KUBANSKE CIGARE – ZAVIRITE U OTMENI SVET DUVANA

Samo za prave hedoniste

0
30034
Kubanske cigare

Kuba – mesto gde je sve počelo

Poreklom sa Kube, duvan se uzgaja i bere u nekoliko područja na ostrvu, a naročito na plantažama Vuelta Abaho, koje se nalaze u pokrajini Pinar del Rio. Istraživanjem kubanskih predela, Kristofer Kolumbo sa svoja dva mornara, pronašao je nešto što vezuje istoriju kubanskih cigara za njega.

Naime, naišli su na grupu ljudi, muškaraca koji su u rukama imali nekakav štapić koji se dimio i nekakve biljke, osušene i uvijene u list nalik na musketu, koji je takođe osušen i upaljen na jednom kraju. Na drugom kraju su uvlačili odnosno uzimali taj dim, pri udisanju. Kolumbo i mornari su otkrili čitavu jednu zemlju duvana, a da nisu ni bili svesni u kojoj meri. Posle toga se Kolumbo vratio u Evropu gde je španskom narodu predstavio ovu novu vrstu užitka.

Kubanske cigare nisu bile toliko popularne sve do sredine devedesetih godina prošlog veka kada su doživele veliku ekspanziju. Tih godina su postale moderne i otmene, umnogome zahvaljujući medijskoj pažnji.

Najpoznatije cigare

Veliki broj ljudi ne zna da su kubanske cigare dobile imena po delima Aleksandra Dime i Vilijema Šekspira.

Razlog tome je tradicija čitanja knjiga u fabrikama cigara, koja seže od 1860-tih godina. Od tada pa do danas, stvoreno je mnogo brendova kubanskih cigara, a kao najpoznatiji se izdvajaju Kohiba (Cohiba), Montekristo (Montecristo), Romeo i Julija (Romeo y Julieta), Partagas, Diplomatikos (Diplomaticos).

Cohiba su cigare koje se smatraju vodećim kubanskim brendom. Ime potiče od drevne reči Indijanaca iz plemena Taino za snop listova duvana, koji je najstariji poznati oblik cigare. Smatra se da je prva cigara Cohiba napravljena 1966. godine, a da je na svetsko tržište plasirana 1982. godine.

Montecristo ima bogatu istoriju i postao je jedna od najpoznatijih cigara u svetu. Isto tako predstavlja i standard po kome se mere sve kubanske cigare.

Romeo y Julieta ima nasleđe od preko 130 godina, a dobila je ime po Šekspirovom književnom remek-delu. Napravljene na Kubi 1875. godine, cigare Romeo y Julieta su postale neverovatno poznate u 20. veku.

Uživanje u kubanskim cigarama

U otmenom svetu duvana kubanske cigare uživaju najbolju reputaciju i pružaju vrhunsko zadovoljstvo. Asociraju na prefinjenost i glamur. Prodaju se u kutijama zapečaćenim velikim zelenim znakom kao garancijom originala.

Pušenje ove cigare predstavlja pravi ritual. Istinski uživalac prvo omiriše cigaru, zatim je polako protrlja kroz ruke i uživa u njoj i pre nego što je upali. Kažu da treba da se duvani lagano, nikada u toku posla ili na ulici. Dim treba uvlačiti tek na svaki minut. Za istinskog ljubitelja, kubanska cigara je mogućnost uživanja u jedinstvenoj kombinaciji ukusa i aroma.

Kubanske cigare su luksuz i to nimalo jeftin. Prave se od kvalitetnih sirovina, a u izradu svake pojedinačne cigare se ulaže mnogo pažnje i brige. Činjenica da se veoma teško nalaze van Kube čini ih još poželjnijim.

******************************

Cohiba Behike je najskuplja cigara na svetu i košta oko 400 dolara po komadu.

******************************

Partagas je najstarija fabrika cigara otvorena 1827. godine.

******************************

Habano je najveći međunarodni skup ljubitelja najbolje cigare na svetu.

******************************

Najpoznatiji uživaoci kubanskih cigara su Vinston Čerčil, Fidel Kastro, Al Kapone, Sigmund Frojd, Albert Ajnštajn, Čarli Čaplin, Džek Nikolson, Šeron Stoun, i dr.

******************************

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.