SOMELIJER – DIRIGENT HARMONIJE VINA I HRANE

1
6491

Profesija somelijer

Nastala u kasnom srednjem veku, profesija somelijera je evoluirala i razvijala se zajedno sa kulinarstvom i restoranterstvom, a njihov odnos je postao neraskidiv i neophodan, donoseći kao posledicu vrhunski gastronomski doživljaj.

Somelijeri danas nisu samo prodavci, degustatori i ocenjivači vina, već u restoranima i hotelima predstavljaju dirigenta harmonije braka vina i hrane.

Od njega ćete često dobiti obrazloženja po pitanju različitih sorti grožđa od kojih se vino pravi i zbog čega različite sorte grožđa imaju drugačiji karakter u vinu, ali takođe somelijer ima veliki udeo pri izboru i spajanju različitih vina sa različitim jelima. Njegov posao nije da se meša u ukuse gostiju, nego da ukuse jednostavno prilagodi vinima koje preporučuje.Sommelier_Wine_Taster

Najveću ekspanziju ova profesija doživljava 70-tih godina dvadesetog veka zahvaljujući razvoju turizma.  Danas postoji negde oko 90.000 profesionalnih somelijera u svetu (od čega 30.000 žena) koji pored rada u ugostiteljskim objektima svoju ulogu imaju i u drugim komercijalnim strukturama: velikim distributivnim sistemima, specijalizovanim prodavnicama, galerijama vina…

Udruženje Somelijera Srbije SERSA osnovano je 2003.godine i danas broji više od 80 članova i još mnogo više prijatelja, saradnika i partnera. Udruženje Somelijera Srbije pruža različite edukativne programe, kako za profesionalne somelijere, tako i za ljubitelje vina. U gotovo svim evropskim i svetskim zemljama, poklanja se velika pažnja školovanju somelijera.

Gde god da je uticaj vina veći i tradicija vinske kulture starija, tu se takođe nalaze i savremene škole za treniranje i razvoj somelijera. Kod nas u zemlji osnivanjem “Udruženja profesionalnih somelijera Srbije – SERSA ’’, grupa mladih, ali veoma iskusnih ljudi u domenu poznavanja vina i vinske kulture sa zadovoljstvom prenosi svoje znanje i iskustvo na mlađe članove somelijera i ljubitelje vina.  Udruženje je do sada organizovalo četiri zvanična takmičenja za najboljeg somelijera Srbije, a pored toga SERSA je organizovala mnoge humanitarne akcije, manifestacije i takmičenja.

SERSA je takođe suorganizator beogradskog Sajma turizma na kojem je u februaru 2010. godine  organizovala BeoWine Fair u okviru koga je održano i redovno takmičenje za najboljeg somelijera Srbije, na kojem je drugi put zaredom pobedila Gđica Đurđa Katić, koja je predstavljala uduruženje SERSA na svetskom prvenstvu za najboljeg somelijera  u Čileu u aprilu ove godine pod organizacijom Međunarodne Asocijacije Somelijera ASI, čiji je SERSA član .

Udruženje Somelijera Srbije za ljubitelje vina pored edukativnih radionica i predavanja, organizuje i ”Druženje sa vinom” koji su prilagođeni željama grupe koja prisustvuje radionicama. Kroz ove programe akcenat je stavljen da se ljubitelji vina što više približe različitim vinima od različitih sorti grožđa iz različitih regiona, ali i uparivanje vina i hrane.

“SERSA u regionu ima sjajnu saradnju sa svim udruženjima. Godine 2005. smo podržali sa svojom radionicom, osnivanje i formiranje makedonskog udruženja u Skoplju. Takođe često sarađujemo, a i posećujemo slovenačke i hrvatske vinarije.

Sve seminare, kongrese i konferencije, bilo u regionu ili dalje, obilazimo i prisustvujemo kad god možemo, a manifestacije u okviru ASI ne propuštamo, jer je to i deo naše međunarodne obaveze, mada je slobodno mogu reći i najveće zadovoljstvo. Organizovali smo i takmičenja za vina, takmičenja za somelijere Wine Challenge cup, Beowine Fair 2010, kao i redovne šestomesečne skupštine i dvogodišnje kongrese koji su deo obaveze iz našeg statuta”, rekao je predsednik Udruženja SERSA, Miroslav Radojčin.Wine_Glasses

Od 10 – 15 aprila ove godine održano je svetsko prvenstvo za najboljeg somelijera sveta u Santiagu, Čile. Region Čilea ima dugu istoriju vinogradarstva u regiji vina Novog sveta još od XVI veka kada su španski konkistadori doneli vinovu lozu Vitis vinifera pri kolonizaciji regiona. Iako je Čile relativno mlada zemlja po pitanju vina, vrlo brzo se razvija. Broj vinarija koji je porastao od 1995. godine sa 12, na preko 70, 2005. godine, meri se hiljadama i hiljadama hektara. Čile je danas peti najveći izvoznik vina na svetu, a deveti najveći proizvođač.

Pripreme za 13. svetsko takmičenje za najboljeg somelijera počelo je pre nešto više od godinu dana. Delegacije se sastoje od predsednika raznih nacionalnih udruženja somelijera, najboljeg somelijera iz svake zemlje, kao i najprestižnijeg pisca o vinima te zemlje.

