Karling predstavlja jedan od Zimskih olimpijskih sportova čije se poreklo vezuje za Škotsku, s obzirom da su prvi tragovi ove igre pronađeni baš tamo. To je igra koju mogu igrati i muški i ženski timovi različite starosti, a za koji vam nije potrebno puno snage.

Počeci karlinga

Karling je sport koji se igra skoro pola milenijuma, a prvi tragovi ove igre vode iz Škotske, tačnije iz 1540. godine. Vremenom karling se iz Škotske proširio na Kanadu, Ameriku, Švajcarsku, Švedsku, Norvešku i Novi Zeland.

Da li ste znali?

Royal Caledonian Curling Club osnovan 1838. godine je najstariji karling klub na svetu i u njemu su i napisana prva pravila.

Zabeleženo je da su prvi međunarodni događaji u karlingu odigrani u 19. veku i to u Evropi i Severnoj Americi, ali je tek na Zimskim olimpijskim igrama održanim 1924. godine zabeleženo prvo, zvanično međunarodno takmičenje za muške timove.

U početku, karling se igrao na otvorenom prostoru, s obzirom da nisu postojale ledene hale. Zaleđeno jezero, kamenje i četke od drveta bili su osnovna obeležja karlinga. Danas, sa razvojem tehnologije, igranje karlinga izgleda drugačije. Za početak igra se u ledenim dvoranama gde je temperatura leda kontrolisana, i sa kamenjem od granita, koje je obrađeno i koje mora imati određenu težinu.

Kako se igra?

Karling se igra na terenu dužine 44,5m sa 5m, sa kamenjem od granita težine 20kg. Na oba kraja terena se nalaze dva skupa sa po četiri koncentrična kruga, a na samim krajevima terena se nalaze odbojnici. Igrač koristi odbojnike kako bi se odgurnio i odgirao svoj potez i gurnuo kamen.

Karling u Central Parku u Njujorku, 1900-1906 godina
Karling u Central Parku u Njujorku, 1900-1906 godina

Kada govorimo o timovima, karling se igra u dva tima od po četiri igrača gde igrači uz pomoć četki i metli nastoje da ubace po 8 kamenih kugli, što bliže središtu kuće. Timovi mogu biti muški, ženski ili pak mešoviti.

Što se tiče opreme za ovaj sport je potrebna posebna obuća i četka. Obuću čine slajder koji se nosi na jednoj nozi i koji se koristi za klizanje, dok se na drugoj nozi nosi griper koji se koristi za sprečavanje klizanja po ledu. Prema pravilima, slajder se nosi na nozi koja je suprotna od ruke koja se koristi za izbacivanje kamena.

Pored osnovne postoji i dodatna oprema, kao što su specijalne rukavice, pomagači za izlazak iz odbojnika, štoperice za merenje vremena za koje se izbaci kamen.

Jednostavno rečeno, karling se igra tako što se dva tima nadmeću ko će pre dogurati kamenje sa jednog kraja na drugi kraj terena, gde se nalazi velika okrugla meta. Cilj je da ekipa ima što više kamenja blizu centra mete i da se utvrde timske sposobnosti igrača.

Od 1924. godine karling je priznat kao Olimpijski sport.

Duh karlinga predstavlja na određeni način kodeks igrača.

Zapravo to je poštovanje koje igrači imaju jedni prema drugima, ali i prema samoj igri. Postoji čak i jedna izreka koja kaže da će igrač karlinga radije izgubiti nego nepravedno pobediti.

Karling
Karling

Poštovanje igrača je jedan od osnovnih principa duha karlinga. Igrač koji poštuje ovaj kodeks neće pokušati da na nesportski način ili pak kršenjem pravila stavi svoje protivnike u neprijatan položaj.

Može se reći da duh karlinga zahteva časno, ljubazno i dobro sportsko ponašanje. Bilo da se radi o amaterskim ili profesionalnim takmičenjima duh karlinga igra ključnu ulogu, s obzirom da u većini zemalja ne postoje sudije.

Igrač karlinga će radije izgubiti nego nepravedno pobediti.

Danas, karling je sport koji se proširio po celom svetu, pa se igra i u Andori, Austriji, Bugarskoj, Belgiji, Holandiji, Hrvatskoj, Srbiji i još mnogim zemljama, dok najveći broj igrača dolazi iz Kanade. Da je karling postao značajan sport svedoče i svetski kongresi karlinga koji su se do sada održali u Danskoj, Americi, Srbiji, a ove godine kongres će se održati u Švedskoj.

Ovo je samo jedan od sportova u kojem bi mogli da učestvuju vaši zaposleni, kao što su i kuglanje, ili adrenalin parkovi, escape room ili pak timsko kuvanje. Na Vama je da se odlučite za najbolju opciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.