Doživljaj i iskustvo kao ambasadori hotela

Hotel Courtyard by Marriott Banja Luka, Bosna i Hercegovina

0
2202

Koje su prednosti raditi za jedan internacionalni hotelski brend, koje koristi od toga ima sama destinacija, na koji se način radi na njenoj promociji i koji su najveći izazovi u kongresnom biznisu?

Odgovore na ova i druga pitanja dao nam je gospodin Robert Stojko, Generalni menadžer hotela Courtyard by Marriott Banja Luka.

Hotel Courtyard Banja Luka prvi je brendirani hotel otvoren u ovom gradu. Šta smatrate njegovom osnovnom prednošću u odnosu na druge hotele u gradskom okruženju?

Gospodin Robert Stojko

Hotel Courtyard by Marriott Banja Luka, jeste prvi i jedini brendirani hotel u gradu i deo je svetski poznate Marriott Interantional hotelske grupe koja ima najveći portfolio u hotelskoj industriji – preko 30 brendova i više od 7.000 hotela u 131 zemlji. To podrazumeva da hotel Courtyard by Marriott Banja Luka radi po definisanim standardima i procedurama što garantuje našim gostima da će iskusiti ono što mogu da očekuju u bilo kom gradu na svetu gde se nalazi brend Courtyard.

Sam brend je osnovna prednost u odnosu na druge hotele u gradskom okruženju jer nam donosi i vidljivost i prisutnost hotela na daleko većem broju tržišta kroz Marriott sistem rezervacija i program lojalnosti BonVoy kao i marketingom koji se radi na globalnom nivou. Upravo kroz to težimo da postanemo oni koji postavljaju trendove u gradu i mesto gde će se okupljati ljudi koji sebe vide kao poslovne i uspešne.

Možete li nam reći nešto više o kongresnim kapacitetima i koliko je kongresni biznis važan za vas?

Hotel raspolaze sa 340m2 konferencijskog prostora, savremeno opremljenog i prilagođenog poslovnom svetu. Imamo multifunkcionalne i deljive konferencijske sale sedećeg kapaciteta od 10 do 160 i za koktele do 200 gostiju. Konferencijska sala na galeriji ima dnevno svetlo i idealna je i za manje događaje i za kongrese. Tu je i posebna, savremeno opremljena sala Boardroom za održavanje poslovnih sastanaka sa 10 mesta.

Kongresni biznis, kao deo hotelskog poslovanja, predstavlja jedan od značajnijih segmenata rada hotela. Taj segment u poslovanju sa sobom donosi povećano interesovanje i promociju, ne samo za hotel kao potencijalno mesto održavanja kongresa, već i za samu destinaciju i kao takav je veoma važan kako za naš hotel i hotelsku industriju uopšte. Organizacija kongresa predstavlja izazov jer podrazumeva, u najvećem broju slučajeva, celokupno angažovanje svih hotelskih kapaciteta – pored konferencijske sale, potrebno je obezbediti smeštaj i ostale prateće usluge; od kafe pauza do obroka u hotelu za sve učesnike.

Kako tokom kongresa hotel ima veliki broj gostiju, ima priliku da kroz odličnu uslugu koju pruži, obezbedi i jedinstveni doživljaj i iskustvo što je nešto što gosti ponesu sa sobom. Oni postaju svojevrsni ambasadori hotela jer je to ono što dele sa svojim poslovnim partnerima, saradnicima, prijateljima i time i njih podstiču da postanu korisnici usluga hotela.

Šta je od dodatnih sadržaja na raspolaganju poslovnim gostima?

Poslovnim gostima na raspolaganju su Biznis centar sa računarima i štampačem kako bi mogli da obavljaju svoje poslove kada se ne nalaze u prostorijama svoje kompanije. Tu je i multifunkcionalni prostor hotela gde, u skoro svakom delu, postoji pristup napajanju i ugrađenim punjačima za uređaje. Prilikom rada mogu uživati u gastronomskoj ponudi Maestro Kitchen&Bar-a gde se nalazi i otvorena bašta za kratke poslovne sastanke ili opuštanje nakon završenog radnog dana. Takođe, na raspolaganju im je i moderan i dobro opremljen fitness centar. Trenutno su u toku radovi na opremanju multifunkcionalnog Sky bar-a na 11. spratu hotela, gde ćemo gostima hotela i posetiocima ponuditi mesto za organizaciju događaja ili uživanje u prelepom pogledu na Banja Luku.

Poznavanje i razumevanje lokalnog tržišta je ključno za uspeh internacionalnih hotelskih lanaca. Koliko često mislite da se dešava da internacionalni lanci ipak ne uvide ovaj značaj?

Za svaki hotel, bilo da je deo internacionalnog hotelskog lanca ili nezavisan hotel, potrebno je poznavanje i razumavanje lokalnog tržišta. Ne mislim da internacionalni lanci i njihovi hoteli ne uviđaju značaj ovoga –  štaviše, svi teže tome da ga što bolje upoznaju, razumeju i podrže kroz razne aktivnosti i promocije. Internacionalni hoteski lanci i njihovi hoteli rade i na promociji tržišta tj. destinacije kako bi gostima ponudili sveukupan doživljaj za vreme njihovog putovanja.

Sa druge strane, internacionalni hotelski lanci se suočavaju poteškoćama u prilogođavanju lokalnom tržištu i očekivanjima, ne zbog nepoznavanja i nerazumevanja lokalnog tržišta, već potrebe da se zadrži brend indentitet koji je karakterističan za svaki hotel. Potrebno je, uz rad na promovisanju brenda, njegovih vrednosti i standarda na lokalnom trzistu, pronaći balans između brend indentiteta i lokalnog tržišta, vodeći računa da internacionalni gost očekuje da dobije isti kvalitet usluge koji se očekuje od jednog brendiranog hotela, bez obzira na destinaciju. To je težak zadatak za svaki hotel, ali je jedno od merila uspešnosti i zato se teži tome da se hotel integriše i postane deo lokalne zajednice.

Na koji način brend za koji radite utiče na pozicioniranje Banja Luke na turističkoj mapi našeg regiona?

Courtyard by Marriott Banja Luka, samim tim što je deo velike Marriott porodice, je dobio svoje mesto na svetskoj mapi hotelske industrije i postao je deo svetske turističke ponude. Tako se i grad Banja Luka otvaranjem hotela našao na istim mapama. Goste ovde očekuje moderan hotel sa udobnim sobama, sjajnom gastronomskom ponudom i uslugom na visokom nivou.

I loyality program Marriott BonVoy, koji je najveći program tog tipa na svetu, takođe daje ogroman doprinos pozicioniranju našeg hotela, a time i Banja Luke na turističkoj mapi regiona. Članovi tog programa imaju mogućnost da kroz boravak u Marriott hotelima steknu razne pogodnosti uključujući besplatan put i boravak, što veliki broj članova koristi da obiđe i istraži destinacije koje im možda nisu bile atraktivne jer, između ostalog, nije bilo hotela u kome mogu da odsednu. To je ogroman potencijal za nas i grad Banja Luku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.