Uprkos razvoju telekomunikacija i trenutnoj finansijskoj krizi, potreba za neposrednim kontaktom je postojala i uvijek će postojati.

Znamo da je prvo organizovano putovanje ustvari bilo radi posjete kongresu, kada je 1841. godine Thomas Cook ugovorio prevoz željeznicom za 570 učesnika godišnjeg kongresa Saveza društva antialkoholičara.

Samo u direktnom kontaktu sa ljudima mozemo stvoriti pravi utisak o njihovoj profesionalnosti, pouzdanosti i kompetentnosti, i to je ono što će nas uvijek tjerati na određeni vid neposrednog okupljanja.

MICE turizam je, po mom mišljenju, najzahvalniji vid turizma za razvoj jedne destinacije.

Ne samo da utiče na produžetak turističke sezone, što je u destinacijama kao što je Crna Gora možda najvažniji činilac, već sa druge strane podstiče i razvoj drugih vidova turizma.

Zamislite jednu incentive grupu koja treba na poseban način da doživi Crnu Goru. U njenom aranžmanu se sigurno nalazi i dio avanturističkog turizma, eko turizma, manifestacionog… Uz gore navedeno, da bi mogli da zadovoljimo potrebe najzahtjevnije tražnje, kao i da budemo u koraku sa svjetskim trendovima, MICE turizam nas podstiče na stalno unapređenje ponude. Iako imamo titulu ekološke države, sve veći zahtjev za green destinacijama nas podstiče na još ozbiljnije mjere zaštite životne sredine.

Za Crnu Goru se može reći da je mlada MICE destinacija. Ohrabrujuće je koliko su hoteli u zadnjih par godina uložili u povećanje kvaliteta svoje ponude, tako da danas imamo sve veći broj izuzetnih hotela sa 4 i 5 zvjezdica.

Svijest o značaju razvoja MICE turizma u Crnoj Gori je podstakla formiranje Montenegro Convention Bureau-a, a nedavno je otvoren i prvi kongresni centar u Crnoj Gori koji posluje u sastavu hotela „Mediteran“ u Bečićima. Kongresni-centar-Mediteran

Na dvije etaže, kongresni centar obuhvata: amfiteatar, nekoliko različitih konferencijskih dvorana, kabine za prevodioce, novinare i komentatore, ekskluzivni foaje sa kafe barom, VIP salu, break out rooms, kancelarije i propratne sadržaje.

Iako tek otvoren u maju ove godine, Kongresni Centar Mediteran je već ugostio nekoliko velikih kongresa i više manjih seminara, što govori da je jedno ovakvo kompletno zdanje bilo potrebno Crnoj Gori.

O zadovoljstvu gostiju koji su imali priliku da organizuju ili samo učestvuju u nekoj od konferencija organizovanih u novom kongresnom centru, najbolje govore reference:

„Uz Vašu pomoć smo organizovali jednu od najuspješnijih konferencija u 15-o godišnjoj istoriji Combined Endeavor. Meni je predstavljalo izuzetno zadovoljstvo, kao Šefu delegacije Crne Gore za Combined Endeavor 2009., da od učesnika slušam sve pohvale za planiranje, organizovanje i realizaciju FPC CE 2009. Zahvaljujući sjajnom uspjehu te konferencije Crna Gora je već izabrana da bude domaćin naredne FPC CE 2010. U ime Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore i USEUCOM-a hvala na izuzetnoj usluzi, ljubaznosti i profesionalnosti cjelokupnog tima hotela.“ – potpukovnik Božo Đurović

„Kao organizator 9. SEEC konferencije u Vašem hotelu, smatram da ste dostigli vrhunac kako u tehničkim mogućnostima tako i u preciznosti realizacije dogovorenih obaveza i izuzetnoj ljubaznosti i korektnosti osoblja hotela. Hvala Vam još jednom na uspješnom ostvarenju konferencije.“ – potpukovnik Željko Popović

Izlozbeni-prostor-Mediteran

Za dalji razvoj MICE turizma u Crnoj Gori vrlo je važno njeno pravilno pozicioniranje. Prije svega neophodno je da se udružimo kao region, i u saradnji sa drugim zemljama Jugoistočne Evrope zajedno stvorimo jedinstveni imidž u Evropi.

Nakon toga, svaka od država, članica regiona, će svojom specifičnošću pronaći goste za sebe. Isti princip treba da se koristi i u okviru države. Crna Gora je ipak mala zemlja da bi bilo mjesta za marketing pojedinačnih subjekata.

Na tržištu treba da nastupamo zajedno i da zajednički ulažemo u promociju cijele države. Na taj način, ukoliko se pokažemo kao vrijedna destinacija, tamo gdje ima posla za jednog biće i za sve.

SHARE
Prethodni tekstUroš Parlić, GM Easy Travel agencije
Sledeći tekstKARTE NA STADIONU GRIN POINT SE PRODAJU KAO VRUĆE PECIVO
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.