Region jugoistočne Evrope je u sektoru kongresne industrije dosta optimističan, sa nezanemarljivom tendencijom rasta godišnjeg broja događaja (39%) i ukupnog budžeta (32%). To su većinom događaji srednjeg obima, za do 150 učesnika, organizovani po čitavoj zemlji u kojoj se nalazi sedište kompanije. Značajan procenat (24%) događaja se organizuje po regionu, tj. u susednim zemljama u odnosu na sedište kompanije organizatora; sa tendecijom porasta (15%) ovog broja u 2015/16 godini.

Krajem 2014. i početkom 2015. godine SEEbtm magazin, u saradnji sa portalom www.kongresniturizam.com je vršio istraživanje na temu Trendovi organizacije događaja za 2015. godinu u regionu jugoistočne Evrope.
Među učesnicima u istraživanju bilo je zastupljeno skoro svih sektora privrede, od kojih je najviše bilo iz farmaceutske industrije, IT sektora, građevinarstva, vladinih i nevladinih organizacija (grafik 1).

grafik 1Broj događaja

Godišnji broj događaja koji većina kompanija organizuje je oko 10. Iz dobijenih odgovora u anketi možemo primetiti da je 42% ispitanika, odnosno kompanija, tokom 2014. godine organizovalo do 15 događaja.

Više od 15 događaja godišnje organizuje 18% ispitanog tržišta. Većina njih, tačnije 52%, očekuje da broj događaja koji godišnje organizuju ostane isti. Međutim, značajan procenat, čak 39% očekuje da se ovaj broj
poveća.

Vrsta događaja

Kao što možemo primetiti iz priloženog grafika (grafik 3), u regionu se organizuju razne vrste događaja, od kongresa do promocija.
Ono što se najčešće organizuje jesu treninzi, tim bildinzi, seminari, konferencije i sastanci.

Lansiranja proizvoda i promocije su najređi.

grafik 3

Mesto održavanja događaja

Kompanije i organizacije većinom (64%), organizuju događaje po čitavoj zemlji u kojoj se nalazi njihovo sedište ili predstavništvo. Procenat onih koji događaje organizuju isključivo u gradu/mestu u kojem se nalazi sedište kompanije je skoro identičan sa procentom onih koji organizuju događaje po čitavom regionu, i to sa 18%, odnosno 24%. Ostali organizuju događaje van granica regiona.
Njih 85% očekuje da se ovaj trend nastavi i u 2015. godini, dok njih 15% očekuju da se događaji prošire na zemlje regiona i ostatak sveta.

Broj učesnika

U regionu su najčešći (35%) događaji za do 50 učesnika (grafik 5). Posle njih, veoma su česti i oni za do 150 učesnika (26%).
Naravno, zastupljeni su događaji svih obima, do 15, 100 ili 300. Ono što je i logično, jeste da su najređa okupljanja za veliki broj ljudi, od 300, 450 i preko 600 učesnika, tačnije 6% događaja je tog obima.

grafik 5

Vrsta i izbor prostora

Organizatori u regionu najviše koriste hotele za svoje događaje (88%), zatim event prostore (36%), kongresne centre (27%), restorane (24%), specijalne prostore (21%) i hotelske rizorte (18%).

Lično prethodno iskustvo i preporuka su presudni za donošenje odluke i izbor prostora.

Samostalno pretraživanje interneta i pomoć i korišćenje portala www.kongresniturizam.com su takođe česti načini za izbor prostora u kojem će se održati neki događaj (zastupljeni su u oko 35% slučajeva).

Pomoć agencija je navedena u 12% slučajeva, kao i korišćenje booking.com i tripadvisor-a (grafik 7).

grafik 7

Budžet

Većina učesnika u istraživanju navela je da ne zna godišnji budžet koji njihova kompanija / organizacija ima za događaje.
Godišnji budžet do 50.000 EUR ima 24 % ispitanih, dok budžet do 100.000 EUR ima 9% ispitanih. Najmanji procenat (3%) je onih koji su naveli da imaju godišnji budžet preko 100.00 EUR. 58 % ispitanih očekuje da budžet u 2015. godini ostane isti, 30% očekuje povećanje budžeta, dok 9% očekuje smanjenje budžeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.