Rumunija kao poslovni i turistički centar

0
8394

Kao jedna od najmlađih članica Evropske Unije, sa razvijenom infrastrukturom, Rumunija nudi toplu dobrodošlicu poslovnim ljudima iz celog sveta.

Kongres univerzalne poštanske unije (2004), Samit Frankofonije (2006) i 2008 NATO Samit su najistaknutiji od mnogih velikih, međunarodnih događaja uspešno ugošćenih od strane Rumunije u proteklih nekoliko godina.

Za deset godina, najveće kongresne destinacije u zemlji su se mogle lako identifikovati: Bukurešt i Brasov. Ali danas, mnogi drugi gradovi, kao što su Kluž-Napoka, Temišvar, Sibinj, Jaši, Konstanca, su se razvili u prestižne kongresne destinacije.

Na pragu promena, Rumunija je jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja je održala drevne tradicije seoskog života koji  je i dalje šaren, svečan i živ, kao što je bio vekovima.

Ovde uvek postoji još jedna misterija za otkrivanje, još jedno kulturno bogatstvo koje treba otkriti: romantični zamkovi i srednjovekovni gradovi ispunjeni blagom umetnosti i arhitekture, retka utočišta divljih životinja i ogromna neiskvarena zemljišta koja čekaju da budu istražena, vinogradi gde karakteristične vrste vina bude nove osećaje i nadražuju nepce.

Unapred se radujemo da Vas ugostimo!

 

Bukurešt – rumunski ekonomski, kulturni i kongresni centar

 

Poznat po svojim širokim bulevarima okruženim drvoredima, prelepim Belle Époque zgradama i sa reputacijom visokog stila života, Bukurešt su nekada nazivali „Mali Pariz”. Međutim, ne postoji ništa malo u obimu atrakcija u Bukureštu, počevši od muzeja, umetničkih galerija, parkova, kao i bezbroj arhitektonskih lepota, u kojima je moguće samo uživati.

Bukurešt, najveći grad između Berlina i Atine, je u ekonomskoj ekspanziji i transformisao se u veliki regionalni poslovni centar.

Rumunski glavni grad je dom 37 muzeja, 22 pozorišta, dve opere, tri koncertne dvorane, 18 umetničkih galerija, a njegovo bogatstvo upotpunjuju i brojne biblioteke i knjižare.

Mnogi od njih su smešteni u zgradama koje su atrakcije same za sebe, sportskih arhitektonskih stilova koji su pod uticajem dve kulture – istočne i zapadne.

Prostore za održavanje velikih kongresa i semanara mogu ponuditi i palata Parlamenta, izložbeni centar – Romekspo, konferencijski centar Privredne komore, kao i Svetski trgovinski centar.

Istorijske zgrade, kao što su Rumunski Athenaeum, Nacionalni muzej umetnosti, Cantacuzino palata, Vojni klub i Palata patrijaršije, koja može da ugosti i do 800 osoba.

Vodeći hoteli nude veliki broj sadržaja za održavanje poslovnih sastanaka: JW Marriott Grand Hotel, Athenee Palace Hilton, InterContinental, Crowne Plaza, Pullman (Sofitel), Rin Hoteli.

 

 

 

 

 

Susret na Crnom moru

 

Antička metropola i rumunska najveća luka, Konstanca, prati svoju istoriju unazad skoro 2.500 godina. Ovaj kosmopolitski grad, četvrti po veličini u zemlji, je veoma značajan ekonomski i kulturni centar, vredan istraživanja kako za brojne poslovne prilike koje se nude investitorima, tako i za arheološka blaga koja grad krije.

Blizina drevnih grčkih i rimskih ruševina, Grand Casina, brojnih muzeja, hotela, restorana i prodavnica, blizina brojnih naselja – kompleksa, kao što su Mamaia, Eforie Nord and Mangalia, čine Konstancu središnjom tačkom crnomorske obale u toku turističke sezone, od  juna do početka septembra. Ovde se nalazi više od 30.000 hotelskih soba smeštenih u okviru 35 milja od Konstance, kao i novoizgrađeni Kongresni i Sajamski centar, samo dve milje udaljen od centra grada.

