Intervju sa državnim sekretarom Rumunije, g-dinom Sorinom Munteanuom

Dunavska delta – idealna lokacija za podsticajna putovanja

0
3837
Sorin Munteanu

G-din Sorin Munteanu, državni sekretar za turizam u Ministarstvu za regionalni razvoj i turizam Rumunije, podelio je sa nama izazove i ciljeve, koje je istakao da bi lobirao za svoju zemlju kao turističku destinaciju na internacionalnom i nacionalnom nivou.

,,Nije lako ubediti turističkog operatera ili lanac hotela da je vaša država prava destinacija za njihovo ulaganje ili da je investiranje bezbedno, ali je zadovoljstvo koje osetite kada se implementiraju neki projekti izvanredno!’’, kaže g-din Munteanu za SEEbtm.

,,Rumunija nudi bogato tkanje turističkih atrakcija i iskustava odmora jedinstvenih u centralnoistočnoj  Evropi: srednjovekovne gradove u Transilvaniji, širom sveta poznate Oslikane manastire u Bukovini, tradicionalna sela u Maramurešu, veličanstvenu arhitekturu Bukurešta, romantičnu Dunavsku deltu, bajkovite zamkove, odmarališta na Crnom moru, raskošne Karpatske planine, banje i još mnogo toga. Vode Dunava, koje otiču u Crno more, formiraju drugu po veličini i najočuvaniju evropsku deltu – Dunavsku deltu, koja je idealna lokacija za podsticajna putovanja i dom za više od 300 ptičijih vrsta, 160 vrsta riba i 800 familija biljaka.

Brojni rumunski zamkovi možda najbolje ilustruju srednjovekovno nasleđe zemlje. Mnogi zamkovi i tvrđave u Rumuniji poseduju jedinstvene arhitektonske elemente i stilove koji odslikavaju lokalne tradicije, običaje i namenu.

Dok su zamkovi nastali od 14. do 18. veka snažne i stroge tvrđave izgrađene uglavnom radi odbrane od osvajača, oni koji su podignuti u kasnom 19. veku su impozantni i luksuzni.

Kada jednom posetite moju zemlju, stičete lepe uspomene koje će vas ubediti da se vratite i otkrijete još više o njenom narodu, istoriji i kulturi.’’

– Da li mnogo klijenata iz regiona jugoistočne Evrope dolazi u Rumuniju, i da li vam je ovo tržište interesantno za Rumuniju i njenu turističku i poslovnu ponudu?

Mislim da turisti iz zemalja jugoistočne Evrope počinju da ponovo otkrivaju Rumuniju, a i mi radimo to isto. Postoje neke jedinstvene destinacije i turističke atrakcije u regionu koje se ističu u međunarodnoj konkurenciji i čine te zemlje veoma atraktivnim, i za dokolicu i za poslovni turizam.

– Koji procenat poslovanja redovnih putničkih agencija za dolaske je vezan za korporativni turizam? Postoje li DMC agencije koje su u potpunosti posvećene korporativnim i poslovnim putnicima?

Ima nekih DMC i PCO koje su u potpunosti posvećene MICE industriji. Teško je odrediti udeo poslovnog turizma u celokupnoj turističkoj aktivnosti Rumunije, ali mogu samo da kažem da je poslednjih godina ovaj sektor značajno porastao i da još uvek nije dostigao svoj puni potencijal.

Sorin Munteanu2

– Koliko su u Rumuniji popularna podsticajna putovanja za strane klijente koji dolaze iz celog sveta?

Ono što pre svega treba da znamo jeste da je raspodela lokacija za organizaciju važnih događaja u Rumuniji 60% u Bukureštu, a ostatak širom zemlje, stoga se većina događaja organizuje u Bukureštu.

Što se tiče podsticaja, idealna mesta su Transilvanija gde je najbolje predstavljena tematika Drakule, i Dunavska delta.

Klijenti dolaze iz Nemačke, Austrije, Poljske, Velike Britanije, SAD, nordijskih zemalja, Francuske, itd.

– Koji je najpopularniji vremenski period u kome klijenti organizuju poslovne događaje u Rumuniji?

Rumunija je prikladna destinacija tokom cele godine, ali mislim da možemo primetiti da se važni događaji odvijaju tokom proleća, leta i jeseni. Godišnje ima preko 350 izložbi i sajmova u Rumuniji, od kojih su neki, naravno, međunarodni.

– Da li korporacije iz Rumunije traže destinacije u regionu jugoistočne Evrope za sopstvenu organizaciju važnih događaja, poslovnih sastanaka ili konferencija?

Prvenstveno multinacionalne ili nacionalne korporacije organizuju svoje važne događaje u Rumuniji. Pre svega, odnos kvaliteta i cene je veoma dobar i agencije stalno dobijaju nove ideje. Ali, naravno, postoje velike šanse da te kompanije idu i u inostranstvo zbog svojih važnih događaja. To bi trebalo još više da stimuliše poslodavce, kao i privredu u regionu.

– Da li mislite da Rumunija i druge države jugoistočne Evrope mogu da budu otvorene za saradnju u bliskoj budućnosti?

Svakako. Po mom mišljenju, jedna od ključnih stvari za uspeh je saradnja između regiona i/ili država. Imamo neke dobre primere drugih evropskih država, na primer, za sportske događaje, tako da mislim da bi trebalo da analiziramo svaku priliku da radimo i nastupamo zajedno, jer ćemo biti jači i svi ćemo od toga imati koristi.

PREDNOSTI RUMUNIJE NA OBJEDINJENOM TRŽIŠTU

Castle Peles in Prahova ValleyRumunija se uspešno pozicionira u poslednijih nekoliko godini u konkurenciji sa tradicionalnim lokacijama za velike događaje na osnovu niza prednosti zbog koje predstavlja referentnu zemlju za razvoj ove grane u istočnoj Evropi:

  • Nova destinacija, spremna da impresionira posetioce jedinstvenom kombinacijom nenarušenog prirodnog okruženja, očuvane kulturne i istorijske baštine, izdašno raspoređenih u svim geografskim oblastima.
  • Sa idealnim položajem u regionu srednjoistočne Evrope, lako dostupna avionom iz svih glavnih metropola.
  • Politička i društvena stabilnost
  • Prisustvo infrastrukture za održavanje konferencija i izložbi, u stalnom i brzom rastu, koja uz modernizaciju, razgranjavanje i širenje stvara mogućnosti za strana ulaganja ili kombinaciju stranih i domaćih ulaganja sa efikasnom amortizacijom.
  • Veliki lanci hotela multinacionalnih kompanija su već prisutni u Rumuniji i u oštroj su konkurenciji sa lokalnom ponudom smeštaja u rangu od 3 do 5 zvezdica.
  • Poodmakli process uvođenja međunarodnih standarda ugostiteljstva.

Profesionalna specijalizacija sve većeg broja rumunskih kompanija (PCO – kompanije za organizaciju konferencija i DMC- kompanije za organizaciju lokacije) sa kapacitetom za preuzimanjem kompletanog procesa organizacije koji podrazumeva jedan veliki događaj i koje postaju pouzdani partneri organizatorima i korisnicima širom sveta, čija je namera da Rumunija bude destinacija za njihove događaje.

SHARE
Prethodni tekstKARTE NA STADIONU GRIN POINT SE PRODAJU KAO VRUĆE PECIVO
Sledeći tekstDa li „Zeleno liderstvo“ postoji u Jugoistočnoj Evropi?
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.