Joga i zdrav život

0
6637

Suzana Jaković, instruktor joge koju odlikuju iskustvo i posvećenost promenama u oblasti obrazovanja primenom širokog znanja jogijske filozofije i psihologije i naročitog značaja joge u održavanju zdravog tela i zdravog uma. Prema njenim rečima, joga kao zdrav životni still, donosi opuštanje i sreću u svakodnevnom životu.

Praktikovanje joge donosi puno benefita. Pitate se kojih? Pročitajte u tekstu Joga kao način života.

Kako i zašto ste počeli da se bavite jogom?

Kao dete sam bila fascinirana čuvenom knjigom Yoga – Jasmina Puljo, uz koju je moja majka praktikovala jogu. Nakon višegodišnjeg vežbanja raznih sportova, organizmu je bilo neophodno nešto umirujuće, nešto što deluje na celokupno zdravlje, ne samo fizičko već na svim poljima. Imam utisak da je joga počela da se bavi mnome, a ja sam joj se otvorila, prepustila, prihvatila i poštovala je kao disciplinu samorazvoja koji ona neminovno donosi,
na fizičkom, umnom i duhovnom polju.

Zašto je disanje toliko važno u jogi?

Suzana Jaković, instruktor joge
Suzana Jaković, instruktor joge

Tehnike disanja oslobađaju potisnute emocije, strahove, komplekse, aktiviraju disanje, samim tim dopremaju više kiseonika u telo i mozak i time utiču na emotivno i mentalno zdravlje i opuštanje.

Vežbamo kompletno odnosno potpuno disanje, učimo da dišemo pravilno i da svesno kontrolišemo disajni proces. Potpuno disanje obuhvata tri osnovna načina disanja – abdominalno, grudno i klavikularno (vazduh puni vrhove pluća) – izvedeni jedan za drugim oni sačinjavaju jednu celinu.

Duboko, mirno i ravnomerno disanje je od presudne važnosti za naše zdravlje pošto usklađuje i smiruje telo i um, puni nas energijom i čini da se osećamo odmorno i opušteno dok, ubrzano i plitko disanje ima veoma negativno dejstvo jer pojačava uznemirenost, napetost, stres i bolove. Shodno tome, disanje je važno kako u jogi tako i u svakodnevnom životu.

Šta su i čemu služe mantre/meditacija?

Mantre su zvučne vibracije, kvantna tehnologija, stvorene da neutrališu um i misli. Pevanjem ili izgovaranjem mantri, stimulišemo 84 refleksne tačke u ustima, što direktno utiče na hipotalamus, koji je povezan sa hipofizom i epifizom, i šalje signal svakoj ćeliji u telu da se
opusti, da bude neutralna i da se sjedini sa beskrajem.

Zvuk i vibracije mogu imati snažno dejstvo na čoveka. Od svih mantra najviše se praktikuje pevanje sloga AUM ili OM pošto se on smatra najbližim univerzalnoj vibraciji koju čovek može da primi. Mantre bude duh, energizuju telo, opuštaju um i otvaraju vrata meditaciji. Meditacija, a naročito Samadhi – identifikacija sa objektom odnosno idejom meditacije i najviši vid koncentracije u meditaciji – kao izuzetno stanje utonulosti duha, u filozofiji joge zauzima najviše mesto dostignuća individue.

Tehnike meditacija iI relaksacija dubinski čiste um i emocije od umora, nervoze, stresa, kompleksa, duboko ukorenjenih strahova, ograničenja i uslovljenosti.

Tokom vežbanja joge, često se koristi moć vizualizacije. (Zamislite da ste Zlatno jaje, da ste Zvezda, Trougao i slično, prim. aut.) Čemu to služi?

Suzana Jaković, instruktor joge
Suzana Jaković, instruktor joge

Vizualizacije i vežbanje koncentracije odnosno usredsređivanje pažnje u jogi i meditaciji služe za unutrašnje buđenje. Vizualizacijom simbola, slika, boja ili unutrašnjih zvukova se obavlja komunikacija sa podsvesnim jer to je jezik podsvesnog uma, oživljavamo svoja iskustva i potisnute impresije.

