Kuhinja može biti glavno mesto neformalnog okupljanja, pa tako i odlično mesto za neki naredni tim bilding u kojem mogu učestvovati svi, bez obzira na godine i fizičku spremnost. Bilo da su vaši zaposleni eksperti u kuhinji, ili amateri ova aktivnost će im sigurno biti zanimljiva.

Uobičajene tim bilding aktivnosti, postale su na neki način previše zastupljene, a možda i očekivane kada ih kompanija organizuje za svoje zaposlene.
U mislima zaposlenih, kada im se spomene odlazak na tim bilding već su paintbal, kuglanje, odlazak na vikend u wellness centar i sl. jer su na te aktivnosti, na neki način i navikli.
Stoga je na kompanijama da osmisle neku originalnu tim bilding aktivnost, kako bi ih iznenadili.

Organizovanje timskog kuvanja

U ovoj aktivnosti mogu učestvovati svi, bez obzira na godine i fizičku spremnost jer ne iziskuje fizičke napore, kao što je to slučaj sa nekim tim bilding aktivnostima.
Kuvanje, se sem u zatvorenom prostoru može organizovati i napolju, naravno u zavisnosti od broja učesnika, a i vremenskih prilika.
Tim, ili timovi zaposlenih dobijaju recepte tradicionalnih jela koje udruženim snagama moraju pripremiti.
Na njima je da raspodele dužnosti u timu, ko će seckati, ko će mesiti, ko će pržiti, peći i sl.
Na ovaj način će se videti kako zaposleni rade kao tim, ko se izdvaja kao vođa, i koliko im je vremena potrebno da se dogovore oko određenih stvari.

Za ovu aktivnost, učesnici ne moraju biti profesionalci, s obzirom da ih tokom kuvanja može nadgledati profesionalni kuvar.

Organizovanje kuvanja, kao tim bilding aktivnosti za više grupa može biti jako zanimljivo. Na primer, svaka grupa može dobiti recept za isto jelo koje mora pripremiti, kako bi ga predstavili žiriju, koji bi na primer bio sastavljen od profesionalnih kuvara ili prethodno izabranih ostalih članova. Isto tako, svaka grupa može pripremati različito jelo, pa ga ostale grupe mogu ocenjivati. Grupa čije je jelo dobilo najviše glasova, bila bi pobednik i osvojila bi određenu nagradu.

Ukoliko se kuvanje organizuje za jednu grupu, mogu dobiti zadatak da sami smisle, ili pak da dobiju recepte da pripreme meni za ručak ili za večeru za celu grupu. Ovo je možda verzija sa manje pritiska, s obzirom da ne postoji jedan pobednik, ali može isto tako biti podjednako zanimljiva.

Tim bilding - Timsko kuvanje
Tim bilding – Timsko kuvanje

Naravno, postoji i opcija da se isključi takmičarska nastrojenost, već da grupa sprema neko jelo iz čiste zabave u kojem bi kasnije svi zajedno uživali.

U svakom slučaju, učesnici će, nakon uloženog truda uživati u tradicionalnim jelima koja su pripremili od svežih sastojaka. Idealno rešenje je da ova tradicionalna jela, konzumiraju u objektima koja su tradicionalna za to područje. Ili možda u prirodi, ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju. Na taj način se mogu upoznati i sa kulturom određene destinacije, a i sa običajima.

Pored pripreme obroka, ideja za kuvanje može biti i priprema zimnice ili pak džemova. Po završenom zadatku, učesnici kao suvenir mogu poneti sa sobom teglicu zimnice koju su pripremili.
Na nalepnici koja bi se nalazila na teglici mogu biti ispisani datum i naziv kompanije, ili pak imena članova koja su učestvovala u pripremi, a koja će ih podsetiti na divno provedeno vreme i timski rad.

Učesnicima se mogu dati recepti za neka, možda malo komplikovanija jela, ali i za neka jednostavna. Pa tako, ukoliko su na nekoj destinaciji u Srbiji, mogu pripremati gibanicu, lepinje sa kajmakom, proju, sarmu, roštilj, pitu sa jabukama, ili višnjama i sl.

Ukoliko se događaj organizuje u Hrvatskoj mogu pripremati maneštru, brudet, sinjske arambašiće, orahnjače, dok u Sloveniji mogu praviti štruklje, poticu, prekmursku gibanicu ili kobasice.

U Crnoj Gori mogu se okušati u pripremi kačamaka, raštana, punjenih paprika, podgoričkih popeka, a u Makedonji se mogu oprobati u pripremi makedonskog kotlića, turli tave, makedonske pogače.

U BiH mogu se okušati u pravljenju tufahija, kadaifa, bosanskog lonca i sl.

Recepti
Recepti

Bilo da su vaši zaposleni eksperti u kuhinji, ili amateri ova aktivnost će im sigurno biti zanimljiva. Vašem timu će kuvanje pružiti priliku da se međusobno bolje upoznaju, da ojačaju timski duh i na kraju svega da uživaju u pripremi ali i konzumiranju lokalnih specijaliteta koje su pripremili zajedničkim naporima.

Učesnici će sa sobom poneti divno iskustvo, koje će sigurno želeti da ponove, ali na nekoj drugoj destinaciji i da uživaju u pripremi lokalnih specijaliteta baš te destinacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.