Najsigurnije destinacije ovog leta

0
5791
Cavtat, Photo: pixabay

Magazin Forbes napravio je listu 20 najsigurnijih destinacija za putovanja ovog leta. Radi se o mestima koja su najmanje bila pogođena pandemijom virusa Covid-19, ali to naravno ne znači da čak i tamo ne treba biti oprezan i ponašati se u skladu sa važećim merama zaštite.

Lista je sastavljena prema preporukama European Best Destinations (EBD), a na njoj se nalazi čak 8 destinacija koje su u našem okruženju.

Krf, Grčka

Prema raspoloživim podacima, Grčka je jedna od zemalja koja je bila najmanje pogođena pandemijom, a njihov zdravstveni sistem nije bio preopterećen za vreme ove krize. Zvanične procene su da je u ovoj državi bilo oko 50 puta manje inficiranih ljudi u odnosu na većinu evropskih zemalja. Krf ima bogatu istoriju, te ako se odlučite da ga posetite, možete uživati u obilasku različitih znamenitosti i lepoj arhitekturi na ostrvu. I naravno, ne zaboravimo na divne plaže.

Krf, Photo: wikimediacommons

Cavtat, Hrvatska

U Hrvatskoj je slična situacija kao u Grčkoj, s tim što je tamo bilo oko 20 puta manje zaraženih u poređenju sa drugim državama u Evropi. Uprkos tome što se graniče sa Italijom! Uz to, svi veći hotelski lanci su kao dodatne mere opreza uvelii dodatne higijenske i sanitarne mere kako bi se mogućnost inficiranjem virusom Covid-19 svela na minimum. Ostrvo Cavtat posebno je popularno zbog svoje izvanredne gastronomije, a veliki broj ljubitelja vodenih sportova, prirode i kulture rado se odlučuju upravo za ovu destinaciju.

Preveza, Grčka

U Prevezi vas očekuju posebne mere zaštite koje je ovo mesto preduzelo za sve goste – suncobrani su postavljeni na svaka četiri metra, a u hotelima su zamenjeni svi filteri u klima uređajima i redovno se dezinfikuju. Pored toga, u Prevezi postoje tri bolnice, a interesantna je činjenica da Grčka ima više bolničkih kreveta po glavi stanovnika nego, na primer, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Kanada. Kada govorimo o stvarima koje su bitne za turiste, Preveza ima ogroman broj plaža (jedna od najdužih peščanih u Evropi, Monoliti, nalazi se upravo ovde i duga je čak 25km), odličnu mediteransku kuhinju i nalazi se na petom mestu na listi najsigurnijih destinacija u Evropi za one koje praktikuju sport na odmoru.

Zagreb, Hrvatska

Pored toga što je Zagreb destinacija koja je živa tokom cele godine, takođe nudi i bogat sadržaj –  od kulturno-istorijskog do zabavnog i opuštajućeg. Možete uživati u njegovoj lepoj arhitekturi, brojnim parkovima i odličnim restoranima. U svakom slučaju, ovaj grad se na listi EBD-a visoko kotira i prepoznat je kao jedna od omiljenih gradskih destinacija od strane turista.

Zagreb, Photo: pixabay

Sibiu, Rumunija

Ovaj istorijski grad smešten u Transilvaniji prepun je zelenila i parkova, a 2007. godine magazin Forbes ga je stavio na osmo mesto liste gradova koji su idilični za život. Uz to, 2019. godine poneo je titulu European Region of Gastronomy, a ove godine zauzeo je šesto mesto na listi EBD-a kao najbolja turistička destinacija. U Rumuniji je za vreme pandemije bilo 15 puta manje inficiranih nego u drugim evropskim državama, a neki gradovi, poput Sibiu-a, nisu imali smrtnih slučajeva.

Kotor, Crna Gora

Ovaj grad EBD opisuje kao „jedan od najlepših destinacija u Evropi’’, a turiste posebno privlače lepote Starog grada kao i njegova bogata istorija. Grad, koji je zapravo utvrđenje, okružen je sa jedne strane planinama Orijen i Lovćen, dok sa druge strane izlazi na more. Za vreme pandemije, u Kotoru prema zvaničnim podacima nije zabeležen nijedan slučaj virusa Covid-19, a Crna Gora imala je 60 puta manje inficiranih u poređenju sa zemljama koje su bile najpogođenije.

Kotor, Photo: pixabay

Rijeka, Hrvatska

Rijeka, kao glavni lučki grad Hrvatske, treći je po veličini grad ove države – odmah posle Zagreba i Splita. Zbog svoje geopolitičke pozicije, kroz istoriju su se mnoge sile borile za nju: Italijani, Mađari i Hrvati. The Best European Deastinations je ove godine upravo Rijeku progasio evropskom prestonicom kulture, a odatle lako i brzo možete obići celu Istru i upoznati se, na primer, Opatijom, Porečom i Rovinjom.

Bohinj, Slovenija

Kao što već verovatno i znate, Slovenija je destinacija koja je od strane Evropske komisije priznata kao jedna od najboljih primera održivog turizma. Bohinj privlači veliki broj gostiju koji vole i uživaju u dugim štenjama, netaknutoj prirodi i sportova koji se praktikuju na otvorenom, te su njegove titule „zelenih plućaʺ Slovenije i „zelenog rajaʺ Evrope potpuno opravdane. Ova država je imala oko 10 puta manje inficiranih virusom Covid-19 u poređenju sa onim koje su bile najugroženije pandemijom.

Bohinj, Photo: pixabay

Izvor: magazin Forbes

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.