MODERATOR: KO JE ON(A) I KOJA JE NJEGOVA ULOGA?

MODERATOR

0
39399

Moderator je osoba koja „na sceni” preuzima potpunu kontrolu i odgovornost. On ili ona pretače planove sa papira u stvaran, upečatljiv događaj.

Savršeni moderator može biti profesionalac, ekspert u tom polju, a ponekad, to može biti i slavna ličnost. Ali zašto to ne biste bili vi?

U svakodnevnom poslu, vi se verovatno već i bavite moderacijom, a da toga niste ni svesni. Možda čak imate i više talenta za to nego što mislite.

Pa, koje su veštine koje dobar moderator treba da poseduje kako bi bio uspešan? Ona ili on može da:

  • Uspostavi interakciju tako što stvara takvu atmosferu u kojoj svako može da učestvuje;Moderator
  • Uvodi govornike i pomaže im da se oslobode i zablistaju;
  • Osigurava da se sve odvija prema rasporedu;
  • Intervjuiše ljude, individualno ili grupno;
  • Bude vođa diskusije: može da pita i odgovara, da rasprave učini smislenim;
  • Pojednostavi grupne procese, u svim vidovima radnih formata;
  • Potpomaže umrežavanje;
  • Navede ljude da zaista slušaju i razgovaraju jedni sa drugima;
 • Oseti, čuje, vidi i namiriše šta posetioci misle. Moderator je senzibilan u svakom smislu;
 • Pomogne osobi koja saziva sastanak da osmisli program koji je efikasan i ispunjava ciljeve;
 • Razume šta je cilj sastanka i u stanju je da čini sitne izmene tokom samog sastanka, kada je to potrebno.

 

Kako odabrati pravog moderatora za sastanak? Kriterijumi za izbor su:

 • Koje veštine moderator ovog sastanka treba da poseduje? Da li Vam je potrebna osoba koja vodi intervju, a koja takođe može i da debatuje? Ili je za tu priliku prikladniji neko ko je zabavljač i lako se povezuje sa ljudima; ili osoba koja pomaže i navodi druge da postignu određene ciljeve, koji će prisutnima zadavati vežbe?
 • Koji tip ličnosti  bi odgovarao ciljnoj grupi? Ko ima najpodesniji ton, korak i stil, kako bi se na najbolji način povezao sa publikom?
 • Kako se moderator povezuje sa temom i publikom? Da li želite eksperte ili laike? Da li je najbolja opcija neko iz organizacije, ili je možda neutralni autsajder bolji izbor?

Na kraju, invesAudience Listening To Presentation At Conferencetiranje (vremena i novca) u efikasno moderiranje učiniće vaše događaje uspešnijim.

Masters in Moderation je jedina agencija koja posluje širom sveta, sa potpunim fokusom na (konferencijsko) moderiranje. Njihov cilj je da podignu nivo efikasnosti sastanaka. Kako bi to učinili, oni ne samo da pružaju pomoć prilikom pronalaženja najboljeg mogućeg moderatora za svaki događaj, već takođe obavljaju treninge i obuke, kako bi moderiranje podigli na viši nivo.

Dva njihova najiskusnija moderatora, Kim Coppes i Jan-Jaap In der Maur, održaće i dvodnevnu radionicu „OVLADAVANJE VEŠTINOM MODERACIJE” (MASTERING MODERATION), za sve one koji žele da postanu profesionalni moderatori ili nauče veštine uspešne moderacije. Prva radionica ove vrste u regionu jugoistočne Evrope biće organizovana od strane kompanije kongresniturizam.com u oktobru 2014. godine u Beogradu.

M.M.

SHARE
Prethodni tekstObuka „Napredno pregovaranje u prodaji”, Beograd, Srbija
Sledeći tekstHotel „Sloboda“ ponovo postaje simbol Šapca
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.