Hoteli koji UX dizajn stavljaju na prvo mesto

Doživljaj kao usluga

0
4074

Hoteli više ne prodaju mesto na kom možete prespavati. Oni prodaju doživljaj koji klijent vidi kao uslugu.

Gosti pamte svoje boravke u određenom hotelu, sećaju se svega što je bilo zabavno, drugačije i interesantno, te je u interesu hotela da im obezbedi upravo to. Doživljaj. I da im pruži nesvakidašnje iskustvo. Ponudi nešto što do tada nisu videli, osetili, probali, čuli… Da stvore na neki način neraskidivu vezu sa nama kao kljentima koji će se uvek vraćati.
U tom smislu, počelo se sa pomeranjem granica. Inovacije i kreativnost sada su deo svakog ozbiljnog hotela ili hotelskog lanca koji su počeli da se utrkuju i takmiče sa ponudom svojih nesvakidašnjih sadržaja. Zato danas u svom portfoliju imaju i razvijen hotelski brend koji na prvo mesto stavlja upravo doživljaj sa, moglo bi se reći, notom hipsterskog stila.

Radisson RED

Radisson RED hoteli, koji rade pod kapom Radisson Hotel Group-a, uneli su pravu revoluciju u hotelsku industriju. Inspirisani su umetnošću, muzikom i mo dom, a njihova filozofija i koncept bazirani su na razmišljanju milenijalaca. S tim u vezi, neke stvari se podrazumevaju poput besplatnog i brzog Wi-Fi signala. Ovaj hotelski brend fokusirao se na to da gostu obezbedi što više doživljaja za vreme njegovog boravka, a evo i kako. Prostor pod imenom OUIBar + KTCHN zamišljen je kao mesto koje je sinonim za piće, hranu i druženje, a meni je kreiran od lokalnih, sezonskih proizvoda. Možete čak napraviti i svoju narudžbinu kroz mobilnu aplikaciju i pokupiti je kada vam to odgovara.

Ovde kažu: „Nemamo vremena za bež. Crveni smo do jezgra. Dizajnirali smo prostor da bude smeo i eklektičan. Oživljavanje umetnosti u našoj arhitekturi i celom hotelu, gotovo je kao prenoćište u galeriji. Sobe su napravljane da se zabaviš u njima. To je ipak tvoj prostor.″ Uz to, svoje pametne uređaje možete povezati i sa televizorom i tako gledati omiljene serije i emisije. Events & Games Studios koji se nalazi u sklopu hotela dodatno će „razdrmati″ i učiniti zabavnim vaš poslovni sastanak ili vam pomoći da se opustite nakon dugog radnog dana. I za kraj, ali ne najmanje važno, ostanite uvek povezani te postoji hotelska RED aplikacija koja nudi puno mogućnosti, od otvaranja vrata bez ključa do zakazivanja grupne vožnje do aerodroma ili vam može reći gde su po mišljenju drugih gostiju, na primer, najbolji restorani u gradu. U Evropi ih možete naći u Briselu i Glazgovu, a u ostalim delovima sveta prisutni su u Kejp Taunu, Portlandu, Majamiju, Mineapolisu i Kampinasu (u Brazilu).

Hilton

Kontrolisati svoju hotelsku sobu samo uz pomoć mobilnog telefona?  Da, i ovo je postalo moguće. Hilton je pre godinu ipo dana lansirao ideju pod imenom Connected Room koja služi upravo tome, a može se, za sada, koristiti u hotelima na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Ova tehnologija omogućava gostima da kontrolišu skoro sve u njihovoj sobi direktno iz aplikacije Hilton Honors na svom mobilnom uređaju – od kontrole TV-a i podešavanja temperature u sobi (čak i kada niste fizički prisutni!) do pomeranja zavesa i kontrolisanja osvetljenja u prostoriji. Pored toga, pomoću nje možete uraditi check-in u hotelu.

Hilton Innovation Gallery

U planu je da aplikaciju osposobe čak za glasovno komandovanje. Nema više kuckanja po telefonu! Druga, vrlo interesantna stvar vezana za ovaj hotelski brend i kreranje doživljaja kod gostiju jeste  korak dalje u personalizaciji. Naime, ako imate instaliranu Hilton Honors aplikaciju, gosti mogu da upload-uju svoje fotografije koje će se pojavljivati na svim digitalnim ekranima u njihovoj sobi.  Dugo ste na poslovnom putu i nedostaje vam porodica? Nikakav problem.  Kada god uđete u svoju Hilton sobu i upalite, na primer, TV videćete svoje najdraže.