Samo dva sata vožnje (automobilom ili brodom) severno od Konstance u delti Dunava leži 2.200 kvadratnih milja dugačak živopisni rezervat koji je UNESCO proglasio za „Rezervat biosfere”. Delta nudi jedinstvenu priliku za insentiv programe koji uključuju posmatranje divljine, pecanje, posete ribarskim selima ili verske skupove, kao i degustaciju vina.

 

Susret u Transilvaniji

 

Smeštena u centralnom delu Rumunije i okružena sa tri međunarodna aerodroma i opsežnom železničkom mrežom, Transilvanija postaje druga najpopularnija destinacija u zemlji za održavanje poslovnih skupova i sastanaka. Novi ili nedavno renovirani hoteli i kongresne dvorane, koje se nalaze u neposrednoj blizini starog istorijskog grada, muzeja, umetničkih galerija i trgovačkih područja, dodaju posebnu čar ovom starom istorijskom regionu Rumunije.

Neki od najšarmantnijih srednjovekovnih evropskih gradova, pre svega Brašov, karakterišu Staru saksonsku arhitekturu; Sibinj, sa kaldrmom i pastelno obojenim kućama; Segešvar, jedinstvena citadela sa tajnim prolazima i Sahat kulom iz 14.veka, nalazi se u južnoj Transilvaniji, samo tri do četiri sata vožnje autom ili vozom iz Bukurešta, glavnog grada Rumunije.

Kluž-Napoka, najveći grad u Transilvaniji, postaje jedan od najpopularnijih kongresnih centara zahvaljujući svom rastućem ekonomskom razvoju, brojnim univerzitetima i novoj, unapređenoj infrastrukturi.

Posetu Bran zamku, gotičkoj strukturi iz bajke, često povezanim sa Vlad Tepes zamkom (inspirisanim Drakulom, Brama Stokera), moguće je lako organizovati za tri ili četiri sata iz obližnjeg grada Brašova. Takođe u blizini Brašova se nalaze i utvrđene crkve koje su izgradili Saksonci. Tu su: Harman, sa svojim masivnim odbrambenim kulama iz 13. veka i Prejmer, najveća utvrđena crkva u jugoistočnoj Evropi. Zamak Corvinesti iz 15. veka, u Hunedoari, nalazi se 75 milja od Sibinja, ima pokretni most, nekoliko unutrašnjih dvorišta, kapelu i oko 500 blistavih soba oslikanih u stilu srednjovekovne umetnosti.

Susret u Moldovi, istočnoj granici Evropske Unije

Istočni deo Rumunije, nazvan Moldova je najpoznatiji po svom slatkom vinu, dobroj kuhinji i nadarenim piscima i muzičarima, kao i po velikom broju istočnjačkih pravoslavnih crkava i manastira. Ime ove rumunske istorijske pokrajine je veoma slično imenu njenog istočnog suseda, Republike Moldavije. Moldova je veliki rival Transilvaniji kada je reč o bogatom folkloru, prirodnim lepotama, probranim vinima i neverovatnoj istoriji.

Jaši, najvažniji politički, ekonomski i kulturni centar Moldove, je među najstarijim i najvećim gradovima u Rumuniji. Smešten u blizini istočne granice, Jaši je vekovima bio prelaz za jedan od najvažnijih trgovinskih puteva kroz istočnu Evropu. Grad poseduje najstariji rumunski univerzitet, filharmonijski orkestar, vrhunsko pozorište i impresivan broj pravoslavnih crkava, skoro 100. Većina njih se nalazi na takozvanom Zlatnom Platou (Platoul de Aur).

Samo 95 milja severno od Jašija, u delu poznatom kao Bucovina, nalaze se neke od najvećih svetskih umetničkih blaga, kao što su: Oslikani Manastiri, proglašeni i zaštićeni od strane UNESCO-a, za svetsku baštinu. Smešten u brežuljcima severne Moldove, ove jedinstvene crkve iz 15. i 16. veka su poznate u celom svetu po njihovim šarenim spoljašnjim freskama koje prikazuju biblijske scene, molitve, epizode ​​svetih himni i verske ili istorijske teme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.