DT Croatia i Talas-M zahvaljujući strateškom partnerstvu i kancelarijama koje imaju u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji organizatorima nude jedinstvene i neponovljive događaje.

Kako su došli na ideju o partnerstvu, na koje načine se odvija njihova saradnja, koje su prednosti, a šta ograničenja, kao i planove za budućnost, podelili su redakcijom SEEbtm magazina, g-đa Snežana Vejnović iz Talas-M DMC i g-din Daniel Marušić iz Dubrovnik Travel – DT Croatia.

SEEbtm: Kako se došlo na ideju o kreiranju grupacije DMC kompanija za region jugoistočne Evrope?

Snežana: Ideja je došla prirodno, kao nastavak našeg posla u djelatnosti turizma. Baveći se profesionalno svojom strukom, vi prosto živite vaš posao i naravno imate vizije.
Ideja o kreiranju DMC kompanija se rodila jako rano, dok još nije bilo praktično ni infrastrukture za razvoj MICE-a u regijama okruženja, izuzev Dubrovnika i vidjeli svoj put razvoja i vidjeli sebe kao lidere u ovom vidu turizma u svojoj destinaciji.
Jako puno vremena i enegrije uložili smo u edukaciju i razumijevanje MICE biznisa, te kreiranje programa, otkrivanje novih sadržaja, praćenje trendova i kreiranje programa out of the box.

Spozna Palace Dubrovnik, HrvatskaSpozna Palace Dubrovnik, Hrvatska
Spozna Palace Dubrovnik, Hrvatska

Hrvatska je već bila na tom putu, Crna Gora je stupila na scenu sa prvim hotelom sa 5* tek prije 10 godina, potom su uslijedile Slovenija i Srbija.

Ispostavilo se da je naše razmišljanje ispravno i tržište je to potvrdilo, poslovni rezultat je jako brzo uslijedio. Ponosni smo na naš portfolio iza koga stoji jedan naporan i vrijedan timski rad.

SEEbtm: Možete li nam reći nešto više o marketingu regiona? Gde nastupate zajedno kao grupacija, a gde idete odvojeno u poslovne poduhvate?

Daniel: Talas-M i DT često nastupaju zajedno, a na nekim tržištima i odvojeno, zavisno od tržišta. Jedno dugo vrijeme marketing smo radili zajedno prije nego što su turističke organizacije, pa čak i mediji i drugi dmc-evi uopće shvatali da mora postojati suradnja i
da tržište to traži.
Prije nego je konkurencija uopće ramišljala o tome i općenito se učila osnovama našeg posla, mi smo već bili mnogo napredniji te vidjeli te mogućnosti.
Danas kad se otkrila naša „tajna uspijeha” radimo isključivo na kvaliteti usluge i na sigurnosti poslovanja s nama, dok nas drugi kopiraju ili kritiziraju ili politički ignoriraju. Znamo da je biti br. 1 uvijek teško, a još teže održati tu poziciju.

Svečana večera u vili Miločer, Crna Gora
Svečana večera u vili Miločer, Crna Gora


Zajedničkim nastupima mi i dalje postižemo više, a ujedno se i režu troškovi. Mono destinacije su svakako hit i uvijek će biti, ali naša regija nudi cjelogodišnje rješenje, za sve tipove programa: urbane centre – Beograd, Zagreb, Ljubljanu, te sunce i more – Crnu Goru, Dubrovnik, Split, Hvar, Istru, Portorož, a svakako zimske radosti nude Kranjska gora, Kolašin, Kopaonik itd.
Često nastupamo kao grupacija na svim važnijim sajmovima i workshopovima struke MICE. Također smo regionalni ekskluzivni članovi najstarije i najkvalitetnije DMC grupacije Euromic, čiji uredi u Briselu i Čikagu rade marketing globalno na svim kontinentima.

Članovi smo također Ovation Global DMC mreže, ekskluzivno za regiju, DT grupacija je izglasana najboljom i najkvalitetnijom DMC grupacijom u toj mreži. DT je bio prvi ISO sertificiran DMC u regiji, DT je nositelj AAA sertifikata o bonitetu već dugi niz godina.

Talas-M osvojio je nekoliko nacionalnih nagrada za svoje uspijehe, Talas-M je imao najzahtijevnije incentive projekte itd.
Danas kad među istinskim iskusnim svjetskim profesionalcima spomenete Ovation i Euromic odmah znate da je riječ o najozbiljnijem obliku MICE biznisa. Često se Talas-M i DT u svijetu uzimaju kao uzor uspiješnih DMC sistema. Nažalost to niti naš dugogodišnji trud u stavljanju regije na mapu MICE svijeta se ne cijeni regionalno jer se u zadnjih nekoliko godina ubacio jedan veliki broj instant MICE regionalnih radnika i subjekata koji povijest i iskustvo kroje na svoj „instant” način.

Jednom rečenicom, Talas-M i DT su globalno priznati DMC lideri regiona, a to je nama jedino važno jer time se dokazuje sav naš trud i rad, jučer i danas, a to se ne može kupiti ni novcem niti obećanjima.

