EDUKACIJA JE NEOPHODNA

0
4672

Business Team Success85% učesnika u anketi (kompanije, banake, NVO, udruženja iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine) je navelo da veoma često šalje zaposlene na dodatnu edukaciju i obuke; ostali (15%) su naveli da veoma retko organizuju dodatne obuke. Od onih koji veoma često šalju zaposlene na edukaciju, njih 60% je navelo da to rade jednom ili više puta mesečno, dok ostali (40%) organizuju obuke 2-3 puta godišnje.

U dosta slučajeva je dinamika dodatne edukacije utvrđena prema planu usavršavanja i organizacije propisuju planove obuke za tekuću godinu saglasno standardu ISO 9001:2008. Edukacija se vrši i na inicijativu zaposlenih ili direktora, ali zavisi i od zahteva tržišta u određenom periodu.

U najvećem broju slučajeva su u pitanju treninzi i seminari, zatim radionice i kursevi, pa stipendiranja (MBA, diplomski isl.) i obuka putem interneta (e-learning).

98% ispitanika su odgovorili da edukaciju praktikuju podjednako eksterno i interno. Eksterno, šalju zaposlene na seminare specijalizovanih kompanija, a interno, tačnije, in-house, edukacije se vrši od strane predavača i stručnjaka iz sopstvene kompanije/organizacije.Da li ste primetili povećan učinak i veću motivisanost radnika nakon održane obuke?

Od strane učesnika u anketi, u slučaju eksternih obuka, postoji i opaska na veliki broj agencija/kompanija koji održavaju opšte seminare za unapređenje poslovanja tzv „soft skill”, bez dovoljno iskustva i kvalitetnog programa, stoga se većina odlučuje za eksterne seminare isključivo po preporuci.

Ono što je interesantno, jeste da su svi odgovorili da poseduju sopstveni prostor za vršenje obuka i edukacija. Od sopstvenog trening centra do konferencijske dvorane. Međutim, to su uglavnom prostori za 10 ili 30 ljudi, pa u slučajevima kada ima više učesnika, koriste se seminar sale u hotelima ili drugim event prostorima.

seminarPodjednako su zastupljeni i stručni i opšti seminari („technical skills” i „soft skills”), u 72% slučajeva. To znači da kompanije šalju svoje zaposlene da se stručno usavršavaju vezano za specifičnu oblast svog poslovanja, ali istovremeno postoji potreba za razvoj opštih poslovnih veština i znanja. Edukacija u organizacijama, može da podrazumeva učenje jezika i upotrebu računara i određenih programa, preko opštih poslovnih obuka, do usko stručnih. Od „soft skills” veština, najčešće su pominjane prezentacione i veštine komunikacije, zatim, upravljanje vremenom („time management”), finansije, timski rad, veštine delegiranja, marketing, PR, unapređenje proizvodnje.

60% učesnika u anketi vrši evaluaciju koliko su treninzi i obuke bili uspešni. Nakon obuke, vrši se provera znanja od strane Ispitne komisije ili predavača, a posle određenog vremenskog perioda, vrši se utvrđivanje efektivnosti (rezultata) sprovedene obuke za svakog zaposlenog koji je prisustvovao obuci.

Među njima su i kompanije koje konstantno vrše proces evaluacije svojih zaposlenih, u smislu utvrđivanja i praćenja razvoja zaposlenih, njihovih sposobnosti, veština, želja i ambicija. U skladu sa tim, kao i sa potrebama posla, vrši se njihovo usmeravanje na određenim poljima i oblastima.

roj treninga, seminara i edukacija je pre 5 i 10 godina u odnosu na sadaPored evaluacije uspešnosti treninga i obuka, vrši se i evaluacija predavača, kao i uslova sala, keteringa, smeštaja.

67% kompanija, organizacija i udruženja koje su učestvovale u istraživanju, ističu da se broj treninga i obuka povećao, i to najviše usled rasta i napredovanja same organizacije i povećanjem Učestalost i broj treninga, seminara i edukacija u budućnostibroja zaposlenih. 25% njih kaže da je taj broj ostao isti, dok 8% tvrdi da je broj obuka i seminara smanjen.

U budućnosti ostaje isti broj edukacija i seminara, u 80% slučajeva, 15% očekuje rast, dok 5% očekuje smanjenje intenziteta edukacija.

M.M.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.