Ove godine ibtm world održava se od 29. novembra do 1. decembra, u kongresnom centru Fira Gran Via u Barseloni. Za ovo izdanje SEEbtm magazina razgovarali smo sa Graeme Barnett-om o gostujućim kupcima i novim trendovima u industriji kongresnog turizma.

SEEbtm: Koliko izlagača i kupaca očekujete da posete ibtm world ove godine?

Graeme Barnett: ibtm world je vodeći svetski godišnji događaj u kongresnoj industriji, a svakako prednjači u ibtm portfoliju događaja.
Hiljade proizvoda i usluga koje podržavaju ovu granu se svake godine mogu pronaći u Barseloni.
Prosečno imamo 3.000 izlagača koji predstavljaju međunarodne turističke agencije, hotele, destinacije, CVB, prostore, usluge, tehnološke kompanije, PCO i brendove koji čine deo industrije.

Sa gostujućim kupcima i posetiocima sajma, ibtm world predstavlja zajednicu koja broji oko 15.500 profesionalaca koji posluju, sklapaju kontakte i posećuju edukativne programe.

SEEbtm: Da li nam možete reći nešto o profilu kupaca? Da li su to firme, udruženja, koja je prosečna veličina grupe i slično?

Graeme Barnett: Da bi bili primljeni u ibtm world „Hosted Buyer“ program (program gostujućih kupaca), učesnici moraju da pokažu da imaju odgovornost koja je neophodna za međunarodno poslovanje. U profil kupaca spadaju i udruženja, firme, PCO, agencije, i svi oni imaju veliki broj poslovnih uloga, a svoje kvalifikacije dokazuju nizom kriterijuma, između ostalog svojim godišnjim budžetima, kupovnom moći i budućim poslovnim ciljevima.
ibtm world radi sa odabranim koordinatorima grupa koji se obavezuju da na događaj dovedu 10 ili više kupaca višeg nivoa.

Preko 20% programa zasniva se na pojedincima koji radije odlučuju da prave sopstveni raspored na sajmu.

ibtm world - otvaranje 2015
ibtm world – otvaranje 2015

Sa 4.000 slobodnih mesta, međunarodni tim koji stoji iza Hosted Buyer programa traži učenike koji su pogodni za kvalifikovanje širom sveta.
Oni koji žele da se prijave na ibtm world 2016 ili koji žele da saznaju više o programu, mogu poslati e-mail na ibtmworld.hosted@reedexpo.co.uk.

SEEbtm: Ako biste mogli da izaberete jedan trend koji trenutno ima najveći uticaj (prema sopstvenom mišljenju) u industriji kongresnog turizma, koji bi to bio?

Graeme Barnett: Verovatno najdominantniji trend sada jesu kontinuirano unapređenje i inovacije koje tehnologija uvodi u industriju.

Tehnologija je glavni pokretač promena u industriji, njen uticaj je veoma veliki, i prosto zahteva od organizatora događaja i producenata da više razmišljaju o načinima na koje će najbolje angažovati publiku.
Organizatori događaja sve više akcenat stavljaju na uvrštavanje poslednjih tehnoloških izuma u svoje skupove i događaje.

Rob Davidson, direktor MICE Knowledge je predvideo u svom 2015 Trends Watch Report da će komunikacione tehnologije biti polje u kom će doći do najvećeg razvoja u 2015., i da će sa napretkom tehnologije sajber sigurnost postati veoma važno pitanje u kongresnoj industriji; preko 44% izvršnih direktora u tehnološkim kompanijama smatraju da je bezbednost informacija najrizičniji deo njihovih organizacija.

ibtm world 2016
ibtm world 2016

U Dejvidsonovom istraživanju zaključuje se da su usvajanje inovacija i uvođenje najnovijih tehnologija glavni strateški prioriteti i da predstavljaju ključnu strategiju za napredak.
Na primer, više od 50% izvršnih direktora u tehnološkim kompanijama ulaže značajan kapital u razvoj novih proizvoda, a isti postotak ulaže u tzv. machine-to-machine tehnologije, industrijski intranet i ostale tehnološke aspekte.

Usredsredili smo se na prikazivanje tehnologije uživo u oblasti koju nazivamo ibtm world Innovation Zone, kako bismo podržali ovaj sektor i potrebu industrije da drži korak sa inovacijama. Tu učesnici mogu da dožive, interaguju i uče o najnovijim tehnološkim dostignućima i revolucionarnim rešenjima.
Svake godine, nezavisne sudije sačinjavaju spisak od deset učesnika koji se kvalifikuju za nagradu Technology and Innovation Watch Award, i njima se onda pruža prilika da posetiocima uživo demonstriraju svoje „pobedničke“ proizvode.

Prijave za ibtm world Innovation Zone će zaživeti ovog leta i ne možemo da dočekamo da saznamo kojih 10 zvezda u usponu u oblasti tehnologije događaja će posetiti ovogodišnji sajam!

SEEbtm: Još jedno kratko pitanje za kraj, zašto je EIBTM promenio ime u ibtm?

Graeme Barnett: Promena se odigrala pre 2 godine, kao deo sveukupnog rebrendinga za globalni portfolio događaja.
Shvatili smo da je ključno da svaki događaj ima jasno mesto na tržištu, na lokalnom, regionalnom i internacionalnom nivou, i na taj način smo se postarali da naš glavni događaj u Barseloni bude pozicioniran i brendiran kao svetski događaj – otud i naziv ibtm world.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.