Spoj poslovnih potreba i odmora

Hotel Mona Plaza, Beograd, Srbija

0
2160

Beograd je 16. decembra postao bogatiji za još jedan hotel jer se otvorio Hotel Mona Plaza.

Najveći kongresno-izložbeni prostor u starom delu Beograda nalazi se upravo u ovom hotelu i zauzima preko 2.000 m2, što menadžment sa posnosom ističe. Gospodin Ivan Vitorović, generalni direktor kompanije Mona Hotel Management d.o.o., otkrio nam je više na ovu i druge teme.

Ivan Vitorović
Ivan Vitorović

Hotel Mona Plaza se otvorio u Beogradu. Kakva su vaša očekivanja?

Očekujem da ponovimo veliki uspeh koji smo ostvarili sa našim prvim hotelom na Zlatiboru. Dokazali smo se na resort destinaciji, a sada je vreme da se dokažemo na, verovatno u ovom trenutku najzahtevnijem, beogradskom tržištu. Beograd je ne samo regionalna, nego i evropska metropola i samim tim poslovanje je zahtevnije sa izazovima koji su konstantni. Ipak, naša predviđanja su pozitivna, ekspertiza koju imamo je značajna i ovaj projekat gledamo kao sledeću stepenicu ka etabliranju brenda Mona Plaza, ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Šta smatrate osnovnom prednošću Mona Plaze u odnosu na ostale beogradske hotele?

Teško je reći kroz jednu reč, pa ću pokušati kroz akronim koji se koristi u industriji putovanja, a to je bleisure. Spoj poslovnih potreba i odmora je nešto što će krasiti naš novi hotel na Dorćolu i to je možda i ideja vodilja koja je protkana kroz naš koncept ovog hotela i daljeg razvoja brenda Mona Plaza. Sama činjenica da se nalazimo na poziciji donjeg Dorćola, koji je doživeo neverovatnu transformaciju u poslednjih 20 godina i koji idalje evoluira u skladu sa današnjim tendencijama, daje nam pravo da budemo ponosni na lokaciju. Ovakva lokacija, sa svim poslovnim kapacitetima unutar hotela, krunisana je jedinstvenim Šonda kafe barom i restoranom koji predstavlja omaž prvoj fabrici čokolade koja se nalazila na mestu gde je sada hotel. Ovakav spoj ponude i lokacije, smatramo da je dovoljan razlog zašto će poslovni gost ili turista da odabere Mona Plazu i doživi lokalno iskustvo kroz našu ponudu.

Šta je sve od dodatnih sadržaja i mogućnosti na raspolaganju poslovnim i ostalim gostima u hotelu Mona Plaza?

Pored 170 smeštajnih jedinica, možemo se pohvaliti brojnim multifunkcionalnim konferencijskim i banket salama. Najveća sala je kapaciteta do 450 osoba u teatar stilu, koju prati sala kapaciteta do 250 osoba, a zatim pet sala za 30 do 100 osoba, kao i dve banket sale površine od po 250 m2. Naravno, tu je i obavezan sadržaj u vidu Wellness centra koji će biti kako za goste hotela, tako i za eksterne goste – članove kluba. U ovom centru, koji će imati deo za opuštanje, saunu, parno kupatilo, teretanu i deo za masaže, akcenat će biti na individualnim treninzima.

Hotel Zlatibor Mona, otvoren je 2007. godine. Kroz koje je transformacije ovaj hotel prošao u proteklih 12 godina?

Zapravo, ovaj hotel je otvoren 2005. godine i tada je to bio hotel Zlatibor koji su krasile skromne 3*. Međutim, 2007. godine počinje veliko renoviranje ka da se kapaciteti proširuju na 90 smeštajnih jedinica i otvaraju kongresna sala i Wellness centar. To prvo iz danje hotela Zlatibor Mona, po današnjim standardima, bilo je dosta skromno, ali u to vreme to je bio jedan od prvih modernih hotela van Beograda i može se reći da smo bili pioniri u brown field investiciji u hotelijerstvu. Hotel je za kratko vreme doživeo veliku popularnost i paralelno sa njegovim rastom rasla je i popularnost Zlatibora kao destinacije i verujem da je to bio uzajamni proces. Vođeni dobrim poslovanjem već 2012. godine renovirali smo postojeći deo i dogradili novo krilo hotela, čime je kapacitet proširen na 120 smeštajnih jedinica, a hotel dobio modernu kongresnu dvoranu od 550 mesta, kao i igraonicu za decu površine 200 m2. To je sadržaj koji i danas postoji, a glavna transformacija koju je za sve to vreme hotel prošao jeste izlazak u susret potrebama tržišta.

