Sedma međunarodna konferencija o održivom turizmu, Sustainable Tourism 2016, održaće se ove godine od 18. do 20. maja u Valensiji. Organizator ove konferencije je prestižni engleski institut tehnologije Wessex.

Dosadašnji gradovi domaćini ove konferencije bili su Segovia (2004), Bolonja (2006), Malta (2008), Nju Forest (2010), Korunja (2012) i Opatija (2014).

Kako je turizam davno prestao da bude privilegija nekolicine, zauzeo je jako bitno mesto u razvoju ekonomije, znanja, edukacije kao i uopšte ljudskog blagostanja i načina života. Turizam u današnje vreme u mnogome doprinosi novim oblicima ekonomskog razvoja. Takođe, turizam je zaslužan za naše znanje o svetu, upoznavanje sa različitim kulturama, običajim i utiscima koje nosimo sa nekog putovanja.

Sa druge strane turizam je doveo i do određenih problema koji podrazumevaju ekološke promene kao i socijalne troškove. Mnoge lokacije su svoju ekonomiju orijentisale isključivo na granu turizma, u cilju da povećaju prihode, što je rezultiralo i negativno se odrazilo na destinaciju, kulturu i identitet određene lokacije.

sustainable tourism

Prirodni ekosistemi su prava retkost u današnje vreme. Naučnici sve češće govore o „društvenim ekosistemima”, što turizam i ekologiju dovodi pred veliki izazov. Ekologija je pod velikim uticajem tehnologije i razvoja društva. Gradovi se munjevito razvijaju što dovodi do razvoja industrije. Sa druge strane ruralne sredine sve više postaju napuštene.

Turizam igra značajnu ulogu i ima veliki uticaj kod ovakvih problema i mora biti u stanju da odgovori na izazove „novog doba”.

Cilj konferencije održivog turizma je pronalaženje načina da se zaštite prirodne i kulturne znamenitosti. Takođe, velika pažnja se posvećuje razvoju novih rešenja i mogućnosti koji bi smanjili negativne efekte turizma. Da bi strategije i ciljevi bili ostvarivi, društvo kao celina bi moralo više da se uključi u ovakve projekte.

Neke od glavnih tema ovogodišnje konferencije su: ekološki problemi, klimatske promene, ekoturizam, destinacijski menadžment, eTurizam, turizam u sportu, turizam i tehnologija, turizam u zdravstvu, turizam metropola, ruralni turizam, turizam u industriji, kulturna baština, uticaj razvoja turizma, pomorski turizam, itd.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.