Crna Gora će investirati u moderne kongresne centre

0
5529
Boka Kotor Bay

Kompanije koje žele da organizuju neki skup ili podsticajno putovanje nalaze veoma dobre uslove u Crnoj Gori.

Crna Gora nudi raznovrsne pejzaže, kao i izvanredno istorijsko i kulturno nasleđe sa brojnim kontrastima na najmanjem mogućem prostoru. Ovo organizatorima omogućuje da naprave raznovrsne okvirne programe za skupove i podsticajna putovanja.

Danica Ceranic, direktorka Kongresnog biroa Crne Gore1. Kada je osnovan kongresni biro Crne Gore i koju ulogu on ima u MICE turizmu?

Nacionalna turistička organizacija osnovala je svoj kongresni biro zajedno sa privatnim partnerima u aprilu 2008. godine. Crnogorski kongresni biro podržava organizatore koji organizuju kongrese, podsticajne ture i manifestacije u Crnoj Gori, a njegova funkcija je da bude spona između klijenata i ponuđača na crnogorskom kongresnom tržištu.

Trenutno ima 18 članova, uglavnom hotele sa četiri ili pet zvezdica koji nude konferencijske sadržaje po meri klijenata, kao i profesionalne agencije koje vrše organizaciju čitavog događaja.

2. Koji faktori čine Crnu Goru dragocenom MICE destinacijom?

Kompanije koje žele da organizuju neki skup ili podsticajno putovanje nalaze veoma dobre uslove u Crnoj Gori. Crna Gora nudi raznovrsne pejzaže, kao i izvanredno istorijsko i kulturno nasleđe sa brojnim kontrastima na najmanjem mogućem prostoru. Ovo organizatorima omogućuje da naprave raznovrsne okvirne programe za skupove i podsticajna putovanja.

3. Možete li da nam kažete nešto više o investicijama u hotelske komplekse i ostale projekte?

Rastući kvalitet i efikasnost, kao i usluge i sadržaji visokog nivoa, jesu faktori uspeha koji zemlju divlje lepote čine MICE destinacijom koju zaista vredi posetiti.

Kako bi se proširilo MICE tržište, grade se nove građevine, a postojeće se renoviraju.  U 2008. godini otvoreno je 36 novih hotela i smeštajni kapacitet je povećan za 1.870 kreveta.

250 miliona EUR privatnih sredstava se investira u nove hotelske komplekse, kao i u izgradnju prvog kompleksa sveobuhvatnog odmarališta koji će imati najsavremeniju marinu, hotele, kao i objekte za kupovinu i smeštajne objekte. Oko šest milijardi evra biće uloženo u razvoj nekih velikih projekata u regionima Orascom Luštice, Velike Plaže i Ade Bojane u narednih deset godina.

Na primer, ekskluzivni hotelski operater Aman Resorts potpisao je ugovor o upravljanju nekim objektima na period od 30 godina. Tako je „Vila Miločer“ – nekadašnja letnja rezidencija kralja – otvorena već u decembru 2008. godine. Osam prostranih apartmana kombinuju eleganciju sa najmodernijim sadržajem. Hotel je deo novih kompleksa “Montenegro-Resorts” kompanije Aman Resorts, koji obuhvataju i hotel „Kraljičina plaža“, kao i susedno ostrvo Sveti Stefan, čije je otvaranje najavljeno za maj 2010. godine.

Osim toga, jedna od najluksuznijih evropskih marina – „Port Montenegro“ – gradi se u Tivatskom zalivu. Osim moderne marine sa kapacitetom za preko 800 vezova i sa velikom infrastrukturom, takođe je u planu izgradnja terena za golf i smeštajnog prostora, kao i poslovnog kompleksa, a ovde će hotelski lanac „Four Seasons” otvoriti svoj prvi hotel u Crnoj Gori. Prestižni lanac hotela „Kempinski” takođe planira da otvori svoj prvi hotel u Crnoj Gori; ugovor je potpisan u februaru.

Hotelski lanci Hilton i Marriott će verovatno otvoriti hotele u glavnom gradu Podgorici i time podstaći rast tržišta za kongrese i podsticajna putovanja, ali takođe i posete gradovima i šoping ture.

Od ukupno 60 hotela kategorije sa pet i četiri zvezdica, mnogi nude dobre uslove za organizaciju konferencija i manifestacija. Tehnička oprema hotela je najmodernija i oni imaju sve usluge koje su neophodne za uspešnost skupova. Osim u dragocene hotele, Crna Gora će investirati u moderne kongresne centre u atraktivnim područjima.

4. Eko turizam kao deo MICE turizma postaje sve popularniji. Da li u ovome vidite priliku za kongresnu industriju Crne Gore?

Pozitivna investiciona klima i jedinstvenost dobro očuvane prirode slažu se sa gostoljubivošću Crnogoraca, što su sve karakteristike koje turistička industrija Crne Gore podstiče kontinuirano i ekološki, težeći da zaštiti životnu sredinu. Dobri primeri podsticanja lokalne arhitekture su eko-smeštaji, čiji se broj kontinuirano širi, pozivajući goste da posete njihov autentični ambijent. Crna Gora je kao ekološka država zapravo posvećena tome da održi svoju divlju lepotu. U Crnoj Gori možete da nađete četiri fantastična, a različita nacionalna parka. Dodavanjem petog – planinskog lanca Prokletije – skoro 20% crnogorske teritorije biće zaštićeno.

5. Šta nude vaše MICE agencije?

Crna Gora je dobra adresa za uspešna podsticajna putovanja. Posebne agencije nude kreativna podsticajna putovanja i manifestacije, kao i kongrese u ovoj novoj kongresnoj destinaciji. Grupe i kompanije dobijaju najbolje informacije i podršku za planiranje svog puta i programa.

Agencije nude specijalne kombinacije programa uz skupove i konferencije: vožnje čamcem po Skadarskom jezeru – najvećoj kopnenoj vodenoj površini na Balkanu – paraglajding, jedrenje, rafting, kajakaški sport, planinarska pešačenja, obilaske kanjona, planinarenje, vožnje biciklom ili ture razgledanja, kao i večernja druženja u tipičnim restoranima regionalne kuhinje – Crna Gora nudi najraznovrsnije programe na izuzetno malom prostoru.

Otprilike jedna šestina crnogorske obale sastoji se od peščanih i šljunkovitih plaža. U Crnoj Gori možete da doživite najduži i najdublji kanjon Evrope. Ova zemlja takođe ima i brojne manastire, tvrđave i srednjovekovne gradove. Četiri nacionalna parka razlikuju se umnogome jedan od drugog i pozivaju na uživanje u programima koji obiluju aktivnostima u prirodi.

SHARE
Prethodni tekstSOMELIJER – DIRIGENT HARMONIJE VINA I HRANE
Sledeći tekstDeseta Konferencija kvaliteta
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.