SEEbtm: Možete li nam reći više o saradnji između Talas-M DMC i DT Croatia u prodaji aranžmana između Crne Gore i Hrvatske, kao i o saradnji Talas-S i Talas-M DMC po pitanju prodaje aranžmana za incentive putovanja između Srbije i Crne Gore?

Snežana: Od samog početka naše saradnje mi smo sve destinacije predstavljali kao zasebne cjeline, gdje se u svakoj od destincija može raditi incetive program, kao i kombinacija dvije ili čak više destinacija.
Crna Gora je u samom početku tretirana samo kao jednodnevna ekskurzija iz Dubrovnika. Našim marketinškim aktivnostima smo se borili i koristili svaku priliku da prezentiramo Crnu Goru kao zasebnu destinaciju, i u tome smo uspijeli.

Rafting
Rafting

U svojim aktivnostima smo vrlo transparentni i našim partnerima je jasno da će ih u bilo kojoj destinaciji sačekati ekspert koji srcem i dušom pripada toj regiji i posjeduje lokalni know-how i posluje po standardima koje smo godinama nadograđivali i prilagođavali savremenim uslovima i trendovma turističke industrije.
Po dobijanju brifa mi odmah znamo koja od destinacija je idealna za dati upit i, ako je recimo tražena Crna Gora, a mi smatramo da Srbija ili Slovenija više odgovaraju, mi ćemo predložiti to našem klijentu i predočiti mu jasno koje su prednosti.
Ovo je jedan od načina na koji promovišemo destinacije u okviru regije. Suština je da se biznis dobije i ostane među nama i to za destinaciju koja najbolje odgovara potrebama našeg klijenta.

SEEbtm: Koja su ograničenja u poslovanju u regionu u ovakvom zajedničkom nastupu, a koje su beneficije?

Daniel: Našim zajedničkim akcijama svakako smo doprinjeli regionu i destinacijama više nego ijedan drugi sličan sustav. Godine iza našeg početka su shvatili mediji, konkurenti, ostali subjekti da to što mi radimo radimo dobro i da od toga imaju svi koristi, te da je bitno i uspiješno za sve.
Za nas je sve to dokaz kako smo u pravu bili, i taj vjetar koji nas vodi dalje i krstari naše poslovanje sigurnim vodama samo nas čini jačima svakim danom. Beneficije mnogi računaju u novcu, međutim nama održavanje zadovoljnih klijenata, dobivanje novih poslova, status i globalna prepoznatljivost je naš uspijeh koji nas diže iznad svega.

S obzirom da još uvijek naša regija je opterećena politikom i poviješću nekad imamo zamjerki na suradnju ali toga je sve manje i manje. Biznis nema granica, turizam ne poznaje limite, a mi smo dokaz tome.

SEEbtm: Koje su razlike a koje sličnosti u poslovanju agencija?

Snežana: Djelimično sam već dala odgovor na ovo pitanje, ukratko slični su nam standardi poslovanja i jaka posvećenost poslu i promociji destinacija kao i cijele regije.
Razlike su nam uglavnom u estetskom doživljaju, ne možemo da se usaglasimo koji tim je ljepši.

Volimo izazove, ponekad i nemoguće misije, u kojima dolazi do izražaja naša snaga i timski rad. Svaka destinacija ima svoje specifičnosti i upravo u tome su i razlike.

SEEbtm: Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Daniel: S obzirom na situaciju u svijetu naši planovi se mijenjaju dinamično, nemamo nekih dugoročnih planova, osim da unapređujemo kvalitetu usluge prema klijentima i da podižemo zadovoljstvo svojih ljudi, jer ljudi su nam najbitnija karika u lancu, bez njih ne bi bilo ni našeg uspijeha.
Okrećemo novu stranicu uskoro, još više ćemo neke zajedničke akcije usavršiti i osnažiti jer vidimo da još uvijek imamo prostora za napredak.

DT Croatia tim
DT Croatia tim

Također, svjedoci smo mnogih subjekata koji u nama vide priliku za svoje trenutne uspijehe, rijetki od njih ostanu u igri dugo, odlaze prije ili kasnije, nemaju konzistentnost u poslovanju, posluju bez strategije, i to je šteta velika, jer ostavljaju loš imidž ove industrije na našim područjima, i onda nas malobrojne stavljaju u lošu poziciju te s vremenom na vrijeme imamo problema u dokazivanju da naša industrija nije samo profitno
orijentirana već i da doprinosi imidžu i razvoju kvaliteti destinacija koje nudimo, i da postoje agencije koje se trude i ulažu svoja sredstva i vrijeme u napredak MICE ponude uzimajući u obzir sva ograničenja ali isto tako poštujući lokalne običaje a na prvom mjestu zakonsku regulativu.
U tom smislu planovi za budućnost ostaju da naše poslovanje održimo kvalitetnim i da ljude profesionalce u našim timovima usavršavamo i da im omogućimo osobni napredak i zadovoljstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.