Stres i napetost su, za većinu ljudi, svakodnevnica. Propratni neželjeni efekti života u gradu, naročito. Stalno negde jurimo, pod pritiskom smo i na i poslu i kod kuće, kako zbog realnih obaveza, tako i zbog obaveza i očekivanja koje sami sebi nametnemo, količine posla, i prirodne želje da budemo uspešni u tom putovanju koje se zove život.

Ako uz to, imate i decu, vaš život je obogaćen bezrezervnom ljubavlju, neopisivim ponosom, dubokim zadovoljstvom i potpunim nedostatkom vremena, totalnim haosom i konstantnom burom svih vrsta emocija.

Udahnite duboko, sve je u redu. Svi se mi, manje više, tako osećamo. Svi imamo napade panike, nezadovoljstva i neuspeha, s vremena na vreme. Svi. Poznate ličnosti, svetski uspešni ljudi, vaš kolega, mama i tata, čovek koji je prošao pored nas na ulici. Svi imaju loše momente. Svi su pod stresom. To je, na neki način, ohrabrujuće. Znamo da nismo sami, nismo jedini. Ništa nam ne fali, sve je u redu sa nama što se tako osećamo ponekad. Isto tako, ovo saznanje treba da utiče na veće razumevanje među ljudima. Možda baš danas kada je vaš kolega nešto džangrizavo odbrusio ili prodavačica bila vidno neprijatna, možda baš danas imaju loš dan i prolaze tu fazu.

Možda baš danas to važi i za vašeg saradnika na organizaciji događaja, kada vam je postavio isto pitanje po treći put. Možda, a možda i ne rade svoj posao kako treba. Ali ne
sudite odmah, dajte šansu. I vama bi značilo da ljudi imaju razumevanja za vas kada vam je teško i kada niste sasvim svoji. Uzvratite im osmehom i iskrenom ljubaznošću. Ipak, nije na odmet pročitati nekoliko saveta koji Vam mogu pomoći u prevazilaženju stresnih situacija. Pogledajte članak Kako se nositi sa stresom u Event industriji.

Probajte, eksperimenta radi.

Zamislite sledeću situaciju. Devojka koja je imala estetske zahvate, napadno obučena sedi veoma samouvereno u kafiću, a nekoliko stolova dalje, neugledna devojka, skromno obučena, ispija svoj sok, plašljivo skrivajući pogled. Naizgled dva različita sveta, bez ikakvih dodirnih tačaka. Nikome ne bi palo na pamet da obe ove devojke pate zbog usamljenosti i bore se sa nedostatkom samopouzdanja, misleći da nisu dovoljno lepe i uspešne. Verovatno bi na ulici jedna drugu prezrivo pogledale, ni ne sluteći da imaju toliko toga zajedničkog. Sigurno neće svako biti otvoren da primi ljubav. Ali, druga, treća, četvrta osoba hoće, i to ćete shvatiti kada vam se osmehne očima. Prepoznaćete se. To će vam dati onu energiju koju crpite u situacijama kada se pitate: Ne znam, odakle mi više snage za sve to? Svaki
dan, ljubaznim gestom, prostom pozitivnom ili inspirišućom mišlju možete praviti male rezervoare energije, držati ih kao skrivene čokoladice u džepu, koje ćete crpeti kada vama bude loš dan i doživite „pad sistema”.

Probajte, eksperimenta radi.

A ako shvatite da „radi” nema razloga da vam to ne postane praksa, zar ne? Svet bi zaista bio mnogo lepše mesto za život, kada bi vladalo veće razumevanje, poštovanje i ljubav među ljudima. A nema razloga da tako ne bude, jer, kada se skinu maske i pokažu ranjivosti,
svi bijemo slične bitke, samo sa sopstvenim strahovima, strepnjama, teskobama.

Kao što rekoh, svi, povremeno, imamo napade nezadovoljstva i straha, osećaj neuspeha, svi smo pod nekom vrstom stresa. Razlika je u tome kako izlazimo na kraj sa njim. Koliko radimo na sebi u smislu sređivanja sopstvenih misli, koliko volimo sebe i koliko vodimo računa o sopstvenom zdravlju. Sve ovo utiče posle na to koliko nas je stres „oštetio”.
Sve to što radimo za svoju mentalnu higijenu, fizičko zdravlje i skladne odnose sa ljudima u svom okruženju, možemo doživeti kao štitnike na glavi, laktovima i kolenima, kao dok vozimo rolere. Ako padnemo, ugruvaćemo se, ali ni blizu onoliko koliko da tu zaštitu nismo imali.

I baš zato je dobro pronaći zaštitu koja vam najviše odgovara. Koja će vas zaštititi na način koji je za vas najadekvatniji i najbliži vašem senzibilitetu i tipu ličnosti. Svaka rekreativno-sportska aktivnost ili hobi vam u tome može pomoći. Pitanje je u kojoj se najbolje snalazite. Šta vam najviše prija? Kao neko ko je preko deceniju u event industriji – jednoj od najstresnijih profesija, moram priznati da sam se bavila raznim vrstama sportskih
aktivnosti. Pre nekog vremena sam probala jogu. Poznato je da joga jedan od najboljih načina da se izborite sa stresom. Zašto? Pročitajte u tekstu Joga kao način života ili pročitajte intervjue sa sertifikovanim instruktorkama joge –  Suzanom Jaković i Radmilom Knežević.

Ali i probajte, eksperimenta radi.

SHARE
Prethodni tekstKako je Livestream promenio Event industriju
Sledeći tekstJoga kao način života
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.