vocoTM

Hotelska grupa IHG prošle godine kreirala je novi brend pod imenom vocoTM. Samo ime inspirisano je latinskim značenjem ove reči, u prevodu „pozvati“ ili „okupiti se“, i kombinuje neformalnost i šarm individualnog hotela, sa kvalitetom i sigurnošću globalnog i poštovanog brenda kakav je IHG. vocoTM obećava gostima iskustvo koje je druga čije, oživljeno kroz hrabar, prepoznatljiv iden titet, neformalni stil usluge i promišljene detalje. Tri ključna trenutka u boravku gostiju su identifikovani kao sledeće filozofije:

Uđite, dobrodošli ste! – doživljaj do brodošli ce, brz i jednostavan check-in sa lokalnom po s lasticom za početak boravka kao izne na đe nje za gosta.
„Ja“ vreme – brend ohrabruje goste da „uzmu“ tre nutak za sebe – posebno udobni kreveti i poste ljina, kvalitetni sadržaji, razne emisije na Smart tele vi zorima i odličan WiFi u svakoj sobi.
voco life – „živahna″ atmosfera u baru i drugim javnim prostorima hotela omogućuje da gosti uvek imaju prostora za opuštanje i uživanje; od posluživanja odlične kafe za početak dana do večera o kojima će se razgovarati.

Sa uvođenjem ovog brenda počelo se u regionu IHG-a za Evropu, Bliski istok, Aziju i Afriku, s planovima da se to vremenom prenese u Ameriku i Kinu.  Očekivanja su da se u narednih 10 godina otvori preko 200 vocoTM hotela na atraktivnim i urbanim lokacijama.

JO&JOE

Grupacija AccorHotels napravila je revoluciju u hotelijerstvu kada je uvela nov brend pod imenom JO&JOE. Ovi hoteli zamišljeni su kao „razigran″ prostor koji je dizajniran da ispuni očekivanja svih onih koji cene spontanost, vole nova iskustva i tragaju za doživljajimaTownsters-e (one koji žive u blizini) ali i Tripsters-e (oni koji su došli da istražuju destinaciju). Fokusirani su na dizajn, hranu i kreiranje doživljaja kod gosta. Koncept je osmišljen tako da promoviše interakciju i podstiče pozitivan život u zajednici zahvaljujući zajedničkim prostorima koji su otvoreni i za goste hotela, ali i one koji to nisu. U ovim hotelima se uvek nešto dešava, bilo da je to koncert, čas joge ili „Uradi sam“ radionica.

Chambres

Happy House tj. Kuća sreće je privatan prostor u kojoj se Tripsters-i mogu opustiti, raditi, kuvati ili prati svoju odeću, baš kao kod kuće. Suština brenda je deo pod imenom „Zajedno″ – genijalni modularni prostor za spavanje koji gosti dele. Pored prostranih kreveta, ormarića, lampe za čitanje i USB portova, gosti imaju pristup zajedničkim  prostorima za rekreaciju i kupatilima. „Vaše“ se sastoji od soba i apartmana za dve do pet osoba sa sopstvenim kupatilom i, zavisno od veličine, kuhinjskog prostora. Idealan za male grupe i  porodice, prostor nudi potpuno drugačiji izgled od konvencionalne hotelske sobe zahvaljujući originalno oblikovanim i izuzetno udobnim krevetima. I za kraj, „OOO!″ (Izvan običnog, tj. Out of the Ordinary) nudi neobičan smeštaj za ljude koji putuju sami ili u grupama do šest osoba. Ovi originalni formati uključuju šatore, viseće ležaljke i karavane i pružaju gostima nezaboravno iskustvo.

A kod nas u regionu…

Za nesvakidašnji doživljaj u Beogradu možete posetiti Mama Shelter koji se nalazi u samom centru grada. Ovo mesto je više od prostora gde spavate i jedete. „Mama je kao majčinska ljubav. To je kao u njenim rukama: udobno i sigurno utočište, gde se dobro osećate. Mama vas hrani velikodušnim, jedinstvenim jelima koje prave veliki kuvari. Kao prava majka, Mama samo želi da se brine o tebi!″, poruka je koju šalje ovaj hotelski brend.

Hotelski brend Canopy by Hilton dobio je svog predstavnika u Zagrebu prošle godine. U ovim hotelima, važno je sledeće: poštovanje lokalnog kroz  dizajn, hranu, piće, umetnost i lokalni know-how; udobnost i dizajn – otvoren, veliki lobi, kao i udobne  sobe; više vrednosti koje uključuju Wi-Fi i doručak, ali i lokalni poklon dobrodošlice i večernju degustaciju lokalnih pića.

P.S. Ne zaboravite da je u našem regionu hotel Verde iz Podgorice u aprilu ove godine potpisao ugovor o franšizi sa brendom vocoTM!

Zaključak je da napori u hotelskoj industriji treba da što više budu preusmereni na stvaranje doživljaja kod gosta jer upravo to postaje jedno od najjačih načina vezivanja za brend. A to se postiže pažljivim osluškivanjem potreba klijenta, njegovih očekivanja i želja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.