Svaka turistička destinacija može prerasti u destinaciju zdravstvenog turizma – a svaki turista je potencijalni zdravstveni turista

1
952

Dosta se govori i radi na razvoju industrije zdravstvenog turizma. Reč industrija nije upotrebljena slučajno, obzirom da postoji ozbiljna tendecija da zdravstveni turizam po značaju i profitu koji donosi preraste u industriju. Više od 50 zemalja je identifikovalo medicinski turizam kao nacionalnu industriju. Ova tema je jako aktulena poslednjih par godina i predstavlja trend u daljem razvoju zdravstva, medicine i farmacije, ali i turizma, generalno.

Medicinski turizam (poznat i kao zdravstveni turizam) jeste kovanica koju su prvobitno koristile turističke agencije i masovni mediji da bi opisali ubrzan rast putovanja preko granica u cilju dobijanja zdravstvenih usluga.

Usluge koje putnici obično traže obuhvataju elektivne intervencije, kao i složene specijalističke zahvate kao što su zamena zgloba (kolena, kuka), kardio-hirurgija, oralna hirurgija i plastična hirurgija. Međutim, na raspolaganju je gotovo svaki oblik zdravstvene zaštite, uključujući i psihijatriju, alternativnu medicinu, rekonvalenscenciju, pa čak i usluge pogrebnih preduzeća.

Medicinski turizam se, dakle, sastoji iz više oblasti i to: stomatološki turizam, plastična hirurgija, alternativna medicina, zdravstveni spa turizam i velnes turizam. Medicinski turisti odlaze na konkretnu destinaciju gde mogu dobiti zdravstvene usluge koje su na višem nivou kvaliteta ili su finansijski pristupačnije nego u zemlji iz koje dolaze. Prema tome, kada idu u konkretnu zemlju zarad zdravstvene usluge njih zanima i da obiđu lokalne znamenitosti, da upoznaju lokalnu kulturu i gastronomiju, što su i opšte odlike turista koji idu na odmor.

Organizuju se brojne konferencije sa temom Zdravstvenog turizma, kako na lokalnom, regionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Jedna od njih je 5. Godišnji kongres Svetskog zdravstvenog turizma (World Health Tourism Congress) koji se održava u Africi, u periodu od  7-9. oktobra ove godine.

U nastavku je stavljen akcenat na različite teme u okviru industrije zdravstvenog turizma:

  • Trendovi i strtegije u domenu zdravstvenog turizma i stepen saradnje između zdravstva i turizma u kreiranju pozitivnog uticaja na rast zdravstvenog turizma.
  • Zdravstveni turizam – uloga države. Koja je uloga države u negovanju i podsticanju nacionalne industrije zdravstvenog turizma?
  • Iskorišćenje e-zdravstva u promovisanju usluga za pacijente – značaj tehnologije i stepen tehnološke osposobljenosti pružaoca usluga u smislu internet prezentacije zdravstva, a  u cilju promovisanja usluga za pacijente u okviru zdravstvene industrije.
  • Zdravstveni turizam matičnih ćelija – Jesmo li spremni?
    Jedno od najvećih dostignuća medicinske industrije – matične ćelije. Vodi se diskusija orijentisana na razumevanje etičkog aspekta primene matičnih ćelija, zakonskih prepreka i na doprinos promovisanju medicinskog turizma.
  • Marketing zdravstvenog turizma

Nove marketinške strategije, zasnovane na ciljnoj grupi klijenata koja beleži sve veći rast, moraju da budu izrađene tako da iskoriste ovu globalno konkurentnu industriju.

  • Upravljanje zdravstvenim turizmom

Pored pružanja zdravstvenih usluga na svetskom nivou, pacijenti moraju imati garanciju kvalitetnih i bezbednih zdravstvenih intervencija. Zdravstvena industrija doprinosi i dobrobiti sopstvene zajednice razvojem uspešnih strategija korporativne društvene odgovornosti u cilju postizanja održive konkurentske prednosti.

  • Tradicionalna i komplementarna medicina (T&CM) i velnes

Putovanja zarad TCM, ajurvedske medicine, velnesa i spa postaju sve popularnije pri čemu pacijenti imaju veći broj opcija u odabiru tretmana koji ne obuhvataju obavezno lekove. Pored zapadnjačke medicine, pacijenti imaju i veiki izbor tretmana, uključujući i tretmane podmlađivanja, što naravno podrazumeva i putovanja zarad velnesa, spa i tretmana ajuverdske medicine*.

* Ajurvedska medicina predstavlja sistem tradicionalne medicine koja potiče sa indijskog potkontinenta, a primenjuje se u drugim delovima sveta kao grana alternativne medicine

Autor: M.Š.

SHARE
Prethodni tekstCEIR indeks: Državni/neprofitni i medicinski skupovi nadmašili ostale sektore
Sledeći tekstNeki od najvećih svetskih zdravstvenih kongresa u 2010
Miona Milic
Near 10 years in events industry, as a project manager, content developer, offline and internet marketing campaigns, event manager for SEEbtm party, Editor-in-Chief of SEEbtm magazine… Professionalism, constant learning and personal, such as business upgrading, finds essential for success. Creativity in all fields is very important to her. Love to be physically active, travel, meet people and have a good time. But, beside everything, the greatest accomplishment and most important thing for her is being a MOM.

1 KOMENTAR

  1. Srbija, koja ima banje na svakom koraku, ima sve preduslove da razvije ovaj vid turizma. Kao što ste lepo primetili u ovom članku, marketing je specifičan za ovu ciljnu grupu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.