Razvijanje poverenja sa klijentima ključ uspeha Srbije kao kongresne destinacije

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije

0
3038
Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije
Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije

Na koji način TOS pristupa pro­movisanju Srbije kao kongresne destinacije?

Sledeće godine će biti 10 godina intenzivnog ulaganja TOS u pro­movisanje Srbije kao kongresne destinacije i to kroz funkcionisanje posebnog sektora Kongresni Biro Srbije (Biro).
Glavni zadaci Biroa se odnose na implementaciju sistema proaktivnog menadžmenta destinacije i prodaje na međunarodnom kongresnom tržištu. Biro aktivno sarađuje sa partnerima u Srbiji (hoteli, prostori, PCO, DMC), ali i sa klijentima na međunarodnom tržištu.

Koja su glavna kongresna trži­šta na kojima TOS i Biro nastu­paju?

Atkivnosti su fokusirane na isključivo međunarod­na tržišta asocijacija i korporacija, imajući u vidu način funk­cionisanja globalne kongresne industrije. Kada govorimo o asocijacijama Biro kroz Program asocijacija i Program kon­gresnih ambasadora okuplja naše najistaknutije doktore, profesore, stručnjake u procesu i zajednički pristupaju procesu kandidovanja za međunarodne događaje.

Imajući u vidu da je Srbija i dalje nova kongresna destinacija, ključ uspeha je razvijanje dugoročnih odnosa i međusobnog poverenja sa međuna­rodnim klijentima.

Zašto su međunarodni kongresi važni za destinaciju?

Svaki međunarodni kongres kreira značajne finansijske efekte po desti­naciju. Po procenama, međunarod­ni kongres od oko 1.000 delegata kreira priliv od oko 1 milion evra za destinaciju.
Svakako, TOS u proces kandidovanja ulaže neka sredstva, ali ona su u poređenju sa ostvarenim efektima veoma skromna.

Takođe, organizacijom međunarodnog kongresa Srbija u toj godini postaje centar Evrope ili sveta u datoj delatnosti.
Na taj način se pozicionira kao lider u znanju i stručnosti, postaje mesto sastajanja vrhunskih stručnjaka, mesto predstavljanja domaće eksper­tize. Odnosno, jasno je da kongresi predstavljaju jednu od platformi društva baziranog na znanju.

Neophodno je otkloniti infrastrukturna ograničenja i nedostatke, ali i unaprediti sistem menadžmenta.

Na koji način se klijenti odlučuju za destinaciju?

Kongresni gosti se, zbog svojih potreba, motiva putovanja i načina odlučivanja, razlikuju od segmenta odmorišnog turizma. Neophodno je istaći da se međunarodni klijent do­minantno okreće destinacijama koje moraju da imaju dobre kongresne i hotelske kapacitete (4* ili 5*).
Avio dostupnost je nešto što Srbiji ide u prilog, razvojem i ekspanzi­jom nacionalnog avio prevoznika.
Ali ono što destinaciju deklariše „drugačijom“ i „interesantnijom“ se odnosi na kreiranje jedinstvenog doživljaja.

U eri savremenog načina života, koncept boravka u neurbanom okruženju, kombinaciji tradicije i kulture, domaće i organske hrane, okružen dobrim domaćinima je nešto što destinaciju može da izdvoji od ostalih. Dobre destinacije rade na kvalitetu usluge i kvalitetu komunikacije iskustva finalnom klijentu.

fullsizerender

Na koje kongresne aktivnosti je TOS fokusiran ove godine?

Prva se odnosi na nastup na sajmu Imex u Frankfurtu. Ove godine  Srbija je prošla zaista zapaženo, imali smo fantastičan štand, pri čemu su partneri iz industrije na sebe preuzeli pojedine elemente organizovanja štanda. Ovo dokazuje i činjenica da je bilo realizovano preko 250 sastanaka sa stranim organizatorima kongresa.

Drugi je svakako proces isticanja kandidature, i ove godine je rea­lizovano ili je u procesu ukupno 30 kandidatura. Do kraja godine očekujemo i rezultate.

I treći pravac se odnosi na orga­nizovanje studijskih putovanja za strane organizatore kongresa i poslovnih putovanja. Ovo je jako bitna stvar, jer su se konačno stekli uslovi da kroz jaču saradnju TOS i privatnog sektora strane klijente dovedemo da se uvere u kvalitet proizvoda.

Po procenama, međunarodni kongres od oko 1.000 delegata kreira priliv od oko 1 milion evra za destinaciju.

Da li ima prostora za dalje napredovanje kongresnog turizma u Srbiji?

Već nekoliko godina za redom Srbija je u top 50 destinacija na svetu (ICCA), ali za dalje napredovanje, pre svega u smislu povećanja broja velikih događaja koji se organizuju
u Srbiji neophodno je unaprediti kongresnu infrastrukturu i rešavanje pitanja Sava Centra.
Neophodno je otkloniti infrastruk­turna ograničenja i nedostatke, ali i unaprediti sistem menadžmenta.
TOS će nastaviti da proaktivno radi na privlačenju međunarodnih kongresa, i u narednom periodu nas očekuje pre svega organizovanje novog Dana kongresnih ambasadora, kao i pripreme za narednu kongre­snu sezonu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.