Hologram predstavlja trodimenzionalnu sliku koja je, uz pomoć lasera, konstruisana tako da izgleda kao da ima dubinu poput pravih, realnih.

Proces njegovog stvaranja, zapravo, uopšte nije toliko komplikovan – nastaje obasjavanjem predmeta laserskim svetlom. Ta svetlost se odbija o predmet i pada na fotografsku ploču gde se laserski zrak deli i pada na ogledalo. Kada se fotografska ploča razvije, dobijamo crno-belu sliku, koja, kada se ponovo osvetli laserom, iza ploče pravi ono što nazivamo hologramom.

Vratimo se na trenutak u ne tako davnu prošlost. Princip holografije, metod stvaranja holograma, otkrio je 1948. godine mađarski naučnik Dennis Gábor, za šta je kasnije nagrađen Nobelovom nagradom. Čak je i izmislio reč „hologram“ – sastavio je od grčkih riječi holos = celi i gramma = poruka. Primenom holografije, svaku površinu ili predmet možemo pretvoriti u nezaboravno 3D iskustvo, iskustvo vizualizacija i optičkih iluzija. Hologrami naročito osvajaju svet dekoracije, a ukoliko imate neku viziju za naredni događaj koji organizujete, razmotrite upotrebu holograma kao biste je i ostvarili.

Ovako ćete na lak način izazvati WOW! reakciju kod svojih gostiju, a Vaš događaj će biti nezaboravan. Ako svaki događaj organizujete na isti način, ne možete očekivati drugačiji
rezultat, zato budite inovativni i iskoristite novu tehnologiju koju nudi 21. vek. Evo nekoliko primera upotrebe holograma na događajima.

Neka VIP osoba bude deo Vašeg događaja

Ovo je jedna od najčešćih upotreba holograma u event industriji. Često je koriste kompanije kojima su poznate ličnosti promoteri njihovih usluga ili proizvoda. Dobar primer je način na koji je hologram korišćen na jednom od rodeo festivala. Naime, jedan od najvećih rodeo šampiona, Trevor Brazil, bio je zaštitno lice kompanije Wrangler na Nacionalnom rodeo finalu u Las Vegasu. Dok je pravi Trevor čekao da dođe na red u finalu, hologramski, interaktivni Trevor, pozdravljao je i zabavljao sve goste koji su pristizali.

Hologrami osoba koje ne mogu da prisustvuju događaju

Sigurni smo da Vam se barem jednom desilo da, kada organizujete događaj, želite da jedan od govornika ili panelista bude baš neko određen. Ali, desi se da taj neko iz nekog razloga nije slobodan. I onda pribegavate alternativnim rešenjima, koja, sigurno budu zadovoljavajuća, ali nisu BINGO. Hologrami nude rešenje u tim situacijama. Dakle, Vaš željeni predavač može biti prisutan u vidu holograma, predavanje koje treba da održi kompjuterski se nasnimljuje i on će održati prezentaciju kao da je sa vama u prostoriji! Još je atraktivnije ako je hologram interaktivan, te može odgovarati i na pitanja prisutnih. Da, i to je moguće. Francuski predsednički kandidat, Jan-Luc Melenchon, je u svojoj kampanji koristio sopstveni hologram, što mu je omogućilo da u istom trenutku drži govore u čak sedam različitih gradova. A Julian Assange je 2014. godine bio prisutan na konferenciji The Nantucket Project u Masačusetsu – kao hologram.

Julian Assange, fotografija preuzeta sa www.dailymail.co.uk
Julian Assange, fotografija preuzeta sa www.dailymail.co.uk

Predimenzionirani hologrami

Ako svoj događaj organizujete u velikim prostorima, predlažemo upotrebu predimenzioniranih holograma. Njihova visina može ići do čak 6 m! Idealni su za potrebe sajmova, pres konferencija ili predstavljanje proizvoda. Veliki hologramski displeji su dostupni u različitim veličinama, dizajnu i bojama pa ih možete kombinovati u skladu sa prilikom i potrebama.

Kompanija Philips je za potrebe jednog sajma na kom je predstavljala novu električnu četkicu za zube, imala upravo ovakvu vrstu holograma. Predimenzionirana ljudska vilica sa zubima stajala je u centralnom delu njihovog štanda i okretala se u svim smerovima. Odjednom bi se pojavila četkica za zube, u srazmernoj veličini, i u video hologramu koji je projektovan mogao se videti proces kako se četkica pravilno upotrebljava. Ne moramo da Vam govorimo da je na ovom štandu uvek bila gužva.

A kada se povežu pametni telefoni i hologrami…

Mobilni telefoni danas se koriste za puno različitih stvari, a jedna od njih je povezivanje sa hologramima. Prošlogodišnja izložba u Beogradu posvećena Mihajlu Pupinu, „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ u Istorijskom muzeju Srbije, u cilju da se privuče pažnja što većeg broja mladih ljudi, koncipirana je tako da je predstavljala spoj tradicionalne izložbe sa upotrebom modernih tehnologija. Naime, svaki posetilac je, uz pomoć preuzete besplatne aplikacije Pupin, ili samim prisustvom u prostoru, činio izložbu interaktivnom.

Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupin

Svakako, jedan od najinteresantnijih momenata bili su hologrami Mihajla Pupina. Na ulasku u muzej stajala je velika knjiga. Posetilac je otvara i iz nje „izlazi“ hologramski Mihajlo Pupin koji poželi dobrodošlicu svakom. Put je vodio ka ispisanoj školskoj tabli, te se prvo čuju zvuci krede kojom neko piše. A onda, kada istu tu tablu pogleda kroz svoj pametan uređaj (na kom je instalirana pomenuta aplikacija ili je skeniran QR kod na licu mesta), pojavio bi se ponovo Mihajlo Pupin. U prirodnoj veličini! Dalje, ako kucnete na njegova leđa na ekranu svog uređaja, Pupin bi se okrenuo i počeo da objašnjava sve što je zapisao. Ovo je bila prva interaktivna izložba ovog tipa u Srbiji, te je zbog velikog interesovanja čak dva puta produžavano zatvaranje.

Izreka kaže da „slika govori više od 1000 reči“, a mi dodajemo da „hologram govori više od milion“. U zavisnosti od raspoloživog budžeta, ovo je jedan od najatraktivnijih načina da goste na svom događaju dodatno zaintrigirate, angažujete njihovu pažnju i oduševite. Vodeće multinacionalne kompanije iz različitih industrija, kao što ste pročitali, već uveliko
koriste holograme na svojim eventima, a mi se nadamo da će ovaj trend uskoro zaživeti u većem obimu i u našem regionu.

Hologrami na svetskim turnejama

Kompanija Hologram USA je bila organizator svetske turneje pevačice Whitney Houston 2016. godine. Ne biste verovali, ali sve karte su bile prodate mnogo pre zakazanih „nastupa“. Organizatori su tada rekli da je ovo prilika da se svi njeni fanovi prisete njenih nezaboravnih koncerata. Ali, ovo nije bio prvi hologramski nastup, imajući u vidu da se 2014. godine hologram Michael Jackson-a pojavio na dodeli Billboard nagrada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.