Kongresni biro Detroita (Detroit Metro Convention & Visitors Bureau – DMCVB) je poznat kao prvi kongresni biro na svetu, koji ove godine proslavlja svoj 119. rođendan.

O Detroitu kao kongresnoj destinaciji i prednostima koje nudi imali smo čast da razgovaramo sa g-dinom Bilom Bodom, višim potpredsednikom za prodaju i marketing.

G-din Bil Bod
G-din Bil Bod

1. Uzimajući u obzir to da je DMCVB prvi kongresni biro osnovan u svetu, da li nam možete reći nešto više o ovoj interesantnoj činjenici?

Prvi korak za promociju destinacije (DMI – Destination Marketing Industry), napravio je Milton Karmajkl iz Detroita, koji je takođe bio i prvi čovek koji je krenuo putem prodaje svog grada kao mesta za održavanja kongresa 1896. godine. I kao i mnogi od pionira naše nacije, i on je svojim preduzetničkim koracima utabao stazu za ostatak sveta. Ubrzo pošto je uspeh koji je Karmajkl postigao bio primećen i zabeležen, i druge destinacije sa sličnim težnjama, uključujući Denver, Atlantu, Sent Luis, itd., pridružile su se poduhvatu.

Godine 1914. veliki broj predstavnika, koji će uskoro dobiti ime „kongresni sekretari“, okupili su se u Detroitu na skupu koji je predstavljao prvi organizovani sastanak Međunarodne asocijacije kongresnih biroa (International Association of Convention Bureaus – IACB).

Posle prvih značajnih koraka koje je napravila, IACB je uskoro počela lagano da trči, a zatim sprintom otrčala u istoriju.
Železnica i avio prevoz otvorili su puteve ka mnogim lokacijama, a putem finansiranja radilo se na jačanju konkurentnosti.
Ne zadugo posle toga, turizam je priznat kao održiv i vredan dodatak formuli za uspeh određene destinacije.

Uprkos poteškoćama čiji je uzrok bila velika depresija, kao i II Svetski rat i građanski nemiri, prvi nacionalni učesnici na tržištu pronašli su kreativne načine da napreduju, i pomogli kod razvijanja biznisa u pravcu multi-milijarderske industrije kakva je danas.

2. Detroit je poznat kao grad velikog povratka. Zašto?

Nacionalne i lokalne publikacije, blogeri, vođe industrije i ponosno lokalno stanovništvo tiho počinju da govore o Detroitu kao „gradu povratka” i takva poruka se pretvorila u ritmički zvuk bubnja koji više ne možemo ignorisati.
Poruka se organizovano širila, a publikacije od LA Tajmsa do Meetings Focus Magazina nazvale su Detroit u svojim najnovijim člancima „gradom povratka”, „detetom povratnikom”, „ponovo stvorenim gradom”.

Reč „povratak” ima dvojno značenje. Prvo, uzdiže činjenicu da Detroit proživljava rapidnu transformaciju.
Drugo, navodi posetioce da se „vrate” u grad i regiju u kojoj nikad nisu bili, ili je prošlo određeno vreme od njihove poslednje posete.

Detroit International Detroit International Riverfront - Detroit Riverfront Conservancy
Detroit International Riverfront – Detroit Riverfront Conservancy

Dokaz povratka koji je Detroit napravio može se videti svuda po gradu. Evo nekih od primera:

· Projekat železnice M-1 je u toku i imaće ulogu katalizatora za investicije, ekonomski razvoj i obnavljanje grada što će imati pozitivan uticaj ne ceo region kroz izgradnju cirkularnog železničkog saobraćaja koji će tuda prolaziti. Očekuje se da će projekat biti završen početkom 2016. godine.

· Najavu „Okrug– (The District)” zabave i razonode predvodila je porodica Ilič. „Okrug“ će obuhvatiti 50 kvartova u kojima će se nalaziti biznis centri, parkovi, restorani, barovi i prostori za organizaciju događaja.

· Mnoštvo investicija od strane Dena Gilberta, osnivača Quicken Loans i Rock Ventures, koje uključuju i preseljenje njegove porodice kompanija u glavni poslovni deo Detroita 2010. godine, u pokušaju da se pomogne transformaciji ovog velikog američkog grada. Od tada, on je investirao nešto više od 1,6 milijardi dolara za kupovinu i obnovu više od 70 poslovnih objekata koji uključuju više od 10 miliona kvadratnih stopa u urbanom gradskom jezgru.

3. Šta vidite kao najveće prednosti Detroita kao kongresne destinacije?

Detroit je kompletna destinacija koja organizatorima događaja nudi mnoštvo različitih opcija. Mesto koje se posebno ističe u regionu je novi Cobo Centar.

[quote_box_right]Cobo Centar je jedan od najvećih kongresnih centara u državi.[/quote_box_right]

Izgradio ga je grad Detroit, a prvi put je otvoren 1960. godine, i nazvan Cobo Hall u čast nekadašnjeg gradonačelnika Detroita, Alberta E. Koboa.

Novi redizajniran i renoviran Cobo Centar pretvoren je u kongresni centar i objekat za održavanje događaja na svetskom nivou. 279 miliona dolara je uloženo u proširenje za više od 200.000 dodatnih kvadratnih stopa
novog preuređenog prostora za događaje i bankete: ukupno 100 izdvojenih lokacija.

