SEEbtm: Poželimo dobrodošlicu Goranu Vlašiću, predsedniku Veća Instituta za inovacije u Zagrebu. Počnimo sa time šta je Institut za inovacije i šta on predstavlja?

Goran Vlašić: Institut za inovacije je neprofitna organizacija čiji je cilj stvaranje vrednosti na nivou pojedinca i organizacija negujući kreativnost, inovativnost, nekonvencionalan način razmišljanja i preispitivanje dogmi.

Od svog osnivanja, Institut za inovacije predstavlja inovativnu silu, razvijajući i kreirajući programe koji pomažu istinski intelektualni i kreativni razvoj svojih učesnika, omogućavajući time stvaranje novih vrednosti. Kroz razne obrazovne programe, Institut nastoji da pruži iskustva koja menjaju način razmišljanja, ostavljaju jak utisak na pojedince i organizacije i postižu dugoročne rezultate.

SEEbtm: Šta čini programe Instituta za inovacije drugačijim, posebno za regionalne menadžere i preduzetnike?

Goran Vlašić: Programi Instituta za inovacije usmereni su ka stvaranju drugačijeg pogleda (A Different View®) na kritične poslovne izazove. Fokusirani su na razmevanje osnovnih principa koji pokreću razne pojave u oblasti poslovanja. Stoga radimo isključivo sa vrhunskim profesorima u regionu i svetu koji imaju značajan uticaj na sopstvene stručne oblasti. Među njima su prof. Barnett (Stanford), prof. Bradley (Harvard), prof. Deighton (Harvard), prof. Chandy (LBS), prof. Carpenter (Kellogg), prof. Gultekin (Wharton), prof. Sitkin (Duke), prof. Massa (INSEAD), prof. Troilo (Bocconi) itd. Programi Instituta upoznaju učesnike sa ključnim globanim trendovima, najsavremenijim istraživanjima i najboljom svetskom praksom dajući im time mogućnost da postanu tvorci najbolje prakse, a ne samo njeni sledbenici.

Osim veoma širokih mogućnosti za lični razvoj, programi Instituta za inovacije pružaju dragocene mogućnosti umrežavanja kroz intenzivnu interakciju vrhunskih menadžera koji jedni drugima pomažu u rešavaju ključnih problema.

SEEbtm: Zašto bi menadžeri i preduzetnici (pogotovo ako su veoma uspešni) pohađali nastavne programe? Njihovo vreme je krajnje deficitarna roba – zašto ga „traćiti“ na edukaciju?

Goran Vlašić: Edukativni programi se razlikuju. Zato je Institut za inovacije usmeren ka pružanju osnovnih principa koji preispituju ustaljene dogme kompanija, tržišta i delatnosti.

Kako pojedinac postaje sve bolji u određenoj delatnosti/struci, on/ona se suočava sa „prokletstvom uspeha“, eksploatišući sve više postojeće sposobnosti, usmeravanjem pažnje na procese i optimizaciju ali dugoročno gledano možda osuđujući svoju kompaniju na propast. Probajte da nabrojite 15 kompanija širom sveta koje su starije od 150 godina.
To je prilično teško s obzirom da sa rastućim uspehom kompanija i menadžera njihovi kratkoročni rezulati bivaju sve bolji ali uglavnom ograničavaju njihov budući potencijal.

Dok je edukacija koja se bavi veštinama i već usvojenim znanjima zaista „gubljenje vremena“ za vrhunske stručnjake, obrazovanje koje pruža Institut za inovacije usmereno je ka višem nivou programa koji menjaju način razmišljanja.

Iako se znanje i veštine mogu steći putem knjiga, kurseva putem interneta i video materijala, programi Instituta za inovacije koji menjaju način razmišljanja stvaraju osnove za ogroman razvoj pojedinca i kompanije stvarajući ravnotežu između kratkoročnih i dugoročnih rezultata.

_MG_5174

Programi Instituta za inovacije usmereni su ka stvaranju vrednosti pri čemu inovacija i rast postaju logični ishodi razvijenog načina razmišljanja i sistema, a ne slučajnih događaja (što je ono što čovek uglavnom smatra pod inovacijom).

