Napraviti strategiju za oporavak hotela nakon pandemije

0
1231

Hoteli se sada suočavaju sa ogromnom nesigurnošću i zato je važno da u trenutku neisvesnosti budu sigurni barem u jedno – u svoju poslovnu strategiju.

Svaki hotel koji je sada zatvoren ili se suočava sa padom rezervacija zbog pandemije mora da ima plan za kasnije, piše sajt Ehotelier.

Najgori i najbolji scenario

Ukupni trend za hotelsku industriju je pozitivan, pa ovo nije vreme za paniku, ali jeste za planiranje i kontrolu troškova. Menadžment sada ima dovoljno vremena da razmotri najgori i najbolji scenario. Šta ako posle pandemije grupne rezervacije značajno opadnu, a šta raditi ako individualne vikend rezervacije padnu za 25 odsto, neka su od pitanja na koja treba da potraže odgovore.

Treba videti kako marketinškii timovi mogu da preusmere planirana sredstva za promociju kako bi osigurali prodaju na novom tržištu ili ostvarili prihod u alternativnom sektoru.

Ne smanjivati cene

Lekcije iz prethodnih kriza naučile su nas da iako sniženje cena može doprineti profitu na kratke staze, na duge staze može proizvesti glavobolju hotelima koji se odluče za tu strategiju. Jer, kada kriza prođe, hoteli koji su značajno spustili cene imaće problem pošto će tražnja da poraste. Mušterije teško prihvataju naknadno povećanje cena, upozoravaju stručnjaci. Ako i konkurencija spusti cene, možda ih neće u budućnosti povećati što će onda predstavljati poteškoću za hotel koji ipak odluči da poveća cene kad kriza prođe.

Krizni PR

Hoteli treba dobro da razmisle o odlukama koje sada donose i da ih donose racionalno da se kasnije ne bi kajali. Uprkos padu prihoda, treba da ulože u krizni PR ili da barem razmisle kakvu poruku u ovim trenucima šalju svojim sadašnjim i budućim klijentima. Održavanje komunikacije sa gostima putem društvenih mreža je neophodno.

Novi paketi

Hotelijeri čiji većinski biznis dolazi sa jednog tržišta, poput Kine, treba da pokušaju da privuku druge mušterije kako bi se minimizirao negativan uticaj manjeg broja gostiju iz Kine.

Već sada, hoteli treba da osmisle specijalne pakete kojima će privući goste kad epidemija prođe. Razmislite koje dodatne usluge za istu cenu možete da ponudite gostima i pratite šta radi konkurencija, savetuju stručnjaci.

Izvor: InHoReCa

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.