Postoji izreka: „Jedno dobro delo povlači drugo sa sobom’’. Dakle, ako nekome uči­nimo uslugu ili uradimo nešto lepo za njega, šanse za to da će nam se neko oduži­ ti se povećavaju. Osoba kojoj smo pomogli, ili koja je tome samo prisustvovala, može biti inspirisana da uradi istu ili sličnu stvar za nekog drugog.

Upravo to su principi na kojima se bazira filozofija Random Acts of Kindness (nasumično dobro delo).
Pozitivne efekte osećaju svi: onaj ko je učinio dobro delo ili neki ljubazan gest, onaj kome je to bilo  namenjeno, ali i svi oni koji su tome  prisustvovali.

Ovo znači da jedno dobro delo koje je učinjeno na javnom mestu, auto­matski stvara domino efekat i dan čini lepšim desetinama ljudi!

Smatra se da je frazu Random Acts of Kindness smislila američka spisateljica En Herbert u jednom restoranu u Kaliforniji 1982. godine dok je na podmetaču za jelo pisala
knjigu „Nasumična ljubaznost i bezosećajna lepota’’.
Naučno je dokazano da kod svih učesnika u ovom lancu dolazi do pove­ćanog lučenja endorfina, hormona sreće, koji je istovremeno prirodni lek protiv bola!

Takođe, dolazi do smanjenja krvnog pritiska, naš imuni sistem ojačava, usporava se starenje i smanjuje se količina negativnih emocija. Kada se ova filozofija praktikuje u  poslovnom okruženju, podstiče se građenje kvalitetnih i čvrstih odnosa sa ostatkom kolektiva.
Na primer, ukoliko vaša ljubaznost kolegu čini srećnim, velike su šanse da će on biti produktivniji na poslu.

Pomaganje drugima utiče na to da se svi dobro osećaju, podstiče kreativnost članova tima u rešavanju problema i zahteva od njih da pronađu najinventivniji način da ulepšaju dan ljudima.

Zbog svih ovih benefita, činjenje dobrih dela i ljubaznosti je u svetu prepoznat kao odlična mogućnost za tim bilding sa ciljem da vaš tim uradi nešto dobro i korisno za zajed­nicu i okruženje.

Izazovi i zadaci koji se pred timove postavljaju pomažu u izgrađivanju i učvršćivanju odnosa unutar članova timova dok se takmiče ko će u zadatom vremenskom intervalu pomoći što većem broju ljudi. Pomaganje drugima utiče na to da se svi dobro osećaju, podstiče kreativnost članova tima u rešava­nju problema i zahteva od njih da pronađu najinventivniji način da ulepšaju dan ljudima.

bigstock-diversity-people-group-team-un-117678998

Učestvovanje u ovim zabavnim tim bilding aktivnostima ima višestruke benefite: zadovoljne članove vašeg tima jer su učinili nešto dobro za ne­kog drugog, ojačane odnose među članovima tima, ali i zadovoljstvo osobe kojoj je pomoć pružena. Krajnji ishod je da se svi učesnici na­kon toga osećaju dobro i pozitivno.

Primena u praksi – uz pomoć aplikacija

Kako je tehnologija danas važan deo poslovnog života u svim segmen­ tima, postoje i brojne aplikacije sa velikim brojem ideja za ove aktivnosti koje se mogu instalirati na Smart uređaje. Jedna od njih predviđa da se tim podeli u dve grupe koje se međusobno takmiče.

Zadaci koji se postavljaju grupama su različiti – od forme pravljenja zabavnih video zapisa, fotografija do tek­stualniih sadržaja – tokom kojih se sakuplja određen broj poena. Svaki od njih za zadatak ima neko dobro delo koji uključuje istraživa­nje problema u lokalnoj zajednici i rešavanje istih čineći dobro za njih.

Svaki tim treba da instali­ra aplikaciju, registruje se pod određenim imenom i otvori bazu desetine izazova i zadataka koje treba da izvrše bilo kojim redom za određeni vremenski period.

Timovi istražuju, dogovaraju se, nalaze najbolje i nakreativnije načine da ispune filantropske zadatke i na taj način pomognu zajedici ili ljudima kojima je pomoć potrebna. Tipovi zadataka i izazova rangirani su od najjednostavnijih, poput npr. pomoći starijim ljudima da ponesu teške torbe, do kompleksnijih i zahtevnijih, poput davanja krvi, koji vrede više poena.

Kako timovi rešavaju zadatke i ispu­njavaju izazove, sakupljaju poene i penju se na bodovnoj lestvici. Pobednik je, naravno, onaj tim koji u najkraćem vremenskom periodu završi i dobija titulu RAK Šampiona.

bigstock-aphorism-by-aesop-ancient-gr-145801001

Zapitajte se kada ste poslednji put učinili nešto lepo za osobu koju ne poznajete. Zašto? Sa naučne strane gledišta – dobro je za vaše zdravlje.
Sa ekonomske – besplatno je.
Sa praktične – jednostavno je.
Sa socijalne – čini svet boljim mestom.

S razlogom se kaže „Budi promena koju želiš svetu!’’. Niko nikada nije zažalio zato što je bio ljubazan prema drugom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.