PRAG – TRADICIONALNO MODERNA KONGRESNA DESTINACIJA

0
1166

Lenka Zlebkova, managing director of Prague Convention BureauDa bismo predstavili jedan od najstarijih gradova Evrope kao kongresnu destinaciju, imali smo zadovoljstvo da razgovaramo sa Lenkom Žlebkovom, direktorkom Kongresnog biroa grada Praga.

1. Prag je poznat kao „zlatni grad“ ili „majka gradova“. Kako je dobio ove epitete?

Zlatni Prag je naziv koji potiče iz doba vladavine Rudolfa II i češkog kralja Karla IV u čije vreme je legendarni alhemičar radio u laboratoriji i stvorio famozni kamen mudrosti, eliksir života i pretvarao živu u zlato.

Prag se naziva i „majkom gradova“ jer je jedan od najstarijih gradova Evrope.

2. Koje su prednosti Praga kao kongresne destinacije? Možete li nam navesti tri glavne prednosti?

  • Dobre saobraćajne veze

Prag se nalazi na raskrsnici raznih puteva. 46 vazduhoplovnih kompanija obavlja redovan saobraćaj sa praškog aerodroma „Vaclav Havel” do 83 destinacije u 38 zemalja sveta. Od aerodroma se javnim prevozom do centra grada stiže za 30 minuta. Prag takođe ima tri međunarodne železničke stanice Prague - Charles-Bridgei autobusku stanicu koje su sve povezane sa stanicama metroa. Mreža autoputeva povezuje Prag sa drugim važnim evropskim destinacijama. Grad je lako dostupan sa bilo kojeg mesta na svetu, a u samom Pragu do svakog mesta se može stići za nekoliko minuta, čak i pešice. Muzeji, restorani, istorijske znamenitosti, mesta za opuštanje i razonodu – sve se nalazi bukvalno nadomak ruke.

  • Tradicionalno moderan

Prag poseduje bogatstvo arhitektonskih monumenata, kulturne zaostavštine i istorijskih znamenitosti ali istovremeno je i moderan, dinamičan grad. Ovaj grad predstavlja pravi centar kulture u Evropi sa nezaboravnom atmosferom koja posetiocima oduzima dah. Grad može da se pohvali savršenim sistemom javnog prevoza, raznim pogodnostima i širokim spektrom prvoklasnih usluga. Njegova ponuda konferencijskih prostora takođe je odlična i vrlo raznovrsna. Izbor se kreće od savremenih konferencijskih centara sa najmodernijom opremom, u kojima se održavaju sastanci NATO i MMF-a, do istorijskih „dragulja“ u centru grada.

  • Prihvatljive cene

Prag  nudi usluge na svetskom nivou po ekonomičnim cenama. Hoteli i ostali smeštajni kapaciteti, uglavnom građeni tokom proteklih desetak godina, Prague - river bankmogu da prime preko 70.000 gostiju i da ponude najviši standard usluge. DMC i PCO agencije u Pragu pružaju prvoklasne i veoma raznovrsne usluge. Sve to čini Prag idealnim mestom za održavanje međunarodnih konferencija.

3. Klub kongresnih ambasadora Praga trenutno ima oko 80 članova. Kako pronalazite članove i šta je potrebno da bi se postao član?

Program za kongresne ambasadore lansirali smo 2010. godine. Svake godine nagrađujemo najaktivnije ambasadore koji dovode kongrese u Prag. Takođe, prošle godine smo organizovali dva edukativna seminara za potencijalne nove ambasadore na kojima su iskusni ambasadori prenosili svoja znanja. Nastojimo da privučemo naučne asocijacije koje su već organizovale kongrese u Pragu ili koje su aktivne u međunarodnim asocijacijama i zainteresovane za podnošenje kandidatura za dobijanje organizacije međunarodnih kongresa.

4. Koliko je ovaj program važan za Kongresni biro Praga? I koliko je Charles Bridge at nightKongresni biro Praga važan za uspeh samog programa?

Ovaj program predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti Kongresnog biroa Praga. On pomaže u stimulisanju interesovanja kod čeških predstavnika u međunarodnim organizacijama za dovođenje međunarodnih kongresa u Prag. Takođe, program ne bi postojao bez svog osnivača, Kongresnog biroa Praga. U okviru ovog programa kongresni ambasadori dobijaju besplatne savete i pomoć od kongresnog biroa i njegovih članova.

5. Prema statistikama Međunarodnog kongresnog udruženja (ICCA) za 2011. godinu, Prag je imao 98 održanih kongresa. Koji je ciljani broj za ovu godinu?

Cilj nam je da budemo među prvih 10 kongresnih destinacija u svetu, a među prvih 5 do 2020. godine. Tokom 2013. godine nameravamo da održimo 118 kongresa u Pragu.

S.G.

SHARE
Prethodni tekstAJFELOV TORANJ – NAJVREDNIJI KULTURNI SPOMENIK
Sledeći tekstEDUKACIJA JE NEOPHODNA
Avatar
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit. Vestibulum ac vehicula leo. Donec urna lacus gravida ac vulputate sagittis tristique vitae lectus. Nullam rhoncus tortor at dignissim vehicula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.