Nema osobe koja nije čula za brend Marriott. Marriott International je američka multinacionalna korporacija koja upravlja i franšizuje veliki broj hotela i srodnih smeštajnih objekata.

To verovatno već znate. Ali možda vam nije poznato da je sve počelo od jednog malog pivskog štanda. Godine 2016., nakon što je Marriott International kupio Starwood Hotels & Resorts, postao je najveća hotelska kompanija na planeti sa preko 6.700 smeštajnih objekata koji nude više od 1,1 miliona soba u 30 hotelskih brendova u 129 zemalja. Korporacija zapošljava čak 700.000 ljudi, a njeno sedište je u Merilendu, u Vašingtonu. Imena poput The Ritz – Carl­ton, W Hotels, Bvlgari Hotels & Resorts, Westin Hotels & Resorts, The Luxury Collection, Courtyard by Marriott, Moxy Hotels, samo je jedan deo ogromne Marriott International porodice. U 2017. godini, Marriott je rangiran na 33. mestu na listi „100 najboljih kompanija za koje se može raditi“ magazina Fortune, što je njegovo dvadeseto pojavljivanje na ovoj listi. A ovo je njegova priča…

Porodica Marriott
Porodica Marriott

John Willard Marriott, osnivač je brenda Marriott. Rođen je davne 1900. godine u američkojdržavi Juta, kao drugo od osmoro decu u porodici. Od malih nogu učen je da radi jer je odrastao u radničkoj porodici. Kao dete John je pomagao u sađenju šećerne repe i čuvanju ovaca na porodičnoj farmi. Već u 13. godini života sam je zasadio salatu na nekoliko hektara zemlje na farmi, a žetva mu je donela čitavih 2.000 USD koje je dao ocu. Već naredne godine otac mu je pov erio stado koje je brojalo 3.000 ovaca da ga proda u San Francisku i poslao ga samog železnicom tamo. Zadatak je naravno uspešno završio. Kako je bio posvećen mormon, Marriott je radio kao misionar u Novoj Engleskoj od svoje 19. do 21. godine. Po završetku službe, Marriott je pohađao Univerzitet u Juti gde je upoznao svoju buduću suprugu Alice Sheet, a njih dvoje su se venčali ubrzo pošto je John diplomirao 1927. godine. Ta godina je bila presudna za bračni par Marriott. Naime, tada su živeli u Vašingotnu i leta su bila jako topla pa je Willard zajedno sa suprugom smislio način da profitiraju od vrućine i toplog vremena. Uvereni da je stanovnicima ovog grada potrebno mesto gde mogu popiti neko hladno i osvežavajuće piće, otvorili su štand sa posebnom vrstom piva (uglavnom bezalkoholnog) koje se pravi od kore biljke sassafras (vrsta listopadnog drveća) – korensko pivo.

Procene su im bile dobre pa su na zimu iste godine u meni dodali i sendviče, postali restoran i dobili ime Hot Shoppes. U periodu od 1927. do 1985. godine imali su ukupno 1.400
restorana! I taman kada se sve činilo idealno, godine 1935. John- u je dijagnostikovan limfom, vrlo agresivan oblik raka, a lekari su prognozirali šest meseci do godinu dana života.
Međutim, univerzum je imao drugačiji plan za njega i njegovu porodicu. Živeo je sve do 1985. godine, praktično još pola veka! Istorijski preokret za porodicu Marriott desio se 18. januara 1957. godine kada su otvorili prvi hotel u Arlingtonu, u državi Virdžiniji – Twin
Bridges Motor Hotel, koji će kasnije postati poznat pod imenom Twin Bridges Marriott. Drugi hotel, Key Bridge Marriott, otvorili su 1959. godine u istoj državi, a ove godine proslavlja 60 godina poslovanja što ga čini najduže otvorenim hotelom koji radi u okviru lanca Marriott International.

Ko je zapravo bio John Willard Marriott?

John je i sam bio energičan radnik i retko se odmarao, preferirajući da vodi svoju kompaniju. Mnogi od zaposlenih su potvrdili činjenicu da je živeo, disao i sanjao za kompaniju i stalno razmišljao kako da je bolje vodi i poboljša. Njegovi menadžeri nikad nisu znali u koje doba
dana ili noći će se pojaviti na kuhinjskim vratima i protrčati kroz kuhinju, skladišta, sam restoran, preći prstom preko polica da proveri da li ima prašine, pregleda fioke za pribor za jelo, posude u kojima se služi hrana i napraviti problem odgovornima ako sve nije čisto, uredno, uglancano i na svom mestu.

Hotel Key Bridge Marriott, drugi otvoreni hotel brenda Marriott
Hotel Key Bridge Marriott, drugi otvoreni hotel brenda Marriott

Čak i nakon što je kompanija počela da uključuje stotine restorana i hotela, Marriott je obećao da će lično obilaziti i pregledati svaki od njih najmanje četiri puta godišnje. Međutim,
John Marriott je svoje stroge zahteve za savršenstvom usluge koju pružaju ublažio predanošću i brigom o svojim zaposlenicima, rekao je njegov stariji sin Bill Marriott Jr. Radnicima koji su bili plaćeni po satu, posvećivao je veliku pažnja i bio brižan prema njima.
Kada su bili bolesni, on im je odlazio u posetu da ih vidi. Kada su bili u nevolji, on ih je izvlačio iz istih. Jednostavno, tretirao ih je kao članove porodice i tako kod njih stvorio osećaj porodične lojalnosti. „Morate svoje zaposlene da učinite srećnim. Jer ako su zaposleni srećni, oni će usrećiti klijente“, govorio je sam John Willard. Njegova supruga, Alice Sheets, bila je aktivno uključena u posao, počevši od knjigovođe na štandu za pivo. Ali, uprkos zahtevima kompanije, osećala je da je njena uloga majke njen najvažniji poziv i nastojala je da uravnoteži zahteve oba poziva.

Moxy hotel, Milano
Moxy hotel, Milano

Imali su dva sina – Bill Marriott Jr., koji je bio na poziciji Izvršnog predsednika i Predsednika
Upravnog odbora kompanija Marriott International do svoje 80. godine i Richard Marriott, predsednik uprave Host Hotels & Resorts, bivše korporacije Host Marriott.

Uspeh nije slučajnost već dolazi kao rezultat rada, truda, žrtvovanja i ljubavi koju ulažete u posao koji radite. To je put, a ne destinacija. A na tom putu bude svačega – dobrih i loših stvari, poneki neuspeh, različite životne lekcije… Upravo zbog svega toga ne treba odustajati jer velike ideje (i uspesi!) često dolaze iz jednostavnih zapažanja, kao što je bio slučaj sa John Willard Marriott-om.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.