Rik Tejlor, bivši rukovodilac Južnoafričkog kongresnog biroa, osnovao je međunarodnu konsultantsku firmu za poslovni turizam prvenstveno za C&I branšu.

The Business Tourism Company ima sedište u Južnoj Africi i fokusira se na strateški rad sa klijentima u oblastima upravljanja destinacijama, promocije destinacija, razvoja destinacija i obuke/profesionalnog razvoja. Među klijentima su kongresni biroi i DMC na međunarodnom nivou. Firma nastupa kao konsultant za kompanije koje žele da agresivno ciljaju C&I tržište. ,,Postoji ogroman kapacitet za ovu vrstu poslovanja u Južnoj Africi i drugim tržištima u nastajanju”, rekao je on. ,,Učenje je valuta budućnosti, posebno za destinacije poput Afrike, Azije i jugoistočne Evrope.

Rikovo poslovno zaleđe ima korene u marketingu i oglašavanju. Bio je generalni direktor dve agencije za oglašavanje tokom poslednjih 10 godina. Njegovo angažovanje u turizmu započelo je 1994. kupovinom Hout Bay hotela u Kejptaunu u  Južnoj Africi. Od 1998. Rik je bio pionir u razvoju turističke industrije Kejptauna u kojoj je, kao izvršni direktor firme Cape Metropolitan Tourism uveo brojne inovativne marketinške koncepte kao što su kejptaunska ,,Tajna sezona’’, BestCities.net, Divni zalivi i Velike vinske prestonice sveta.

Trenutno se Rik nalazi na čelu The Business Tourism Company, a tokom svog radnog iskustva uspeo je 2008. godine da stigne i do Srbije i da pokaže, kao konsultant i kao predavač, kako pozicionirati proizvode i kasnije ostvariti napredak u poslovnom turizmu.

Njegov rodni grad je Kejptaun, i s obzirom na ogromnu popularnost tog grada u ovom trenutku, trenutak je više nego savršen da podelimo deo Rikovog iskustva sa čitaocima koji se susreću sa MICE proizvodom.

1. Uz vaše vođstvo, Kejptaun se popeo sa 51. na 30. mesto na ICCA listi internacionalnih gradova za kongresna i podsticajna putovanja u 2000. godini. Da li biste mogli da za časopis SEEbtm opišete kakve izazove ste imali na svom putu ka popularizaciji i izgradnji MICE industrije u Južnoj Africi i implementaciji novih inovativnih marketinških koncepata?

Izlazeći iz post-aparthejdske ere, prepoznali smo turizam kao privredni pokretač koji pomaže u lansiranju destinacije. Glavni izazov Kejptauna sa tačke gledišta dolazaka je ležao između maja i septembra – naše zime. Potreba da se obezbedi destinacija dostupna tokom cele godine i da se pobedi njen sezonski karakter izrodila je Kongresni biro Kejptauna i Međunarodni kongresni centar Kejptauna. To je bio početak fokusiranja na MICE sektor koji danas nastavlja da raste razvijajući jednu po jednu jaku stranu.

2. Jedan od najvećih izazova u to vreme (1997.) je bio manjak znanja u branši i uvažavanja zasluga tog sektora, posebno pogodnosti stvaranja radnih mesta. To je pokriveno programom sveobuhvatne obuke/profesionalnog razvoja. Nakon čvrstog planiranja destinacija je počela da se penje uz rang-lestvicu ICCA u korist svih ulagača. Južna Afrika će biti u centru svetske pažnje kao država-domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. po prvi put u Africi. To dolazi uz brojne izazove i potražnju za resursima države. Da li biste mogli da nam kažete više o programu ,,Zeleni gol’’ i kako vidite potencijal Južne Afrike tokom manifestacije i nakon njenog završetka?

Grad-domaćin Kejptaun se posvetio odgovornom upravljanju životnom sredinom tokom Svetskog prvenstva kao i ostavljanju legata za svoje građane nakon njega.

,,Zeleni gol 2010.’’ je program koji svodi otpad na minimum, efikasno koristi energiju, štedljivo troši vodu i nadoknađuje emisiju štetnih gasova tokom događaja. Kroz program se fokus stavlja na sprovođenje odgovornog turizma, a infrastruktura je planirana i građena sa budućim generacijama na umu.