SEEbtm: Primećujemo da su neke od najboljih i najvećih hrvatskih kompanija prepoznale vrednost koju pružaju edukativni programi Instituta za inovacije. Kakvi su vaši planovi za dalje širenje u regionu?

Ključno za postizanje stalnog pomeranja koje stvara novu vrednost leži u bliskom partnerstvu Instituta za inovacije sa velikim kompanijama koje shvataju važnost inovacije i stvaranja nove vrednosti. Naš cilj je da proširimo saradnju sa kompanijama u regionu i privučemo još veći broj menadžera izvan Hrvatske da učestvuju u našim programima i da unaprede potencijal u pogledu konkurentnosti i inovacije u regionu.
Trenutno smo u procesu uspostavljanja parterstava sa velikim partnerima u Sloveniji i Srbiji i uvereni smo da ćemo uspostaviti mnoga uspešna i dugotrajna partnerstva.

SEEbtm: Vratimo se na stvaranje vrednosti. Kako se tačno Institut za inovacije bavi stvaranjem vrednosti za kompanije u regionu?

Goran Vlašić: Da bi unapredio stvaranje vrednosti na osnovu inovacije:

a) Institut za inovacije tesno sarađuje sa drugim kompanijama na:

  1. stvaranju kulture inovacije zasnovane na načinu razmišljanja svih učesnika koji stvara vrednost a koji je prožet sistemom vrednosti, principima, praksom i pristupom koji rešava probleme;
  2. uvođenju InnovationChecklist® pristupa čiji autor je Institut za inovacije, koji pruža struktuiran, postepen pristup kreativnosti i inovativnosti koji će izvući maksimum iz inovativnog potencijala jedne organizacije;
  3. razvijanju inovativnog sistema koji stvara sistemski razvoj, negovanje i pretvaranje ideja u poslovne uspehe.

b) Institut tesno sarađuje sa pojedincima i timovima koji stvaraju vrednost na:

  1. podsticanju i razvijanju njihovih intelektualnih i kreativnih potencijala kroz programe usmerene pre svega ka razvijanju načina razmišljanja i znanja pojedinca,
  2. podsticanju i razvijanju njihovih proizvodnih potencijala, istovremenim širenjem njihovog idejnog potencijala i pomaganjem da se on razvije u „plug and play“ projektno rešenje.

SEEbtm: Na kraju, šta smatrate ključnim za regionalni razvoj?

Sve dok budemo samo posmatrali šta drugi rade i nastojali da „primenimo najbolju praksu“, naš region će ostati samo sledbenik. Iako kratkoročno gledano to može izgledati kao sigurna pozicija, na duže staze ovakve strategije vode ka konkurenciji zasnovanoj na ceni.

To se vidi u mnogim delatnostima u našem regionu. Ovo može izgledati kao dobra strategija ali na svetu uvek postoji neko drugi ko može ponuditi isto po nižoj ceni.
Da bismo postali relevantni na globalnom nivou, najveći mislioci našeg regiona moraju biti upoznati sa osnovnim principima koji pokreću ekonomiju i poslovanje kako bi mogli da ponude globalne inovacije koje će imati snagu da promene delatnosti. To je stvaranje vrednosti koje Institut za inovacije nastoji da postigne svojim programima.

Institut za inovacije
Institut za inovacije

Na primer, kako ekonomija posredničkih platformi ulazi na sve veći broj tržišta i u sve veći broj delatnosti, od prevashodne je važnosti da menadžeri razumeju osnovne principe te nove tržišne stvarnosti.
Stoga se sledeći program Instituta, Leadership Program, bavi poslovanjem i tehnologijom sa namerom da upozna polaznike sa principima koji leže u osnovi kompanija koje se takmiče na platformi umesto kao platforma (npr. Booking.com, AirBNB itd.) i time kako da integrišu životnu vrednost klijenta kao sopstveni strateški cilj umesto udela na tržištu i drugih stereotipnih mera učinka.

SHARE
Prethodni tekstDT Summer Kick Off Korčula 2016
Sledeći tekstŠta da očekujete od vodećeg međunarodnog događaja u sferi kongresne industrije?
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.