BUDIMPEŠTA – SVE POPULARNIJA DESTINACIJA ZA KONGRESNI TURIZAM

0
5481
Budapest

Anikó Ferenczy, Director of the Hungarian Convention BureauZa 9. izdanje SEEbtm magazina Anikó Ferenczy, direktorka Kongresnog biroa Mađarske ljubazno nam je odgovorila na nekoliko pitanja o uspehu Budimpešte kao evropske kongresne destinacije i radu mađarskog Kongresnog biroa.

1. Možete li čitaocima SEEbtm magazina u nekoliko reči predstaviti Budimpeštu kao kongresnu destinaciju?

Lako dostupna destinacija. Iz svih evropskih prestonica stiže se kratkim letovima: letovi traju manje od 2 sata i postoji veliki broj veza.

Budimpešta – banjski centar Evrope. Malo je drugih gradova širom sveta koji nude takav spoj kulturnih sadržaja i osvežavajućeg dejstva banjskih tretmana kakav se može naći u Budimpešti.

Bogata kulturna baština, sastavni deo evropske kulture. Posetiocima Budimpešte pruža se prilika da slušaju savremenu i klasičnu muziku, vide operske predstave u izvedbi svetski poznatih umetnika, da uživaju u vatrenoj ciganskoj muzici, vrhunskom džezu, uvek popularnim operetama ili folkloru u mnogobrojnim koncertnim i operskim dvoranama ili u restoranima, barovima i klubovima ovog grada, čiju kulturnu ponudu upotpunjuje mnoštvo muzeja, umetničkih galerija i izložbenih salona.

Kupovina. U samom centru grada se mogu naći svi vodeći modni trendovi. Keramika, vez, ručno bojeni Herend i Žolnaj porcelan, antikviteti, Halas čipka, specijaliteti kao što je crvena paprika, suhomesnati proizvodi, prvoklasna rakija i svetski poznata vina, kao npr. Tokaji Aszu, Egri Bikaver, itd.

2. Koje su glavne prednosti Budimpešte kao grada pogodnog za Budapest 02organizovanje događaja?

Isplativost. U pogledu odnosa plaćene cene i dobijene vrednosti, Mađarska je i dalje jedna od najekonomičnijih destinacija u Evropi.

Razvijena infrastruktura za konferencije i promocije. Delux hoteli i oni sa pet zvezdica, dobro obučeni i stručni vodiči, opštepoznato i raznovrsno kulinarsko umeće, izuzetne znamenitosti.

Gastronomija. Restorani koji nose Michelin zvezdu samo čekaju da istražite njihovu bogatu ponudu. Uživajte u luksuznim restoranima koji nude najbolje, svetski poznate mađarske specijalitete i vina.

Najveći deo znamenitosti i vodećih hotela skoncentrisani su jedni u blizini drugih i posetioci do njih lako stižu pešice. Javni prevoz je veoma dobro organizovan i takođe predstavlja efikasan i prijatan način obilaska grada.

3. Prema podacima Međunorodnog udruženja za kongrese i konvencije (ICCA) Budimpešta drži 11. mesto po broju skupova održanih u 2011. godini. To je zaista veliki uspeh za vaš Kongresni biro. Kakvi su Vaši dalji planovi?

Izuzetno smo ponosni na ovakav rezultat, pogotovu kada se ima u vidu da je prošle godine Budimpešta bila na 18. mestu. Ovo je veliki uspeh za Budimpeštu i bili bismo presrećni ako bi uspela da ostane na ovoj poziciji i sledeće godine.

Budapest 034. Aerodrom Budimpešta izabran je da bude domaćin manifestacije Routes Europe 2013. Kakva su Vaša očekivanja u pogledu ovog skupa? Da li je bilo teško dobiti ulogu domaćina?

Prijavu na tender koja je pobedila podneli su zajedno Aerodrom Budimpešta, Nacionalni turistički biro Mađarske (u saradnji sa Kongresnim biroom Mađarske) i Turistička organizacija Budimpešte. Ove tri mađarske ogranzacije morale su da prevaziđu svoje inače rivalske odnose i sigurna sam da je uspeh postignut samo zahvaljujući njihovoj tesnoj međusobnoj saradnji. Najvažnije je da se obezbedi forum o upravljanju evropskim avioprevoznicima, aerodromima i turističkim organizacijama kako bi se razmotrila ključna pitanja vezana za vazdušni prevoz i nove usluge. Verujemo da će to u bliskoj budušnosti doneti još više poslova Mađarskoj i dati velikom broju ljudi priliku da posete Budipeštu.

5. Možete li nam reći nešto o završenom projektu Studijska tura 2012? Koji je cilj ovog projekta?

Kongresni biro Mađarske organizovao je uspešan obilazak radi upoznavanja (famtrip) od 03. do 06. juna u kojem su učestvovala 42 organizatora skupova i konferencija iz raznih delova Evrope, SAD, Indije i Bliskog Istoka. Ove godine učesnici su imali prilike za dodatne sastanke u okviru radionice pod naslovom „Budimpešta – više od očekivanog“, takođe organizovane od strane KBM. Tokom obilaska naši gosti su imali priliku da posete nekoliko hotela sa pet zvezdica i najvažnije centre za gala zbivanja u Budimpešti. Izuzetni promotivni programi koje je organizovala mađarska DMC agencija umnogome su doprineli uspehu ove ture. A od učesnika smo čuli pohvale da je „Budimpešta prelep grad koji ima mnogo toga da ponudi – mnogo više od očekivanog!“

BudapestS.G.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.