Rovanijemi – Mesto gde bajka postaje stvarnost

Doživite magičnu zimu

0
4622
Deda Mraz
Deda Mraz

Kada dođe zima, sneg pada po gradskim ulicama, sve postaje ledeno, jedino  što bi mogli da poželite jeste da iščeznete i probudite se na nekom mirnom mestu, u divljoj prirodi, nekoj beloj zemlji čuda. Takav svet postoji u bajkama ali i u nekim udaljenim delovima sveta. Pokušajte da ga pronađete na mapi ili u  snovima, ali ga obavezno posetite.

Sve dalje navedeno može se naći na nekoliko mesta u svetu, ali se neke stavke mogu isključivo prona­ći na jednom mestu. Razmislite o organizovanju podsticajnog puto­vanja za svoje klijente ili zaposlene tokom zime, jer je nezaboravno iskustvo zagarantovano!

1. Koristite poseban prevoz od aerodroma. Da li biste se iznena­dili ako bi vas umesto automo­bila, motorne sanke čekale na aerodromu?

Započnite događaj na drugačiji način i organizujte ova vozila za celu grupu, od aerodroma do snežnih šuma, preko zamrznutih jezera i reka, do krajnjeg odredišta.
Možda je jedno od najegzotični­jih iskustava vožnja na mesečini, pod zvezdanim nebom, u potrazi za Polarnom svetlosti. Dakle, noćni letovi su bolja opcija.

Napomena: leteći irvasi zahtevaju ekspertske veštine u vožnji za koje su potrebni vekovi da bi njima ovladali, tako da samo Deda Mraz poseduje iste. 🙂


2. Spavajte u iglo hotelu.
Dok spo­ljašnja temperatura može da dostigne ­30 stepeni Celzijusa, možete ostati unutra „u top­lom“. Ovi hoteli i njihove sobe su u potpunosti izgrađene od snega i leda, sa konstantnom temperaturom od nešto malo ispod nula stepeni Celzijusa.
Ali vreća za spavanje, dizajnirana za ekstremne uslove, grejaće vaš um i telo tokom ovog posebnog iskustva.

Za one manje hrabre, tu su i tu­ristička sela ili pak luksuzni hotel napravljen u krošnjama drveća.

Gde živi Deda Mraz?

Kao što je svima poznato, Deda Mraz je oduvek živeo daleko, daleko u svojoj tajnoj kući u Korvatunturi (Ear Mountain). Put do tog mesta zna samo lično Deda Mraz, njegovi vilenjaci i naravno njegovi verni irvasi.

Takođe, evo ideje kako da orga­nizujete jednu igru za grupu – pokušajte da izgradite iglo.

Izgleda lako, samo ocrtajte krug, napravite cigle od snega i počnite da ih slažete u krug sve do vrha, zatim izbušite svoj izlaz napolje i kao završni pečat po­punite rupe i oblikujte svoj iglo. Kako bi se dodatno učvrstio, potrebno je preliti ga vodom. Važno je da se zabavite, ali i da budete u toploj odeći.

Pokušajte da izgradite iglo
Pokušajte da izgradite iglo

3. Sprijateljite se sa irvasima i haskijima. Najtradicionalniji način za kretanje po snegu i otkrivanje snežnih područja i njihove priro­de jeste sa sankama za vuču.

Dozvolite da vas irvasi i živahni haski psi vuku i odvedu u razg­ledanje.

Starosedeoci njih i druge pola­rne životinje nazivaju neverovat­nim, pa ne propustite da pose­tite zoološki vrt i vidite losove, žderavce, risove, vukove, mrkog medveda, pa čak i porodicu polarnih medveda.

Od 1985. godine, Deda Mraz je primio 15 miliona pisama iz 198 zemalja koja pristižu u Glavnu poštu Deda Mraza.

4. Dožitive euforiju božićnih pisama. Ukoliko želite da otkrijete kako marljivo vilenjaci sortiraju pisma iz celog sveta, pođite do Glavne pošte u gradu.

Ona nudi širok spektar Božićnih proizvoda, markica, razglednica, artikala za poklone i raznovrsne Božićne suvenire. Možete da pomažete vilenjacima sa pismi­ma, a takođe, imaćete priliku da pošaljete razglednice svojim voljenima.

Ova pisma su pečati­rana originalnom i popularnom poštanskom markicom u vidu Polarnog kruga, a to je nešto što ne možete dobiti nigde drugde.

Copyright: Visit Rovaniem i/ Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.
Copyright: Visit Rovaniem i/ Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

5. Pomozite u pakovanju poklona za decu širom sveta. Jedna oso­ba ne može da odradi sav posao, pa čak ni čuveni belobradi deda.
Njegov pretrpani raspored bi propao načisto da nije njegovih malih pomagača, pa se usudite i pokušajte da budete vilenjak na samo jedan dan.

Oni kažu da se njihov posao nika­ da ne završava, ali veseo pogled i pozitivan stav čini da sve to deluje kao igra iz dana u dan.
Da biste saznali tajne stvarnih vilenjaka, pođite na časove u  Školi vilenjaka kako biste stekli svoju magičnu diplomu.

P.S. Sva deca (i oni koji se tako osećaju) iz celog sveta mogu po­slati pismo sa svojim Božićnim željama na adresu ispod.

Santa Claus
Santa Claus’ Main Post Office
Tahtikuja 1
96930 Arctic Circle, FINLAND

6. Upoznajte Deda mraza, onog pravog pravcatog. On je na sa­mo tri kilometra od aerodroma i osam kilometara od centra grada, u ovom magičnom selu.
Svako je dobrodošao da ga poseti tokom cele godine i uživa u ličnom razgovoru sa njim u njegovom toplom i prijatnom domu. On kreće u svoju misiju sa svojim irvasima kako bi po­delio paketiće deci širom sveta svakog 23. decembra.

Pogodili ste, sve gore navedeno možete doživeti u finskoj, tačnije u Rovanijemiju, u Laponiji, rod­nom gradu Deda Mraza.

Copyright: Visit Rovaniem i/ Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.
Copyright: Visit Rovaniemi / Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

Selo Deda Mraza – od nastanka do danas

Nakon što je Rovanijemi gotovo pot­puno uništen u Drugom svetskom ratu, godine 1950. Eleanor Ruzvelt, supruga američkog predsednika Frenklina D. Ruzvelta, došla je da poseti ovaj grad i posvedoči nje­govom obnavljanju. Za tu priliku su gradski zvaničnici požurili da izgrade kolibu osam kilometara severno od grada. Ta koliba označava osnivanje sela Deda Mraza i danas postoji tik uz Glavnu poštu Deda Mraza.

Danas, u Selu Deda Mraza, nalazi se njegova kuća sa njegovim ličnom kabinetom i recepcijom.
Isto tako, tržni centar sa original­nim poklonima i drugim lepim sitnicama, zatim kafićima, resto­ranima i mnogo različitih vrsta programa usluga. Selo Deda Mraza je otvoreno svakog dana tokom godine, a predstavlja najčuveniju atrakciju u Finskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.