O predstojećem Svetskom prven­stvu u umetničkom klizanju 2017. godine, koje će se održati u Helsin­kiju u Finskoj od 29. marta do 02. aprila, imali smo čast da razgo­varamo sa gđom Laurom Raitio, potpredsednicom organizacionog komiteta i predsednicom finskog saveza za umetničko klizanje.

Laura Raitio, potpredsednica Organizacionog komiteta
Laura Raitio, potpredsednica Organizacionog komiteta

SEEbtm magazine: Šta je potrebno za ulogu doma­ćina Svetskog prvenstva u umet­ničkom klizanju?

Za Finski savez za umetničko kliza­nje ovo predstavlja veliki projekat i mnogo pažnje i truda posvećujemo ovoj temi.
Sastavili smo Komisiju za organiza­ciju, kao i projektni tim, koji rade punom parom već dve i po godine i postepeno smo dodatno pojačali resurse tima kako se događaj bliži.
Organizacija od više od 400 osoba je sada u potpunosti funkcionalna.
Većina tih ljudi su volonteri koji že­le da budu deo kreiranja i organizo­vanja ovog sjajnog događaja.
Dakle, potrebni su posvećenost, inovativnost i ozbiljan rad.

SEEbtm magazine: Koliko takmičara i posetilaca očekujete?

Očekujemo oko 200 klizača iz celog sveta. Broj karata koji se nadamo da ćemo prodati je negde u rangu od 60.000 do 70.000.
Svetsko prvenstvo 2017. godine se dešava samo godinu dana pre Zim­skih olimpijskih igara u Pjongčangu, pa zato ovo takmičenje ima izuzet­nu važnost za klizače.

SEEbtm magazine: Da li možete da prognozirate ekonomski uticaj događaja na grad?

Jako je teško dati preciznu brojku, ali uticaj se naravno oseća u hote­lima i restoranima, kao i drugim kulturnim atrakcijama u gradu. Uspostavili smo saradnju sa npr. Narodnom operom i baletom, kao i Narodnim pozorištem.

SEEbtm magazine: Koliko traju pripreme i organizacija prvenstva?

Pripreme traju jako dugo, u našem slučaju oko dve i po godine. Naravno, najveća napetost se ose­ća tokom 12 meseci pre Svetskog prvenstva.

skating
klizanje

SEEbtm magazine: Prema vašem mišljenju, šta jeste ili je bilo najzahtevniji aspekt organizacije?

Organizacija ovog događaja podra­zumeva potpuno razumevanje kom­pletnog događaja i takmičenja – kako se vodi takmičenje, koje uslu­ge su potrebne, koje bezbednosne mere treba preduzeti itd.
S druge strane, podjednako je važ­no da nijedan detalj – čak ni onaj najmanji – ne bude zaboravljen ili zanemaren. Sve mora da funkcio­niše tako glatko da klizači mogu da daju sve od sebe, da članovi orga­nizacije mogu da rade kako treba i da publika može da uživa i navija za klizače.
Želimo da napravimo događaj koji će se pamtiti kao inovativan, osvežavajući i radostan – kao do­gađaj gde su mogli da se vide sjajni nastupi u umetničkom klizanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.