Recepcioner predstavlja prvu osobu na koju naiđete i koja vas dočeka prilikom po­sete hotela, nekog drugog ugostiteljskog objekta i kompanije.

Oni pružaju osnov­ne informacije o načinu poslovanja i mogućnostima i uslugama određene kompa­nije. Takođe, izlaze u susret rešavanju svih nedoumica, nejasnoća i problema.
Oni su, vrlo često, jedini predstavnici kompanije sa kojima gost ili klijent ima komu­nikaciju. Zato se i kaže da recepcioner predstavlja lice svakog poslovanja.

Kada gost poseti hotel ne vidi sve napore i rad svih odeljenja u poza­dini, već najčešće, uslugu i dobro­došlicu koju dobije prilikom dolaska, boravka i odlaska.
Stoga, na osoblju recepcije je da na najbolji način dočeka goste i pred­stavi klijentima celokupnu ponudu i usluge hotela.
Rad na recepciji zahteva specifične sposobnosti i veštine, a one osnovne koje čine dobrog recepcionera su:

  • Veština komunikacije

Veština komunikacije sa klijentima i ostalim odeljenjima je ključna za posao recepcionera.
Pozitivan stav, prijatan pristup klijentu, razumevanje kao i sposobnosti jasnog prezentovanja usluga koje hotel pruža su obavezne za ovaj po­sao. Recepcioneri su uvek na usluzi klijentima, trebalo bi da umeju da slušaju i odgovore na želje i zahteve  klijenata, kako prilikom ličnog kontakta, tako i putem telefona.
Komunikacija mora biti formalna i u skladu sa politikom i pravilima hote­la. Recepcioner u svakom trenutku klijentu mora pružiti sve neophodne informacije. Dobar recepcioner će se kljentu uvek naći na usluzi.
Podrazumeva se da recepcioner govori najmanje jedan strani jezik, a poželjno je i više.

  • Organizovanost

Recepcioneri su često u situaciji da moraju da rade više stvari u isto vreme. Nije neuobičajeno da se  istovremeno prijavljuje veća grupa gostiju u hotel, zvoni nekoliko telefonskih linija i stiže zahtev na mejl.
Oni znaju kako da ostanu pribrani kada su pod pritiskom i da ne budu usplahireni u takvim okolnostima.
U ovakvim situacijama bitno je napraviti prioritete u odnosu na zahteve i potrebe klijenta, a tako da se svaki gost oseća usluženo i na prvom mestu. Iako su ovakve situacije mahom stresne, dužnost recepcionera je da ostane pribran, nasmejan i prvenstveno ljubazan.

bigstock-modern-luxury-hotel-reception-75630250

  • Tehničke i administrativne veštine

Neophodno je da recepcioner ima sve potrebne veštine korišćenja računara. Upotreba hotelskog sistema kao i svih propratnih administrativ­nih poslova je svakodnevni posao recepcionera.
Kopiranje dokumenata, slanje mej­lova i faksa, pravljenje i ažuriranje excel tabela ili popunjavanje dokumentacije su samo neke od dužnosti.

  • Sposobnosti rešavanja problema

Rad sa ljudima generalno zahteva  dosta strpljenja i tolerancije. Recepcioneri se svakodnevno susreću sa klijentima koji imaju različite  zahteve i očekivanja. Ukoliko je  gost nezadovoljan nekom uslugom obratiće se recepciji.

Ovakve situacije mogu biti nepri­jatne, a osoblje mora uvek imati odgovor za svaki problem koji se pojavi i pružiti sva moguća rešenja kako bi klijent bio zadovoljan.
Dužnosti recepcionera naizgled deluju jednostavno, međutim ovaj posao je jako zahtevan i složen, a s obzirom na to da podrazumeva svakodnevni rad sa ljudima, i stresan.

Snalažljivost, uslužnost, komunika­tivnost, odgovornost, samostalnost u radu, izražene organizacione sposobnosti, obavezno znanje stranih jezika, znanje rada na računaru samo su neke od neophodnih kvalifikacija koje svaki recepcioner mora da poseduje.

Često se dešava da utisci koje gosti nose iz nekog hotela su velikim delom vezani za ljubaznost osoblja i uslugu koju dobiju, što recepcionera čini jako bitnom karikom hotelskog poslovanja.

Nacionalni dan recepcionera u US

U Americi se svake godine obeležava nacionalni dan recepcionera, i to druge srede u maju.
Ovaj dan predstavlja podršku ovoj profesiji, kao i podizanje svesti o ulozi recepcionera u poslovnom svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.