Pored priređivanja sajmova i izložbi, Novosadski sajam organizuje kongrese i stručne skupove, kao i različite manifestacije u saradnji sa inovativnim kompanijama, udruženjima i pojedincima.

Njegov doprinos i značaj razvoju privrede Srbije meri se uspesima izlagača koje ostvaruju pod ovim krovom. O svemu ovom, razgovarali smo sa Generalnim direktorom ove najstarije sajamske kuće u Srbiji, gospodinom Slobodanom Cvetkovićem.

Koje su to trajne vrednosti koje se kroz postojanje Novosadskog sajma neguju te obezbeđuju tradiciju dugu gotovo ceo vek?

Slobodan Cvetković

U tradiciji imamo čvrste temelje za budućnost – pre 96 godina ideja osnivača Sajma bila je da se stvori institucija koja će prvenstveno objedinjavati potrebe tadašnjih poljoprivrednika, a kasnije i dela privrede koji se bavio lakom industrijskom proizvodnjom. Poljoprivredni sajam je i danas naša najveća i najznačajnija priredba, a ove godine održan je 96. put. Teško je nabrojati i sve događaje koji nisu klasično sajamski, a čine važan deo tradicije naše kuće. Pred nama je odgovoran zadatak da, poštujući tradiciju u godinama koje dolaze, Sajam i dalje prilagođavamo svetskim i domaćim ekonomskim trendovima i obezbedimo što bolje uslove za nastu pe izlagača, te tako podstaknemo njihov razvoj i istovremeno postignemo dobar poslovni rezultat Sajma.

Koliko su sajmovi kao manifestacije važni za uspostavljanje privredne saradnje i privrednih partnerstava?

Naši sajmovi su mnogo više od priredbi. Modernim konceptom oni podstiču međudržavnu i privrednu saradnju, integrišu unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to, promovišu značaj inovacija i predstavljaju sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj privredi. Međunarodne manifestacije koje priređujemo su i mesto susreta istoka i zapada i privrede, i politike, i diplomatije, ali i stručne publike i nauke.

Poljoprivredni sajam

Možete li nam reći nešto o najvažnijim proteklim i planiranim investicijama Novosadskog sajma?

Novosadski sajam, da bi ostao konkurentan, mora kontinuirano da investira u stalnu imovinu kompanije. Najznačajnija ulaganja su u revitalizaciju sajamskih hala i opremu, radi funkcionalnijeg i lakšeg sajamskog i vansajamskog zakupa. Investirano je u unapređenje sistema za upravljanje i nadzor, beži čni internet, opremu za Kongresni centar, računarsku opremu i druge sisteme koji obezbeđuju konkurentnost u uslovima savremenog poslovanja.

Kako usko stručni skupovi prerastaju u manifestacije i koliki je doprinos razvoju tradicionalnih sajamskih manifestacija?

Početkom 2000­-te godine počeli su da se razvijaju sajmovi „četvrte generacije“. To je podrazumevalo neophodno obogaćivanje ponude specijalizovanim aktivnostima, uz neizostavne edukacije, konferencije i stručne skupove. Novosadski sajam, iz tog razloga, gradi Kongresni centar Master. Poslovni ljudi nemaju vremena i mora im se omogućiti da poslove obavljaju na jednom mestu gde će imati obezbeđene sve uslove. To su bile osnove sajmova „četvrte generacije“. Otvaranjem Kongresnog centra, komparativna prednost Novosadskog sajma je jedan od najprestižnijih i najmodernijih kongresnih prostora u ovom delu Evrope. Kapaciteti u vansajamskim terminima ispunjeni su događajima koji okupljaju eksperte, privrednike, naučnike u najrazličitijim oblastima. Neki od tih skupova, uz predavanja i edukacije, kao dodatni segment, vremenom razviju i praktične prikaze. To je jedan od načina na koji skupovi evoluiraju u manifestacije.

Priznanja koja Novosadski sajam dodeljuje kao potvrdu kvaliteta

Novosadski sajam je član brojnih međunarodnih asocijacija. Koje su među njima najznačajnije i na koji način članstvo u njima pomaže rast međunarodne reputacije sajma?

Novosadski sajam je član Međunarodne asocijacije sajamske industrije (UFI), Centralnoevropske sajamske alijanse (CEFA), Udruženja evropskih poljoprivrednih sajmova (EURASCO) i Međunarodne kongresne asocijacije (ICCA). Članstva u tim udruženjima doprinose razmeni iskustava, umrežavanju i praćenju savremenih trendova. Da Novosadski sajam nije samo formalni član tih udruženja i asocijacija, pokazuje i činjenica da je bio domaćin Skupštine Centralnoevropske sajamske alijanse koja okuplja 18 sajmova iz 12 zemalja, kao i Skupštine Udruženja evropskih poljoprivrednih sajmova, koja je održana na jubilarnom 80. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, a na kojoj su učestvovali predstavnici 26 poljoprivrednih sajmova iz 21 zemlje. Novosadski sajam ima značajnu proaktivnu ulogu i u regionu koja je u potpunosti u skladu sa misijom Centralnoevropske sajamske alijanse.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.