Prošle godine kompanija Mercedes-Benz Malaysia je za potrebe predstavljanja četiri nova modela S klase, organizovala četvorodnevni događaj koji je, malo je reći, zaokupio našu punu pažnju, a što je još važnije, punu pažnju svojih učesnika, omogućavajući im da dožive nešto nesvakidašnje, koristeći sva svoja čula.

Naime, kako se radi o najluksuznijoj klasi automobila, odlučeno je da sve bude u relaciji sa tim. Od mesta na kom se događaj dešava, preko hrane koja je služena, audio-vizualnog dela, do samih zvanica. Ukratko – fokus je apsolutno bio na kreiranju doživljaja kod gostiju!

Das Beste oder Nichts je moto Mercedes-a, što u doslovno prevodu znači najbolje ili ništa.

Šta je sve urađeno u cilju kreiranja doživljaja?

Većina događaja na kojima se predstavljaju novi tipovi automobila u fokusu imaju funkcionalnost – pokazati auto i zatim objasniti publici njegove tehničke performanse. Umesto toga, odlučeno je da ovaj događaj bude što više personalizovan, da uključi učesnike i pruži im osećaj ekskluzivnosti.  Izbegnuta su tipična mesta za lansiranje automobila kao što su saloni, kongresni prostori, sajmovi i hoteli. Izabrano je da ceo događaj bude u event tent-u (veliki šator za događaje) i stavljen je u podnožje KLCC Twin Towers-a – dva solitera od po 88 spratova koji predstavljaju „vrh″ Malezije, veličanstvenu građevinu urađenu po uzoru na Empire State Building, Ajfelov toranj i Burdž Khalifu. Dalje u organizaciji, otišli su korak ispred i oslonili se na istraživanje koje je radila psiholog Silvia Álava, a koje je pokazalo da se prisetimo 35% onoga što mirišemo, pet procenata onoga što vidimo, dva onoga što čujemo, i jedan procenat onoga što dodirujemo. I tu je upravo „ključ″ celog događaja – centralna ideja se vrti oko pet čula!

 

Čulo mirisa

Miris ima moć transporta tj. prenosi se, a različiti mirisi izazivaju različita osećanja. U ovu svrhu, angažovan je parfimer koji je imao zadatak da napravi mirise koji prizivaju sećanje na ulazak u raskošan, luksuzan hotel. Svakodnevno su uvozili sveže cveće koje su postavljali kao aranžmane na stolove za kojima su sedeli gosti.

Čulo vida

Iskoristili su činjenicu da rasveta utiče na raspoloženje. Korišćeno je „pametno osvetljenje“ koje je goste „upućivalo“ sa ulaza ka glavnoj sali. Reflektori su bili usmereni na automobile i LED ekrane na zidovima. Gosti su bili okruženi 2700 LED ekranima na kojima je prikazivan grad i Severna svetlost. Lusteri i sveće dali su utisak luksuza i posebnosti. Velki kristalni lusteri ukrašavali su foaje, a 50 specijalno napravljenih svećica za lustere ukrašavalo je svaki sto čime su postignuti elegancija i luksuz.

Čulo sluha

Inženjer zvuka bio je angažovan za nadgledanje akustike orkestra koji je brojao 24 muzičara i trebalo je da obezbedi da zvuk bude savršen, uprkos tome što je ceo događaj bio u šatoru. Orkestar je vodio Datuk Mokhzani Ismail, muzički direktor nacionalnog orkestra i prestižni dirigent Malezijske filharmonije.

Čulo dodira

Od kolekcionara pozajmljeno je šest klasičnih Mercedes-Benz automobila. Unajmljeni su stručnjaci za transport ovakvih tipova vozila i brigu o njima, ali i osiguranje. Hodnik „nostalgije″ u kome je postavljeno ovih šest Mercedes-Benz automobila omogućio je gostima da se upoznaju sa istorijom i nasleđem brenda. Posetioci su mogli da dodirnu i „osete″ automobile, a stariji gosti, koji su ih nekada vozili, da se prisete kako je to izgledalo.

Čulo ukusa

Nagrađivani šef kuhinje sa Michelin zvezdicom, Nathalie Arbefeuille, napravila je gastronomsku gozbu sa četiri jela. Svakog dana služen je drugačiji meni – svaki večernji meni pokazivao je raznovrsnost četiri vozila koja su predstavljena. Obroci su spremani na drugoj lokaciji, 12 km udaljenoj, ali su prevezeni u improvizovanu kuhinju u šatoru kako bi izgledalo kao da su sveže pripremljeni na licu mesta, baš kao na letovima u najluksuznijim biznis klasama.

Zanimljivosti o Mercedes-Benz automobilima:

· Ovaj moderan automobil je izmislio Karl Benz, ali je njegova supruga pokrenula posao.

· Prva osoba sa vozačkom dozvolom na svetu je bio Karl Benz!

· Mercedes-Benz vozila se proizvode u više od 30 zemalja na svetu.

· Ovo su prvi automobili koji su imali kočnice na sva četiri točka.

· Kralj Nepala je 1940. godine dobio prvi automobil u toj zemlji, i to upravo Mercedes-Benz.

Izgrađena je pokretna bina sa šest hidrauličnih sistema koja su držala četiri nova automobila i orkestar. Profesionalni vozači manevrisali su kolima na uskom prostoru na pozornici. Kako su među gostima bili i članovi kraljevskih porodica, šefovi država i poslovna elita, sprovođene su stroge bezbednosne mere, kao i koordinacija sa saobraćajnom policijom, medicinskom pomoći i vatrogascima.

Rezultati nakon ovako veličanstvenog događaja nisu izostali. Za četiri dana, koliko je trajao, bilo je ukupno 1.200 ljudi, prodaja automobila S klase porasla je za 12.8% u prva tri meseca nakon događaja u poređenju sa prodajom pre događaja, a na Facebook-u i Instagram-u dobili su novih 2.543 pratioca! Nije potrebno posebno naglašavati da su očekivanja prisutnih bila nadmašena jer ovakav tip događaja ne možete zaboraviti. Doživljaj je, za sigurno, bio izvanredan! 🙂

Činjenica zlata vredna

Milijarder iz Abu Dabija je za sebe naručio posebno pravljen model automobila Mercedes-Benz sa pozlatom. U tu svrhu korišćeno je belo zlato koje je koštalo 2,5 miliona dolara kako bi ceo auto bio pokriven.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.