Booking.com – Neumorno fokusiranje na potrošače

Mr Goran Plese, Booking.com Area Manager

0
5519
Booking.com

Jedna od najpoznatijih kompanija za rezervaciju smeštaja svakako je Booking.com Limited, sa sedištem u Amsterdamu u Holandiji.

Verovatno ne postoji neko ko nije koristio njihove onlajn usluge, ili makar nije čuo za njih. Booking.com je svetski lider u onlajn rezervaciji smeštaja sa 526.629 nekretnina širom sveta.
Kompanija je osnovana 1996. godine, pod imenom Active Hotels Ltd. da bi u novembru 2006. godine promenili ime u Booking.com.

Goran Plese

Ova kompanija je poznata po svom programu Zagarantovano najbolje cene (Best Price Guarantee), kojim se garantuje da će korisnik dobiti najniže moguće cene u trenutku rezervacije.

Ukoliko na internetu pronađete svoj smeštaj po nižoj ceni, pod istim uslovima rezervacije, a nakon što ste izvršili rezervaciju preko Booking.com, oni će uskladiti razliku u svojoj i pronađenoj nižoj ceni, pod uslovima programa Zagarantovano najbolje cene.

U poslovnom turizmu, pored ostalog, krajnja ocena koju hotel ima na Booking.com ima značajnu ulogu prilikom odlučivanja.

Često ćete naići, na primer, na činjenicu da je ocena ispod 8.0 na Booking.com jedan od kriterijuma po kom se biraju, odnosno ne biraju hoteli za poslovne događaje.

Ovom prilikom imamo čast da intervjuišemo regionalnog menadžera kompanije Booking.com, Gorana Pleša.

1. Po Vašem mišljenju, koji pristup ili inovativna usluga su bili odskočna daska za Booking.com, plasirajući ga među svetske lidere u oblasti onlajn rezervacije smeštaja?

Booking.com je holandska kompanija koja se bavi e-trgovinom. Osnovana je 1996. godine, kada je internet još bio relativno nova pojava. Danas, kompanija ima sedište u Amsterdamu i zapošljava preko 8.000 ljudi, od kojih je više od 3.000 zaposlenih u korisničkim centrima širom sveta.

Cilj je jednostavan: ponuda najšireg spektra smeštaja u svim delovima sveta, uz ponudu najboljeg mogućeg doživljaja, omogućujući svim tipovima nekretnina da se na profesionalan način predstave internacionalnim klijentima. Iako to zvuči jednostavno i veoma logično, ključ našeg uspeha je neumorno fokusiranje na način na koji potrošači koriste internet (putem standardnih računara, laptopova, tableta ili mobilnih telefona) kako bi rezervisali smeštaj, zajedno sa čvrstim partnerstvom sa vlasnicima smeštaja.

Mi u Booking.com verujemo da naše poslovanje treba da ima pozitivan ishod za sve – za naše partnere u nabavci i marketingu, naše klijente i za nas same. Svaki zaposleni dobija pravo da donosi odluke, ali isto tako preuzima i odgovornost za te odluke, ali kada radimo zajedno, kroz različite kulture, zemlje i sektore u kompaniji, ostvarujemo najbolje rezultate. Uvek smo otvoreni za drugačije perspektive i sveže ideje, a najbolji rezultati se upravo ostvaruju kroz raznolikost mišljenja.

U poslovnom turizmu, krajnja ocena koju hotel ima na Booking.com ima značajnu ulogu prilikom odlučivanja.

2. Šta je bio najveći izazov sa kojim se Vaša kompanija susrela?

Najveći izazov za našu kompaniju je bio da održi korak sa brzim rastom koji smo imali u prošlosti, i još uvek imamo. Što znači da konstantno moramo da se usredsređujemo na proširenje ponude smeštaja, u skladu sa potrebama klijenata, da unapređujemo online rezervacije klijenata, i u isto vreme da zapošljavamo prave ljude, kako bi sve to i bilo moguće. To je zaista fascinantno, a mi smo uspešni u tome.

3. Koliko zaposlenih ima Booking.com? Koliko njih radi u virtuelnim timovima, a koliko u tradicionalnim kancelarijama?

Trenutno imamo više od 8.000 zaposlenih širom sveta i preko 3.000 zaposlenih u korisničkim servisima.

Mi u Booking.com činimo jedan virtuelni tim sa sopstvenim zaduženjima; većinom radimo u tradicionalnim kancelarijama u više od 100 ispostava; U Hrvatskoj smo 2011. godine otvorili prvu kancelariju sa 10, a sada imamo 63 zaposlena u tri kancelarije (u Zagrebu, Dubrovniku i Poreču).

Odatle pokrivamo region Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova.

4. Da li biste mogli da izdvojite najpopularnije destinacije korisnika iz Jugoistočne Evrope?

Najtraženije destinacije klijenata iz Jugoistočne Evrope su Beč, Budimpešta, Dubrovnik, Zagreb, Beograd, London, Prag, Istanbul, Ljubljana.

5. Ocene korisnika imaju veliki uticaj prilikom odabira smeštaja. Kada se uzme u obzir takav uticaj, mogu se javiti nedoumice u vezi sa time da li su ocene autentične. Kako sprečavate potencijalne zloupotrebe?

Booking.comU ovom trenutku imamo više od 30 miliona ocena korisnika online, a taj broj se svakog dana uvećava.

Svaka ocena na Booking.com se verifikuje putem nekoliko zaštita koje su postavljene kako bismo bili sigurni da je svaka ocena realna, relevantna i skorašnja: Realna – Booking.com proverava svaku ocenu, kako bi se proverilo da li je napisana od strane realnog, verifikovanog gosta koji je rezervisao smeštaj preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon Booking.com.

Relevantna – Ocene na Booking.com su sveobuhvatne i pokrivaju sve aspekte smeštaja.

Sajt ima opciju za pretragu koja omogućava korisnicima da filtriraju ocene po tipu putnika, dajući trenutni pregled mišljenja korisnika koji se najviše podudaraju sa potrebama putnika. Skorašnja – Booking.com prikazuje samo ocene iz prethodnih 14 meseci, kako bismo osigurali da korisnici dobijaju najsvežije informacije i opise iskustava.

6. Kako vidite Booking.com za pet godina?

Nastavićemo da unapređujemo sve ovo u čemu smo već dobri, pronalazićemo inovativne načine i tehnologije kako bismo pomogli rekreativnim i poslovnim putnicima da, kakav god njihov budžet bio, lako pronađu i rezervišu smeštaj, i da uživaju na najboljim mestima za boravak širom sveta.

Ključ našeg uspeha je neumorno fokusiranje na način na koji potrošači koriste internet kako bi rezervisali smeštaj, zajedno sa čvrstim partnerstvom sa vlasnicima smeštaja.

 

SHARE
Prethodni tekstFalkensteiner u martu 2015. godine otvara novi hotel na Jesolu u Italiji
Sledeći tekstKapkejk po ceni od 900 dolara
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.