U jogi se koncentracija – Dharana (koncentracija misli i pažnje) – nalazi na višem stepenu lestvica telesnog i duhovnog razvoja čoveka i ona je preduslov da se preko kontemplacije i meditacije može dospeti do samog vrha – Samadhi – poslednjeg člana duhovne discipline. Postoji mnogo načina za uvežbavanje usredsređivanja pažnje i treba ih menjati, a znatno pomažu poboljšanju sposobnosti zapažanja, pamćenja i reprodukovanja primljenih utisaka.

Produžavanjem mentalnog napora da se dublje dopre u suštinu ideje ili objekta koncentracije, dolazi se do pretposlednjeg stepena spiritualnog razvoja, do meditacije – Dhyane (kontemplacija i meditacija). Primenom vizualizacije i koncentracije možemo primetiti koliko su naša zapažanja površna ne samo prema stvarima kojima smo okruženi i kojima se svakodnevno služimo, već i prema osobama sa kojima se često susrećemo ili su nam čak veoma bliske.

Na osnovu dosadašnjeg isustva, kod kojih teškoća i problema je joga najefektnija?

Praktikovanje joge utiče na celokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, otklanja nagomilani stres, tenziju i napetost koji se svakodnevno formiraju u nama i puni nas pozitivnom energijom. Razvija fleksibilnost i opuštenost celog tela, dovodi um i emocije u stanje opuštenosti i balansa što je izdvaja od ostalih fizičkih aktivnosti. Joga je uopšteno efektna disciplina koja nas jača kao osobe i kao ljude, na fizičkom, psihičkom i duhovnom planu. Hatha joga se, između ostalog, može posmatrati i kao kompletan trening autonomnog nervnog sistema.

Joga može pomoći kod zdravstvenih problema, većinu može ublažiti, a neke potpuno eliminisati. Zbog svog načina delovanja na telo, um i emocije, joga se bori sa problemom na svim poljima, deluje istovremeno na ublažavanje simptoma bolesti i eliminisanja uzroka problema. Na fizičkom planu konkretno, vežbanjem kičmenog stuba kroz jogu, dolazi do fantastičnih rezultata i potpunog ispravljanja kičmenog stuba. Na psihičkom nivou odnosno mentalnom, onom koji stalno nešto priča i mnoštvom misli mori, vremenom dostižemo umirenje nemirnog uma kako nam joga pomaže da budemo prisutni u trenutku, potpuno svesni svega sada.

Redovnim vežbanjem joge postiže se unutrašnji balans, stanje sreće i ispunjenosti, a zdravlje i imunitet se podižu na viši nivo. Otvaraju se mogućnosti za rešavanje problema na lakši i efikasniji način, sa manje stresa i nerviranja, svakodnevno funkcionisanje postaje lakše.

Možete li da izdvojite jedan položaj, koji je posebno značajan? Zbog čega?

Suzana Jaković, instruktor joge
Suzana Jaković, instruktor joge

Gotovo svi položaji – asane – u jogi su od posebnog značaja, iza njih stoji čitava nauka. Nije lak zadatak izdvojiti samo jedan položaj ali bih za ovu priliku predložila jednu vežbu, sačinjenu od 12 položaja – pozdrav Suncu – Surya Namaskar. Drevna tehnika odavanja počasti i izražavanja zahvalnosti Suncu koje je izvor svih oblika života na planeti. Solarni pleksus je, kao centralna tačka ljudskog tela, povezan sa Suncem.

Ova tehnika podstiče intuitivne sposobnosti i povećava kreativnost. Poboljšava cirkulaciju krvi u celom telu, održava zdravlje i imunitet, srce, jetru, creva, grudi, vrat, noge, od glave do pete svaki deo tela se aktivira. Pozdrav Suncu je odličan kardiovaskularni trening i dobar način da izgubite težinu.

Više informacija o Suzani možete dobiti na njenoj web stranici Sound Therapy Srbija ili zvaničnoj Facebook stranici.

Ako Vas interesuje kome je sve joga kao aktivnost namenjena, kao i da se informišete o vrstama joge, pročitajte intervju sa Radmilom Knežević, licenciranim instruktorom joge Vidya Voga škole.

SHARE
Prethodni tekstJoga kao način života
Sledeći tekstKo treba da se bavi jogom?
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.