To će osigurati trajnu zaostavštinu gradu nakon što pištaljka zazviždi poslednji put. Primer jednog od ciljeva ,,Zelenog gola’’ jeste samonikli pejzaž oko prelepog novog kejptaunskog stadiona – uređeno je 60 hektara javnog otvorenog prostora i vrtova.

3. Šta je sa društvenim nasleđem manifestacije? Koliko će to poboljšati život običnih judi koji žive na ovoj destinaciji?

Bid AnnouncementOčekujemo da negde između 300,000 i 480,000 stranih navijača stigne u Južnu Afriku na turnir, i da potroše 1.17 milijardi američkih dolara.

Taj novac će biti raspoređen prvenstveno na turističke Meke u zemlji poput Nacionalnog parka Kruger, Rute vrtova i Kejptauna (Ostrvo Roben, Vajnlends).

Prema istraživanju Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. će doprineti južnoafričkoj privredi sa 55.7 milijardi randa i stvoriti ukupno 415,400 radnih mesta.

Uz to, kako se događaj bližio, postojao je snažan fokus na pribavljanje politika koje podržavaju i dalje proširuju ovlašćenja za crnu ekonomiju i jačaju mala i srednja preduzeća.

4. Kako Južna Afrika izgleda u vreme pripreme za Svetsko prvenstvo? Sada je datum početka veoma blizu. Da li se može zapaziti veća euforija kod građana Južne Afrike?

Sada kada nas samo dani dele od početka 11. juna 2010. zemlja je spremna da dočeka svoje goste. Svi fudbalski stadioni su završeni i odobreni od strane LOK (Lokalnog organizacionog komiteta) i FIFA. Aerodromi, hoteli i restorani su spremni da toplo prime posetioce – posebno one iz Srbije.

Nacija i kontinent su naelektrisani od iščekivanja, sa posebno smišljenim pesmama za Svetsko prvenstvo, kao i sa specijalnim ,,diski plesom’’ (videti na Internetu). A vuvuzele (južnoafričke fudbalske trube) već mogu da se čuju posvuda!

5. Radionice firme ,,The Business Tourism Company’’, ,,Obuka i timsko rešavanje problema (brainstorming)’’ bile su organizovane u Srbiji, imajući za cilj da razviju uzbudljive i profitabilne ideje koje će podmladiti plan strategije rasta turizma Srbije kao i timsku energiju. Šta biste mogli da kažete o Srbiji i regionu jugoistočne Evrope kada se radi o C&I tržištu?

Srbija i jugoistočna Evropa su destinacija za sastanke koja čeka da bude istinski otkrivena. Veliki posao koji su pokrenule organizacije kao što su TOS (Turistička organizacija Srbije), turističke organizacije Beograda i Novog Sada, na primer, pomaže povećanju atraktivnosti i privlačnosti zemlje i regiona.

Samo pogledajte rang-listu ICCA i videćete kako zemlja prosto grabi naviše.

6. U jednom članku ste spominjali da vam je biciklizam veoma blizak i da vam je zbog toga Lens Armstrong najveća inspiracija. Da li je još uvek tako?

Tourist-attraction-Northern-CapeBiciklizam kao sport čini veliki deo mog zdravstvenog režima i sedmostruki pobednik Tur d Fransa Lens Armstrong ostaje moja motivaciona ikona.

Nedavno je bio u Kejptaunu da vozi naš Cape Argus Cycle Tour, najveći vremenski ograničeni biciklistički događaj na svetu. Svakako ću ga pratiti nakon Svetskog prvenstva na Tur d Fransu 2010. jer pokušava da ga osvoji i 8. put.

7. A fudbal? Da li ste već rezervisali sedište na stadionu Grin Point?

Karte na stadionu Grin Point se prodaju kao vruće pecivo i nadam se da će Srbija (ili Slovenija) stići do završnih faza na turniru tako da ću moći da vidim tim iz jugoistočne Evrope kako igra u mom dvorištu. To bi bilo neverovatno.

SHARE
Prethodni tekstMICE turizam – najzahvalniji vid turizma za razvoj destinacije
Sledeći tekstIntervju sa državnim sekretarom Rumunije, g-dinom Sorinom Munteanuom
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.