Marija Labović
Marija Labović

Kada sumiramo rezultate, da li se i prethodna godina može okarakterisati kao uspešna za turizam Srbije?

Turistička organizacija Srbije (TOS) je i u 2016. godini nastavila sa snažnim promotivnim aktivnostima na međunarodnom, ali i domaćem tržištu. Miks tradicionalnih i savremenih
kanala komunikacije sa klijentima, posrednicima, novinarima, blogerima i turistima pokazuje dobre rezultate zbog čega nije izostao ni devizni priliv od međunarodnog turizma koji ove godine iznosi jednu milijardu evra, uz dvocifreni porast broja stranih turista. TOS je značajne aktivnosti imao i na tzv. prekomorskim tržištima, poput Kine, gde se Srbija već pozicionirala
kao jedna od vodećih regionalnih destinacija.

Kongresni i poslovni gosti imaju svoje zasluženo mesto u ovim rezultatima, i u narednom periodu daljim adekvatnim prilagođavanjem marketing miksa TOS će nastaviti podjednako kvalitetno da predstavlja Srbiju i kao turističku i kao kongresnu destinaciju.

Na koje aktivnosti je TOS bio fokusiran u domenu kongresnog turizma u 2016. godini?

Turistička organizacija Srbije, kroz aktivnosti svog odeljenja, Kongresnog biroa Srbije, fokus je stavila na dva aspekta. Prvi se odnosi na proces isticanja kandidature gde je započeto 40 procesa kandidovanja za međunarodne kongrese u saradnji sa najuspešnijim doktorima, naučnicima i profesionalcima u različitim oblastima.

Drugi aspekt se odnosi na organizovanje inspekcija destinacije za donosioce odluka. Moram da napomenem da u ovoj aktivnosti Turistička organizacija Srbije, i Biro kao njen sastavni deo, imaju snažnu podršku naših partnera iz kongresne industrije, tako da je boravak gotovo 250 međunarodnih organizatora kongresa u Srbiji postignut uz njihovu nesebičnu pomoć i koordinaciju. Reč je o sekretarijatima međunarodnih asocijacija, međunarodnim korporacijama ili stranim PCO i DMC agencijama koje su tokom nekoliko dana uspele da nauče mnogo o Srbiji i svakako ponesu najpovoljnije utiske. Ovo je rezultat saradnje svih kongresnih stejkholdera.

23. Međunardoni kongres vizantoloških studija, Beograd
23. Međunardoni kongres vizantoloških studija, Beograd

Kakve rezultate možemo da očekujemo od ovih aktivnosti u narednom periodu?

Od ukupnog broja započetih kandidatura, 18 je završeno uspešno, 2 smo za sada izgubili, ali nastavljamo proces, a za ostalih 20 u narednom periodu očekujemo rezultate. Ovo je veoma bitno za turizam Srbije, jer smo prešli u proces proaktivne prodaje koja će destinacijama u Srbiji doneti nekoliko desetina miliona evra prihoda.

Isto tako, ovo je bitno i za privredu Srbije, sistem obrazovanja, istraživačke centre, institute… jer će u svojoj zemlji imati priliku da predstave rezultate rada kolegama i mogućim kupcima u inostranstvu. Na ovaj način efekat međunarodnog kongresa koji se dešava u Srbiji se višestruko povećava. Inspekcije destinacije pokazuju sjajne rezultate, jer na licu mesta u direktnom razgovoru sa klijentom imamo mogućnost da ukažemo na prednosti Srbije kao kongresne destinacije, odnosno da odgovorimo na izazove koje potencijalni klijenti stavljaju ispred nas. Klijenti mogu da se upoznaju sa realnim nivoom usluge kao i da objektivno iskuse i dožive Srbiju. Već u prvih nekoliko meseci 2017. godine u Srbiju će, na osnovu dobro pripremljenih i koordiniranih inspekcija destinacije, doći nekoliko velikih korporativnih grupa.

23. Međunarodni kongres vizantoloških studija, Beograd
23. Međunarodni kongres vizantoloških studija, Beograd

Kojim elementima destinacije su međunarodni klijenti zadovoljni, a koje zameraju?

Danas, kvalitet koji nudi Srbija kao kongresna destinacija je na svetskom nivou. Imamo odlične hotele sa značajnim konferencijskim kapacitetima koji konstantno ulažu u podizanje kvaliteta usluge, odličnu avio povezanost, kulturne i istorijske spomenike koji svoje
kapacitete stavljaju u funkciju organizacije događaja.

Veoma bitan adut Srbije odnosi se na ukupan doživljaj i iskustva koje klijenti mogu da steknu u Srbiji. U eri savremenog načina života, koncept boravka u neurbanom okruženju, kombinaciji tradicije i kulture, domaće i organske hrane, okružen dobrim domaćinima je nešto što destinaciju može da izdvoji od ostalih.

Stvari koje zameraju, ili bolje reći stvari u kojima postoji prostor za napredak, odnose se,
pre svega, na unapređenje opšte infrastrukture kako bi pojedinačne destinacije bile lakše dostupne. I konačno, utisak i doživljaj koji klijent stekne u Srbiji najbitnija je referenca za buduće klijente i kongrese. U 2016. godini u našoj zemlji održano je oko 70 kongresa
međunarodnih asocijacija. Događaji poput Svetskog kongresa vizantoloških studija (1.500 delegata) i Svetskog kongresa za upravljanje čvrstim otpadom (1.400 delegata) dokazali su da Srbija može da ispuni i najkompleksnije zahteve organizatora i delegata iz čitavog sveta.

Reči pohvale odnose se na profesionalnu organizaciju, izuzetnu stručnost lokalnih domaćina, predusretljivost osoblja, atmosferu dobrodošlice na svakom koraku, dok su naši muzeji, manastiri, vinarije i salaši kreirali sjajne doživljaje koji se i dalje prepričavaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.