Uradi nešto lepo za sebe danas

In Memoriam Dragana Deh

0
2569

Uspeh čine ljudi. U privatnom životu, ljudi kojima si okružen, sa kojima deliš svako dnevnicu, u velikoj meri utiču na tvoj razvojni put.

Na mikro nivou utiču, čak – svi smo svedoci, i na dnevno raspoloženje. Na vrednosti koje ceniš, kakva osoba postaješ, šta želiš na postigneš. U poslu, interakcije sa kolegama i saradnicima takođe nas oblikuju u odlukama koje donosimo i stavovima koje zastupamo.

SEEbtm magazin je rezultat svih nas koji učestvujemo u njegovom stvaranju, naših čitalaca, kao i sugestija, primedaba i pohvala koje primamo i uvažavamo. SEEbtm magazin je poslednjih godina bio bogatiji za članke Dragane Deh, Msc psihologije i sistemskog psihoterapeuta. Dragana nas je, na žalost, napustila u septembru ove godine. Kažu da neka rečenica ili savet u pravom trenutku, može ljudima promeniti život. Kroz članke koje je pisala za naš magazin, imajuću u vidu njenu stručnost i tematiku koju je pokrivala, verujemo da je uspela čitaocima da pomogne i pruži smernice. Ako je to važilo makar i za jednu osobu, njen i naš cilj je postignut. I zato uvek postoji razlog za osmeh. I reći – hvala. U to ime, prenosimo vam neke odlomke iz prethodnih Draganinih članaka, za koje mislimo da vam mogu poslužiti kao savet, podrška i mišljenje stručnjaka.

Šta je važno za dobru komunikaciju?

Jasna, otvorena i direktna komunikacija je pravilo baš svakog kvalitetnog odnosa, a time i delovanja. Nedorečenost, ignorisanje, „nesposobnost“ ili odsustvo želje za aktivnim slušanjem, nedostatak saradljivosti, dvosmislenost, takozvane „duple poruke“ (poruke suprotnog/različitog značenja na nivou verbalne i neverbalne komunikacije), individualna, a neizrečena odluka o promeni plan(ov)a i delovanja, samo su mali delovi onoga što zovemo nezdravom komunikacijom.

Uspeh je rezultat dobrog tima

Iz ugla psihologije, uspeh se u današnjem vremenu meri posedovanjem „tri vruće inteligencije“, a to su: socijalna, emocionalna i praktična. Neko poseduje u svom karakteru jednu ili sve tri kao naglašene, ali se takođe sve one mogu naučiti, uvežbati, dovesti do visokog nivoa funkcionalnosti.

Sopstvena i posebnost drugih potiče iz osećaja ljubavi ili prepoznavanja sličnosti

Istina je da jesmo posebni, ali da širina naših uvida u sopstvenu i posebnost drugih potiče iz osećaja ljubavi ili prepoznavanja sličnosti. Kada to razumemo, posebnost će postati ogledalo prepoznavanja sa onima sa kojima se volimo ili aspekata koje volimo, a dobijamo od drugih, bilo da su umetnici, sportisti, šefovi ili slučajni prolaznici.

Da li smo korisnici ili nas uređaji koriste?

Radikalnost i isključivost su principi koji retko pomažu u životu. Upravo se iz ovakvih pozicija krije opasnost od gubljenja ljudskog faktora i, u suprotnom, nekorišćenja moćnih potencijala tehnologije. Stav ili/ili svakako je korisno promeniti na i/i, prihvatiti da je virtualna stvarnost ona u kojoj živimo, ali da ne treba da bude i jedini prostor plasiranja sebe i aktivnosti.
Snaga informacija utemeljena je na rasprostranjenosti, na dostupnosti, ali i na doživljaju. A pravog doživljaja nema bez ljudskog faktora.

Čineći sebi, činimo i drugima

Pomažući drugima, zapravo pomažemo sebi, bilo da smo to prepoznali kao vodeći motiv ili ne. Plemenit čin podiže samopoštovanje i aktivira „organ” plemenitosti koji svaki, ponovo – najprosečeniji čovek ima. Poziv na humanost može imati razna imena koja će mu dodeliti moderno doba. Sva ta imena, odnosno značenja, u biti predstavljaju puteve ka istom cilju, a on je – ostati čovek u svakoj situaciji. Brinuti o bližnjima, ali i onima koji to nisu, kada za to imamo mogućnosti, jer – volja bi trebalo da postoji u svima nama. Biti i ostati plemenit i dostojan čovek znači mnogo više od pukog uspeha ili preživljavanja, mnogo više od filozofskih pitanja.

Zašto je igranje važno?

Osetljive teme, kao i teme koje se na neki način dotiču pitanja diskriminacije (često se u praksi sreće podela na poželjnost muško/ženskih uloga, ali su zastupljene i mnoge druge teme), mogu se takoreći lako prevazići upravo kroz principe igara. Počev od osnovnih principa snaga tima koje su bazirane između ostalog na (profesionalnom, ali i najosnovnijem, ljudskom) poverenju, pa do osvajanja visokih nivoa produktivnosti u radu, kao i gratifikacije i satisfakcije nakon ostvarenog, svi koraci mogu biti pro praćeni određenim „igrama“.
Okolnost da se zaposleni koji sarađuju manje ili više intenzivno, u biti zapravo ne poznaju, može da uzme danak i to na nivou produktivnosti, pa time i profita firme.

Tim SEEbtm magazina

SHARE
Prethodni tekstNagrada „Ambasadori dobre usluge“ hotelu Sheraton Novi Sad
Sledeći tekstZnate li šta je turmalin?
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.