Cobo Centar - Ballroom
Cobo Centar – Ballroom

Sve u svemu, Cobo Centar sada raspolaže sa 723.000 kvadratnih stopa izložbenog prostora: 623.000 se graniči, a još 100.000 se proteže duž reke Detroit. Dalje, sadržaji kojima raspolaže čine da ni jedan drugi objekat slične vrste u Severnoj Americi ne može da mu parira.

Cobo Centar sada nudi opremu najsavremenije tehnologije, počevši od WiFi signala obezbeđenog putem jake talasne mreže dostupne u celom prostoru. Interni sistem komunikacija sa centralnom kontrolom poseduje video displeje koje je moguće programirati izvan svake sale za sastanke.
Ostala oprema uključuje ozvučenu scenu površine 4.500 kvadratnih stopa i interni video studio koji nudi kompletne usluge produkcije i mogućnost povezivanja sa satelitom.

Povezanost Detroita sa svetom i pristupačnost Detroit Metro aerodromu je definitivna prednost. Sa jednim od najprometnijih centara vazdušnog saobraćaja, Detroit nudi neprekidne letove ka 150 svetskih destinacija.

Centar Detroita nudi više od 5.000 hotelskih soba, uključujući Detroit Marriott u Renesansnom Centru (trenutno u fazi velikog renoviranja) i Courtyard Detroit Downtown Marriott.
Pored toga, Atheneum Suite Hotel i kongresni centar raspolaže sa 174 luksuzna apartmana i nalazi se u blizini Greektown Kazina, restorana, noćnih klubova, itd.

Sve ukupno, šire područje Detroita raspolaže sa više od 40.000 hotelskih soba.

Campus MartiusTurner
Kampus MartiusTurner

Tako da, bilo da posetioci traže šik i luksuzan, tih i šarmantan ili udoban i priuštiv smeštaj, sigurno će pronaći ono što im savršeno odgovara.
Detroit i okolna naselja nude restorane koji mogu da zadovolje svačiji apetit zajedno sa posebnim, dinamičnim atrakcijama od kojih su mnoge jedinstvene za Detroit.

U vezi sa tim što se smatra gradom motora (Motor City) tu se nalaze i Ford Rouge Factory Tour, Automotive Hall of Fame i Woodward Dream Cruise.

Regionalne kulturne destinacije uključuju Arapsko-američki nacionalni muzej, Institut za umetnost, Muzej afričko-američke istorije Čarsla H. Rajta, Brodvej u Detroitu i mnoge druge institucije.

Postoji nekoliko prvoklasnih kazina, a tu su i svakodnevni muzički programi koji se izvode u mnogim otvorenim i zatvorenim prostorima, kao i u Muzeju Motaun, Operi Mičigen i Simfonijskom orkestru iz Detroita.
Detroit je kuća četiri profesionalna sportska tima, univerzitetskih sportova, mnogih slikovitih javnih golf terena, plovnih puteva, jezera, parkova i prostora na otvorenom.

4. Na osnovu ICCA Statističkog izveštaja, SAD je prva država na svetu po broju održanih sastanaka. Koliki je vaš udeo u tome? A saradnja sa susednim zemljama?

Dok je naš udeo na tržištu međunarodnih događaja mali u poređenju sa ostalima, Detroit krupnim koracima ide ka tome da postane atraktivniji za organizatore međunarodnih događaja.

Napravili smo video na nekoliko stranih jezika, putem koga prezentujemo destinaciju internacionalnim putnicima.
Kongresni biro Detroita trenutno sarađuje sa državom Mičigen i Brand USA u cilju promovisanja regiona kao destinacije za turiste, poslovne ljude i organizatore događaja.

Uskršnja pijaca
Uskršnja pijaca

Detroit se nalazi na reci Detroit koja predstavlja i državnu granicu sa Kanadom. Imamo čvrstu saradnju sa kanadskim prijateljima u Vindzoru, i bilo je nekoliko skupova i kongresnih grupa koje su koristile hotele sa obe strane reke.

5. Da li možete izdvojiti najvažniji ili najveći događaj koji je održan u Detroitu?

Najvažniji i najveći događaj kome je Detroit imao čast da bude domaćin bio je Super Bowl 2006.

Možda ni jedan drugi grad u istoriji Super Bowl-a nije trebao da prevaziđe više pogrešnih percepcija nego Detroit kada je bio domaćin Super Bowl XL.

Pa ipak, kada su ekipe, posetioci i nacionalni mediji napustili grad, ispisano je skoro 2.000 priča i objavljeno sa procenjenih 90% onih koje su dale pozitivnu ili neutralnu sliku grada i okoline koja je bila domaćin.

Dan posle Super Bowl-a, Frenk Supovitz, nekadašnji viši potpredsednik NFL događaja nazvao je uspeh Detroita „apsolutno savršenim” i izjavio da su „očekivanja vidno prevaziđena”.

Rekao je: „Ovaj grad ima svaki razlog da se ponosi.” Događaj je privukao više od 100.000 posetilaca u region, a pratilo ga je 900 miliona ljubitelja sporta.

Uticaj na privredu ogleda se u dobiti od 261 milion dolara koju je grad ostvario kao domaćin Super Bowl XL.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.