Tivat se nalazi u centralnom delu Bokokotorskog zaliva, na jedinstvenom delu crnogorskog primorja. Ova turistička destinacija postala je veoma atraktivna poslednjih godina usled izgradnje luksuzne marine Porto Montenegro, ali može se pohvaliti i dugom istorijom.

Ono što Tivat takođe izdvaja od ostalih crnogorskih destinacija jeste postojanje međunarodnog aerodroma, što ga čini lako pristupačnim za turiste.

Izgradnjom Pomorskog arsenala 1889. godine izgrađeni su i temelji razvoja Tivta u gradsko naselje. Početna osnova u turizmu smatra se izgradnja hotela Mimoza 1958. godine.

Tivat
Tivat

Tivatski zaliv predstavlja jedan od četiri manja zaliva u okviru Bokokotorskog zaliva, koji je deo UNESCO kulturne baštine. Najbolji način za obilazak celog zaliva je naravno brodovima ili jahtama.

Od najvažnijih znamenitosti u Bokokotorskom zalivu mogu se izdvojiti legendarno ostrvo Gospa od Škrpjela, zatim Ostrvo cvijeća, Sveti Marko i Gospa od Milosti. A od gradova neizostavni su Kotor, Perast, Herceg Novi, kao i Tivat.

Doživite pravu moreplovačku priču

Bogata pomorska tradicija i podsećanje na sjajnu nautičku prošlost Jadrana, danas se nalaze u svojevrsnom
muzeju Zbirka pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Školski brod „Jadran“ izgrađen je 1933. godine u nemačkom brodogradilištu u Hamburgu. Iste godine, uplovio je u Tivat gde mu je i danas matična luka. Ovaj brod je do sada obišao gotovo sve luke u Evropi, od Crnog do Baltičkog mora, tj. prešao preko 400.000 morskih milja. Najzanimljivije i najduže putovanje, oko 3 meseca, bilo je na ruti Dubrovnik – Njujork – Boston – Dubrovnik, 1938. godine.

U njemu se nalazi preko 300 eksponata, od Jugoslovenskih podmornica do dnevnika princeze Ksenije, Austrougarske brodske opreme i industrijskih mašina.

Ova zgrada je bila pilana za vreme Arsenala, koji je predstavljao jednu od najvećih pomorskih baza na Jadranu.
Osnovan od strane Austrougarske, 1889. godine, Arsenal je bio važna baza u kojoj se obavljao remont i prepravke podmornica, prvobitno austrougarskih i nemačkih, a potom i podmornica koje su pripadale Jugoslaviji.

Posebna muzejska vrednost koja oduzima dah svim posetiocima je podmornica P-821 Heroj.
Nalazi se na platou ispred Zbirke pomorskog nasljeđa i predstavlja ponos Jugoslovenske Ratne mornarice.

Podmornica P - 821 Heroj
Podmornica P – 821 Heroj

Podmornica ima svoju posebnu priču – otkrijte kako je 28 podmorničara u njoj, duboko u moru, ispisivalo stranice istorije jugoslovenske flote; zakoračite kroz veliki otvor trupa u unutrašnjost; istražite komandnu kabinu, borbene stanice i sve redom do glavnog električnog pogonskog motora Heroja.

Takođe, same priče podmorničara, sa kojim opasnostima su se suočavali, kako su živeli, kako spavali na sklopivim ležajevima i gde god se moglo naći mesta, su više od materijalnih eksponata.

Podmornica Heroj je spuštena u more u avgustu 1967. godine u Splitu, i nakon 23 godine, izvučena iz mora na obalu 1991. godine u Tivtu.

Imala je ukupno pređenih 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.

Spoj elitnog i tradicionalnog

Danas je Tivat privlačna destinacija kako za one koji dolaze kopnom ili vazdušnom linijom, tako i za one koje
plove morima.

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Prva luksuzna marina na Jadranu, Porto Montenegro, kratko vreme nakon izgradnje postala je omiljeno stajalište za megajahte.

Duž promenade, tik uz more, izgrađeno je i naselje osmišljeno da ispuni sve želje vlasnika jahti i drugih posebnih klijenata.

Naselje se može pohvaliti elitnim apartmanima na samoj obali mora, vrhunskim restoranima raznovrsnih svetskih kuhinja, wine barovima i kafićima, svetskim buticima, kao i velikim izborom sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti i događaja.

Šetnjom kroz ovo luksuzno naselje dolazi se do novog hotela Regent Porto Montenegro koji svojim izgledom upotpunjuje sliku ekskluzivnog letovališta.

Ako toj slici dodamo i najglamuroznije jahte današnjice, prizor će ostaviti svakog gosta bez daha.

Pored novih objekata izgrađenih u poslednjih nekoliko godina, šarm Tivta čine i stariji hoteli, koji su zadržali duh tradicije, kao što su, uz glavno šetalište Palma, Mimoza, Pine, Primavera, a u sklopu tržnog centra i hotel Magnolija.

Restoran Prova
Restoran Prova

Gastronomsku ponudu Tivta čine i značajan broj restorana duž šetališta i veliki broj usidrenih brodova spremnih za obilazak Bokokotorskog zaliva.

Od restorana, svojim izgledom i pozicijom, posebno se ističe Restaurant Lounge Bar Prova. Pramac broda (prova), gornja terasa kao paluba broda i donji sprat kao potpalublje broda daju kompletan osećaj kao da ste na pravom brodu okruženi morem.

Izgradnja novog turističkog naselja „Luštica Bay“ je započeta na području opštine Tivat i smatra se najambicioznijim poduhvatom u crnogorskom turizmu. Projekat obuhvata izgradnju 275 rezidencijalnih vila, 271 kuće, 1.158 stambenih jedinica, 8 hotela, 2 marine, osnovne škole, zdravstvenog objekta, golf terena, prodavnica… Završetak prve faze radova se najavljuje za 2017. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.