RFID je skraćenica za identifikaciju radio frekvencijom (Radio Frequency Identification), tehnologija za bežičan prenos različitih tipova podataka.

Može pomoći da „običan” događaj postane onaj koji će svi učesnici pamtiti zahvaljujući samo jednom bedžu ili narukvici. Za šta se sve može koristiti RFID bedž ili narukvica?

Za ulazak!

RFID narukvicu samo prislonite na senzor i ušli ste! Ova tehnologija omogućava da za jedan minut uđe čak 120 osoba. Ali, o tome detaljnije pročitajte u nekoliko pasusa ispod.

Za plaćanje!

Učesnici mogu povezati svoj RFID sa svojom debitnom ili kreditnom karticom i tako kupovati hranu i piće, ali i bilo šta drugo dok su na događaju. Ovo je jako zgodno ako se radi o velikim događajima koji okupljaju dosta posetilaca kao što je npr. slučaj sa festivalima, sajmovima
i većim konferencijama.

Za povezivanje sa ostalim učesnicima događaja!

Vizit karte polako odlaze u prošlost. Zamislite da Vi i onaj sa kim želite da razmenite kontakte samo prislonite svoje RFID bedževe jedan na drugi. I puf! Podaci su digitalno razmenjeni. Ustvari, ne treba da zamišljate, to se već radi nekoliko godina unazad. RFID narukvice takođe mogu imati i opciju da za Vas objavljuju postove i fotografije sa događaja kom se prisustvuje na Facebook-u. Čak rade i check-in lokacije. Ne biste verovali koliko opcija postoji da budete kreativni u vezi sa „uvlačenjem” učesnika u online komunikaciju na događaju bez da oni uopšte izvade svoj mobilni telefon.

Poznati letnji belgijski muzički festival Tomorrowland napravio je takvu opciju da, kada se
potpuni stranci sretnu na teritoriji festivala, mogu na svojoj RFID narukvici pritisnuti dugme u obliku srca i tako na njihove Facebook profile stižu obaveštenja o svima koje su tog dana upoznali. Jesmo Vas dovoljno zaintrigirali? Jesmo? Nastavite da čitate dalje.

E sada, ako se RFID-u doda još jedna mala komponenta zvana UHF tag, moći ćete i da pratite svoje goste. Ali, ne na onaj staromodan način 🙂 Dakle, UHF tag je posebna vrsta mikročipa koja se instalira u, npr., RFID narukvicu koju će na događaju nositi učesnici i on omogućava da izmerite ono što će vam dati važne povratne informacije za sledeći event
koji organizujete. Kada se RFID antene i čitači postave na prava i ključna mesta, uvek ćete imati preciznu sliku o tome „šta se gde dešava”.

Eliminišite redove!

Već smo pisali o tome koliko je važan prvi utisak. A prvi utisak u ovom slučaju jeste sam dolazak na događaj. Kao dokazani profesionalci u ovom poslu sigurno ste se već puno puta susreli sa gužvama na ulasku. Ljudi pristižu u približno isto vreme, često u grupama, i stvaraju se redovi. Pogotovo ako se radi o događajima koji okupljaju veliki broj učesnika. I naravno, počinje nervoza. Korišćenjem UHF RFID tag-a, ovo se u potpunosti izbegava. RFID
omogućava da svi nesmetano prolaze jer se automatski očitava na aparatima koji na ulasku stoje, a koji su sinhronizovani sa narukvicom/bedžom koju gosti nose. I zastoja onda nema.
A ono što je najvažnije, ostavićete dobar utisak, što je ipak, složićete se, najvažnije.

Saznaćete koji su govornici privukli najveću pažnju posetilaca, a imaćete i informaciju o tome koliko su se dugo na kojoj sesiji zadržali. Sa ovim podacima imaćete bolji uvid u to koje teme i panelisti su najinteresantniji, koga bi učesnici želeli da ponovo čuju ili vide, koja predavanja su bila najposećenija. Na većim događajima, na kojima se istovremeno održava nekoliko paralelnih radionica/panela/diskusija, aparati koji očitavaju RFID narukvice treba postaviti na ulaske u sale. Kako učesnici pristižu, povezivaće se sa njhovim narukvicama, prebrojavati ih i pamtiti koliko su vremena proveli na određenom mestu.

Odavde, dalje, možete dobiti dragocene informacije i uvid u uspeh Vaše trenutne poslovne strategije. Ovo će Vam pomoći da identifikujete delove koji se nisu ispostavili kao dobri ili zahtevaju neke promene. Demografski podaci uparuju se sa putanjom Vaših gostiju na događaju i daju detaljan uvid u interesovanja i preferencije publike. Broj poseta određenim predavanjima, npr., vreme koje je neko proveo tamo i kojim predstavljanjima proizvoda je prisustvovao, pomažu da sklopite sliku o tome šta učesnici očekuju na Vašem događaju. Kada raspolažete ovim podacima, možete ih uporediti sa onima sa prethodnog što će Vam, opet, dosta pomoći u organizaciji narednog događaja.

DA LI STE ZNALI?

U idealnim uslovima RFID tag se
može očitati sa čak 5m razdaljine,
ali ukoliko sedite na metalu ili se
oko Vas u blizini nalazi voda, tada
domet može biti manji od 1m.

Pored velikog broja noviteta koje nam je primena novih tehnologija donela, korišćenje RFID-a napravio je možda najveću revoluciju. Baš zbog toga što je ogroman broj mogućnosti za njegovo korišćenje, ali i zbog toga što, u odnosu na ostalo, ne predstavlja veliku stavku za budžet. U svakom slučaju, ovo je nešto što bismo definitivno preporučili!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.