Koliko se i koje moderne tehnologije primenjuju u organizaciji događaja u regionu jugoistočne Evrope? Kakva iskustva imaju u vezi sa njihovom primenom i šta organizatori događaja planiraju da koriste u budućnosti, neka su od pitanja koja smo postavili organizatorima događaja za ovaj broj SEEbtm magazina.

Uglavnom svi organizatori događaja u regionu (njih 90%) izjasnili su se da su koristili moderne tehnologije, i to najviše mobilne aplikacije za određeni event i uživo prenos sa događaja (skoro 80% ispitanih su koristili ove tehnologije). Polovina ispitanih, tačnije 44.4% su koristili Tweet wall (odnosno projekciju postova na događaju sa društvenih
mreža) i snimanje kamerom 360⁰.

Trećina je koristila dronove za snimanje iz vazduha, kao i tehnologiju prebacivanja beleški ili crteža sa papira u digitalni oblik, kao i E-book. Catchbox (vrstu mikrofona koji se baca u publiku ili onome ko želi da postavi pitanje), 3D mapping, elektronske karte sa QR kodom, koristilo je oko 10% ispitanih. Robote, holograme, RFID (narukvice koji imaju čip za registracije, bezgotovinsko plaćanje i sl.), VR ili AR (virtuelnu ili izmenjena realnost) je koristilo ili iskusilo jako mali broj onih koji su učesvovali u anketi – manje od 2%.

Pored navedenih tehnologija koje se trenutno najčešće upotrebljavaju (Tweet wall, mobilne aplikacije, uživo prenos, snimanje kamerom 360⁰), organizatori najavljuju da planiraju češću upotrebu dronova za snimanje, zatim elektronskih karata sa QR kodom, prebacivanje beleški sa papira u digitalni oblik, catchbox, VR ili AR, kao i upotrebu holograma i RFID (narukvice koje imaju čip za registracije, bezgotovinsko plaćanje i sl.)

5 najčešćih upotreba tehnologije na događajima

  1. Mobilna aplikacija
  2. Live streaming
  3. Tweet wall
  4. Snimanje kamerom 360⁰
  5. Snimanje dronom

Elektronske kar­te sa QR kodom, RFID, live streaming, mobilne aplikacije, kao i upotrebu drona, organizatori događaja u regionu naveli su kao najkorisnije, i kao tehnologiju koja je, po njihovom mišljenju napravila najveći “bum” u organizaciji događaja. Organizatori događaja imaju najviše pozitivnog iskustva sa korićenjem onih tehnologija, koje i najčešće koriste, a to su mobilne aplikacije za događaje i uživo prenos putem društvenih mreža ili putem livestreaming linka. Generalno su pozitivna i iskustva snimanja kamerom 360⁰, kao i korišćenje Tweet wall-a, iako ovde ima i onih koju imaju negativno iskustvo u primeni istih, što važi i za snimanje dronom.

Upotreba robota, prebacivanje beleški ili crteža sa papira u digitalni oblik, catchbox i upotreba virtuelne i izmenjene realnosti imaju najoprečnija mišljenja među organizatorima u regionu – od najpozitivnijeg iskustva i mišljenja do onog sa najmanjom ocenom. Ovi podaci mogli bi da se protumače i kao posledica neke vrste odbojnosti prema onome što nam je najmanje poznato, a činjenica je da o primeni ultra moderne tehnologije kao što su roboti i AR i VR na događajima, u našem regionu tek treba da se informišemo, čitamo i učimo, dok se još verovatno koju godinu neće efektivno primenjivati u praksi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.