VINARIJE KAO POSEBNI PROSTORI – U VINU JE ISTINA (IN VINO VERITAS)

Vinarije kao posebni prostori

0
5017

Vinski turizam je specifičan oblik odmora, koji kombinuje degustaciju vina određenog vinogradarskog kraja sa prirodnim lepotama, običajima i kulturno–istorijskim znamenitostima tog područja.

Iako je vinski turizam u Srbiji tek počeo da se razvija, napredak se može videti. Obzirom da osnovni preduslov za to postoji, a to je postojanje vrhunskih vinarija, dalji razvoj u ovoj oblasti turizma zavisi od inicijative i međusobne saradnje vinara, kao i podrške nadležnih institucija i medija.

Određeno je devet vinskih puteva i urađena mapa vinarija, a za one veće, određene su koordinate da ih turisti lakše pronađu preko sistema za navigaciju. Glavni vinogradarski regioni u Srbiji su Timočki, Nišavsko-južnomoravski zatim Zapadnomoravski, Šumadijsko-velikomoravski, Pocerski, kao i Sremski zajedno sa fruškogorskim vinogradima, Banatski i rejon subotičko – horgoške peščare.

U Hrvatskoj, inicijative ka podizanju vinskog turizma na viši nivo kreću upravo od vinara. Oni su ti koji razmišljaju o vinu kao turističkom proizvodu, kao faktoru radi kojeg će ljudi krenuti na put.

Po ovom pitanju puno toga je urađeno i Hrvatska nastavlja sa razvojem. Ovde se može izdvojiti Istra sa Vinistrom, najvažnijom i najvećom vinskom smotrom, koja već godinama privlači veliki broj posetilaca iz svih krajeva Hrvatske, ali i inostranstva. Vinistra kao projekat, fantastičan je primer za pozicioniranje Istre kao vrhunske vinske destinacije. Takođe, neka od najboljih hrvatskih vina prave se na strmim obroncima Hvara i Pelješca, u Dalmaciji.

Na ovim destinacijama i drugim delovima Hrvatske kao što su Zagorje, Međimurje, Slavonija, vinski turizam ima potencijala da postane jedan od najzanimljivijih segmenata hrvatske turističke ponude.

Razvoj vinskog turizma u Crnoj Gori zvanično je počeo sredinom 2007. godine kroz razne projekte i inicijative. Komparativna prednost vinskog turizma u Crnoj Gori je svakako blizina morske obale i turističkih centara, već postojeći veliki broj biciklističkih i pešačkih staza u vinskim regionima, kao i poznate turističke rute oko Skadarskog jezera.

Organizatori događaja sve više tragaju za jedinstvenim i originalnim prostorima, nečim nesvakidašnjim u svojim poslovnim putovanjima.

Makedonija je 25. zemlja u svetu po proizvodnji vina, sa 220 miliona litara godišnje i oko 60 vinarija.

Dovoljan razlog za ulaganje u vinski turizam i privlačenje turista, što je i ova zemlja prepoznala i pokrenula projekte prvenstveno u Tikveškoj regiji.

Vinove loze su donešene na područje Slovenije pre nekoliko hiljada godina od Ilira i Kelta, a Maribor čak ima najstariju lozu u svetu, koja još uvek rađa svake godine. Danas, za Sloveniju se smatra da je napravila najveći pomak u regionu po pitanju vinskog turizma, sa 20 vinskih puteva u tri regiona – Podravina, Posavina i Primorska.

Vinarije kao nesvakidašnji prostori

Većina poseta kompleksima vinarija odvija se na ili u blizini mesta gde se pravi vino. Posetioci obično upoznaju istoriju vinarije, posmatraju i uče kako se pravi vino, a zatim i probaju vina.

Objekti za degustaciju vina su uglavnom odvojeni od samih plantaža, vinograda. U specifičnom ambijentu, posebno opremljenom prostoru i prijatnoj atmosferi pružaju ljubiteljima vina jedinstveni užitak.

Uz degustaciju vina uvek ide i dobra hrana, pa tako i ovi prostori često imaju i posebne delove u vidu restorana sa lokalnom kuhinjom.

Bitno je istaći i plantaže, nezaboravne poglede na vinograde i pejzaže gde se redovi vinove loze spajaju sa horizontom. Tako je obilazak vinograda neizostavni deo. Neki domaćini u ponudi imaju obilaske na biciklima, vožnjom u kočijama ili jednostavno polako peške, uz pratnju stručnih vodiča.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da jedan dan nije dovoljan da se sve vidi, proba i doživi čarolija koju vinarije nude, u ovoj avanturi su prenoćišta dobrodošla. Neke od renomiranih vinarija imaju u svom sklopu manje hotele i prenoćišta, mada se kod svih mogu naći smeštajni objekti, manje ili više dislocirani od samih vinarija.

Kako se vinski turizam razvija, nove, dodatne aktivnosti i ideje se javljaju. Jednostavnim spojem svih ponuda i mogućnosti, vinski turizam može postati veoma jaka grana u turizmu jedne zemlje, kako za turistička putovanja tako i za kongresni turizam.

Organizatori događaja sve više tragaju za jedinstvenim i originalnim prostorima, nečim nesvakidašnjim u svojim poslovnim putovanjima. Prateći ovaj trend, zemlje Jugoistočne Evrope imaju velikog potencijala i neke od vinarija se već nalaze među top ponudama za poslovna i podsticajna putovanja.

Vinarija kao posebna i nesvakidašnja lokacija, u svom sklopu može da zadovolji sve kriterijume potrebne za organizaciju jedinstvenog događaja. Za poslovne sastanke, kao prostor može se koristiti degustaciona sala, restoran ili izložbeni prostor. Za gastronomski užitak, tu su lokalni sastojci, lokalna kuhinja i naravno sjajna vina.

Aktivnosti i vreme nakon poslovnog dana, mogu se upotpuniti obilascima vinograda, berbom grožđa, učestvovanjem u procesu pravljenja vina, ili odmorom na svežem vazduhu uz očaravajući pogled na plantaže. Za smeštaj učesnika događaja, na raspolaganju su autentični konaci, etno sela ili kuće lokalnih domaćina uvek raspoloženi za goste.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.