Koliko je kongresni biznis važan u okviru vaše hotelske grupe?

Popularni MICE segment čini najznačajniji segment poslovanja budućeg Mona Plaza hotela i projektovan je tržišni udeo od 54%. Zato smo u koncept uvrstili brojne konferencijske i banket kapacitete. Destinacija Zlatibora ili Javora svakako pruža odlične uslove za jači razvoj incentive komponenete, dok Beograd pruža bolji prostor za konferencije, kongrese i događaje. Međutim, ono što je jako bitno da biste se pozicionirali na ovom segmentu jeste jedinstvena ponuda kvalitetnih sala sa jedne strane i odlične usluge i dobre priče sa druge.

Možete li nam reći nešto o daljem razvoju i planovima Mona Hotel Management-a?

U ovom trenutku naši planovi jesu da regionalno pozicioniramo dva brenda. Hotel Mona Plaza, u kategoriji hotela sa 4* sa preko 100 soba i tzv. punom uslugom, i brend Argo, sa 3*, ograničenom garni uslugom i kapacitetima do 70 soba. U tom smislu, pored hotela Mona Plaza na Dorćolu, sledeće godine renoviramo i dograđujemo hotel na Zlati boru koji će takođe biti pod ovim brendom, dok u kategoriji brenda Argo sledeće godine otvaramo hotel na Javoru. Paralelno sa tim pregovaramo i za lokacije na Zlatiboru, u Beogradu i Budvi, u vidu ulaganja u sopstvene ili zakup drugih, postojećih hotela. Naš plan jeste da u narednih pet godina dostignemo cilj od 1.000 soba u vlasništvu ili pod zakupom, nakon čega ćemo intenzivnije krenuti u eksterni rast kroz ugovore o menadžmentu pod Mona Hotel Management brendovima u regionu i Evropskoj uniji.

Po čemu, u poslovnom smislu, pamtite proteklih 10 godina?

Rekao bih najviše po jednom lepom i intenzivnom rastu hotelijerstva u Srbiji, dolasku međunarodnih brendova i stvaranju srpskih hotelijera. Zaista, Srbija je u proteklih 10 godina prošla veliki put u turizmu, ali ono što me još više raduje jeste potencijal koji imamo za dalji razvoj.

Kako je izgledao vaš poslovni put od tada do sada?

Definitivno je to uzlazni put u svakom smislu. Bez lažne skromnosti, o tom putu verovatno najbolje govore poslovni rezultati koje smo ostvarili i dalje ostvarujemo. Pre deset godina, bio sam zadužen za marketing i pro daju u hotelu, zatim sam radio kao izvršni direktor i sa da sam na poziciji generalnog direktora kompanije. Međutim, pitanje pozicije nije najbitnije. Ono što je meni na tom putu najvažnije jeste da sam sve vreme
uživao, radeći posao koji volim, sa ljudima koje cenim! I to mi je najveća želja za dalje!

Na šta ste posebno ponosni u prethodnoj deceniji?

Ponosan sam što sam od samog početka deo jedne po zitivne priče koja se zove Mona Hotel Management i koju kao primer dobre prakse izučavaju budući ekonomisti i hotelijeri! Na tom putu prošao sam sa investitorima sve izazove, učili smo i razvijali se svakog dana i uspeli da zajedno od jedne male poslovne jedinice sa manje od 20 zaposlenih, u okviru tada već etabliranog poslovnog sistema Mone, napravimo nezavisnu kompaniju koja danas broji preko 300 zaposlenih i koja će se i dalje širiti i koja će se i dalje razvijati! Ponosan sam što sam uspeo da opravdam ukazano po verenje kompanije i da ispravno donesem strateške odluke, a posebno sam ponosan na svoju porodicu, sina, kćerku i suprugu!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.