CEIR indeks: Državni/neprofitni i medicinski skupovi nadmašili ostale sektore

0
3861

Uvreženo je mišljenje da je medicinska industrija otporna na recesiju. U 2009. godini, istorijski lošoj godini za sajamsku industriju, državne/neprofitne konvencije i sajmovi iz oblasti medicine spadaju među sektore sa najboljim rezultatima izmerenim u godišnjem izveštaju o CEIR indeksu, koji je u aprilu objavio Centar za istraživanja sajamske industrije (CEIR). (www.ceir.org)

Ukupna ocena se zasniva na četiri parametra koje prati CEIR indeks. Sektor državnih, javnih i neprofitnih usluga (uključujući i udruženja) imao je najbolji rezultat, koji je ukupno gledano ostao na istom nivou. Posećenost je zabeležila rast od 6 procenata, a broj izlagača je povećan za 3 procenta. Međutim, prihod i neto površina izložbenog prostora su opali za po 5 procenata.

Sajmovi iz oblasti medicine su ukupno opali tek za 4 posto. Prihodi su realno povećani za 1 procenat, ali su posećenost i broj izlagača opali za po 6 procenata. Neto površina izložbenog prostora je 4 procenata niža. Sajmovi iz oblasti medicine su i dalje najveći pojedinačni sektor sajamske industrije, koji čini oko 23 procenata ukupnog broja sajmova.

Ostali sektori sa relativno dobrim rezultatima su industrijski materijali, sirovine i transport – svaki niži za 6 procenata. Sektor sa najgorim rezultatom je sektor robe široke potrošnje, sa zabeleženim padom od 16 procenata. Građevinarstvo i prehrambena industrija su opali za po 15 procenata.

Šta nas čeka u 2010. godini?
Očekivanja su da državni/neprofitni sektor i ove godine zabeleži najbolji rezultat, u velikoj meri zahvaljujući stimulisanju potrošnje od strane savezne vlade. Međutim, ovaj sektor će naići na pravi izazov po pitanju povećanja prihoda pošto privreda i pojedinci imaju sve manje novca za dobrotvorne svrhe.

Očekuje se da reforma zdravstvenog sistema utiče pozitivno na sektor sajmova iz oblasti medicine. „Očekuje se dalji rast ove grane u narednim godinama, a projekcije govore da će medicinski i zdravstveni sajmovi nastaviti rast i stvaranje prihoda, čime će nadmašiti sve ostale sektore,” navodi se u izveštaju. „Pored toga, sajmovi će ostati važno mesto obuke, edukacije i  akreditacije.”


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.