Srbiju je na prvenstvu predstavljala dvostruka šampionka gđica Đurđa Katić, koja je 2007. godine upisala kurs za somelijere u Beogradu gde je otkrila još veću „pasiju“ prema vinu! I od tog trenutka ona postaje njen „način života“.

„Kada kažem „pasija“ mislim na mnogo više od one strasti o kojoj se stalno priča! Naime, sama ideja i pomisao da iz jedne čaše vina možete „na slepo“ da pročitate sve karakteristike tog vina je bilo nešto što je mene u potpunosti fasciniralo kada sam prvi put prisustvovala radionici somelijera pre nekih 6-7 godina i tada odlučila da i ja to želim da naučim! Znala sam da neće biti lako, ali i da nije nedostižno, i tako je sve počelo“.

Srbija je ostavila sjajan utisak s obzirom da je, pored tri evropska prvenstva od 2003. godine na kojima je Udruženje somelijera Srbije SERSA učestvovalo, ovo bilo prvo zvanično svetsko prvenstvo za somelijere na kojem je Srbija učestvovala.  Što se zemalja iz regiona tiče, predstavnike su imale i Crna Gora uz somelijera Zorana Avramovića, Hrvatska sa predstavnikom Klaudiom Jurčićem, kao i Slovenija i njen najbolji  somelijer Sebastijan Pintar. Bosna i Hercegovina i Makedonija još uvek nemaju udruženja pa shodno tome nisu imale ni predstavnike na ovom takmičenju.

U međuvremenu ovu zemlju su zadesili zemljotresi, ali je priprema ipak nastavljena. “Za Čileansku asocijaciju, ali i celu zemlju je bila izuzetno velika čast što smo i pored svih onih zemljotresa ipak prevalili toliki put da dođemo na takmičenje i izložimo sebe eventualnom riziku“ kaže Đurđa za SEEbtm magazin. Pedeset i dve zemlje su registrovane sa svojim zvaničnim delegacijama i uzimaju učešće u takmičenju koje se održava svake tri godine.  Po rečima Đurđe Katić, organizacija ovog događaja je zaista ozbiljan posao.

“Kada treba da organizujete tako nešto na drugom kraju sveta, da za 52 zemlje obezbedite dobre uslove, smeštaj, samo takmičenje, obilazak vinarija, ručkove, večere….. bezbednost… samo oni znaju koliko su uložili u sve to. Ali bili su sjajni domaćini i pored svega što ih je zadesilo. Sam smeštaj u hotelu je bio sjajan pa i sve ostalo. Moglo je da se oseti koliko smo im važni, jer u svakoj vinariji smo bili dočekani od strane samih vlasnika što je malo kome ikad pošlo za rukom“. GERARD BASSET- Ovogodisnji pobednik svetskog prvenstva Somelijera

1. Pored zvaničnog dela predstavljanja somelijera i delegata iz svake zemlje, da li ste imali prilike da vidite i Čile? Jeste li videli i neke od plantaža?

Da, imali smo organizovane obilaske najboljih vinarija kao što su Casa Lapostolle, koja predstavlja sam svetski vrh po arhitekturi  i tehnologiji. Potom vinarija Errazuriz koja je sama ikona vinskog sveta, istorije i tradicije u Čileu. Vinarija Vina Montes, takođe. Ono što je fascinantno za ovu vinariju pored impozantnih vinograda jeste to što je cela vinarija izgrađena po Feng-Šui konceptu koji funkcioniše neverovatno. Tu je još Concha y Toro, možda ovde najpoznatija vinarija gde smo imali prilike da testiramo Iconic wines! Kao i Casas del Bosque u Casablanca vally, gde nas je ugostio mladi winemaker sa Novog Zelanda.

Cela zemlja je zaista predivno prirodno bogatstvo, sa jedne strane okružena Andima, sa druge Pacifikom, veliki potencijal imaju i u vinskom turizmu i dosta dobro ga iskorišćavaju.

2. Vaše ”obaveze” predstavljanja naše zemlje se i dalje nastavljaju

Nakon pobede u februaru 2010. godine, gde je u sklopu Sajma turizma održano takmičenje za najboljeg somelijera Srbije, očekuju me predstavljanja Srbije na sledećem evropskom prvenstvu,  koje se održava ove godine u novembru u Francuskoj u Strazburu, i na svetskom prvenstvu 2013 u Japanu u Osaki.

Svetska i evropska prvenstva se održavaju svake dve godine u različitim zemljama. Godine 2004. u Ruinaru u Francuskoj, na evropskom prvenstvu našu zemlju je predstavljao gospodin Stevan Rajta, kao i 2006. godine na evropskom prvenstvu u Parizu. Ove godine, organizacija se pomerila iz Evrope i po vinima čuvene Francuske na takođe čuven i značajan Čile.

U Čileu na Svetskom Prvenstvu je SERSA, posle dve godine posmatračkog statusa, postala i zvanično punopravni član ASI -a sa pravom glasa, što predstavlja sam krem svetske asocijacije somelijera.

SHARE
Prethodni tekstFilm in Serbia / Snimajte u Srbiji
Sledeći tekstCrna Gora će investirati u moderne kongresne centre
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.