Svi znamo da postoji mnogo vrsta „tradicionalnih“ događaja kao što su konferencije, seminari, sajmovi i obuke koje se sprovode uživo sa učesnicima, ali da li ste čuli za hibridne događaje? Možda i učestvovali na nekom od njih?

Šta su hibridni događaji?

Hibridni događaji predstavljaju kombinaciju događaja uživo i virtuelne onlajn komponente. Konkretno, oni podrazumevaju publiku koja je prisutna lično i virtualnu publiku koja je povezana audio ili video tehnologijom. Jednostavno rečeno, hibridni događaji su vrsta onlajn događaja.

Zašto hibridni događaji?

U današnje vreme ljudi su jako zauzeti. Moglo bi se reći da u pojedinim slučajevima nemaju dovoljno vremena da obave sve stvari iz planera koje su zakazane za određeni dan. To je dovelo do nemogućnosti da učestvuju na pojedinim događajima kao što su konferencije, kongresi ili seminari koji bi im mogli biti korisni u poslu.

Često može da im se desi da neki događaj bude koristan ili čak i neophodan, ali da nemaju vremena za putovanje i učešće na njemu.

Hibridni događaji
Hibridni događaji

Zahvaljujući razvoju tehnologije i njenoj primeni u organizovanju događaja, to se sada menja u vidu različitih tipova virtuelnih događaja kao što su hibridni događaji.

Dobro je znati

Pri organizovanju ovakvog događaja trebalo bi voditi računa o nekoliko stvari. Na prvom mestu je sadržaj.

Pošto utvrdite koje će teme biti zastupljene na događaju i sesijama, treba da odlučite koja publika će učestvovati na događaju. Za vreme događaja vrlo je važno znati kada treba uključiti onlajn učesnike, a kada će lično prisutni učesnici imati sastanke, diskusije itd.

Zahvaljujući tehnologiji, na hibridnim događajima mogu se povezati učesnici iz svih delova sveta.

Čak i kada je sve organizovano i sve funkcioniše kako treba pre početka samog događaja, organizator bi ipak trebalo da ima rezervni plan za krizne situacije. Taj plan bi trebalo da obuhvata svaku sitnicu koja bi mogla da krene naopako, kao i spisak rešenja za sve potencijalne probleme.

Organizatori hibridnih događaja bi trebalo da budu dobro informisani i upoznati sa korišćenjem interaktivnih alata i platformi za živi prenos, pošto se odluče za kompaniju koja će biti zadužena za prenos. Takođe bi trebalo da obuče moderatore i govornike da se obraćaju kamerama, tačnije onlajn učesnicima, podjednako kao što se obraćaju i onima koji su lično prisutni.

Takođe je važno da se prisustvo onlajn učesnika prepozna, što znači da moderator ili govornik treba da poželi dobrodošlicu i lično prisutnima i onlajn učesnicima gledajući u kamere. Još jedan način za uključivanje svih učesnika u događaj su društvene mreže, na kojima onlajn učesnici i lično prisutni učesnici mogu da komentarišu i razmenjuju utiske.

Upotreba društvenih mreža je dobar način za interakciju  između svih učesnika. Interakcija može da se obavlja i putem onlajn platformi za prenos i onlajn zajednice. Kao što je rečeno, uz prave alate svi učesnici mogu da budu uključeni u određenu aktivnost, kao što su postavljanje pitanja ili sprovođenje anketa i slično.

bigstock-Businesspeople-Attending-Video-104184839

Vreme predstavlja još jedan bitan aspekt hibridnih događaja s obzirom na to da pojedini onlajn učesnici žele da budu aktivni samo u određenim delovima događaja, pa zbog toga morate biti tačni i pratiti raspored i program koji je na raspolaganju učesnicima.

Angažovanje obe vrste učesnika je takođe važno, i zato prezentacije treba da budu zanimljive i kratke kako bi držale pažnju.

Organizovanje hibridnih događaja je trend koji će imati veći uticaj u budućnosti na organizaciju događaja zahvaljujući stalnom razvijanju tehnologije. Za učesnike koji nisu u mogućnosti da dođu na samu lokaciju događaja onlajn učešće predstavlja odličnu priliku za učenje novih stvari i otkrivanje novih informacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.