organizaciji događaja. Organizatori događaja imaju najviše pozitivnog iskustva sa korićenjem onih tehnologija, koje i najčešće koriste, a to su mobilne aplikacije za događaje i uživo prenos putem društvenih mreža ili putem livestreaming linka. Generalno su pozitivna i iskustva snimanja kamerom 360⁰, kao i korišćenje Tweet wall-a, iako ovde ima i onih koju imaju negativno iskustvo u primeni istih, što važi i za snimanje dronom.

Upotreba robota, prebacivanje beleški ili crteža sa papira u digitalni oblik, catchbox i upotreba virtuelne i izmenjene realnosti imaju najoprečnija mišljenja među organizatorima u regionu – od najpozitivnijeg iskustva i mišljenja do onog sa najmanjom ocenom. Ovi podaci mogli bi da se protumače i kao posledica neke vrste odbojnosti prema onome što nam je najmanje poznato, a činjenica je da o primeni ultra moderne tehnologije kao što su roboti i AR i VR na događajima, u našem regionu tek treba da se informišemo, čitamo i učimo, dok se još verovatno koju godinu neće efektivno primenjivati u praksi.

SHARE
Prethodni tekstOsaifu-keitai
Sledeći tekstPrimena modernih tehnologija na događajima – Uvod u 25. broj SEEbtm magazina
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.