Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti – Mikser festival, održan je od 25. maja do 2. juna 2012. godine na novoj lokaciji – zanemarenoj, industrijskoj četvrti u samom centru Beograda, u Savamali.

Festival je organizovan na 11 hektara površine, u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom. Tokom devet dana festivala, 2.500 učesnika iz 50 zemalja sveta je realizovalo 120 projekata. Festival je završen dodelom nagrada za međunarodni konkurs iz oblasti industrijskog dizajna – „Ghost project”.

Mikser Festival by Bojan ArsenovićMikser je multidisciplinarna platforma koja se bavi afirmacijom kulturne industrije regiona. Ovaj festival nastavlja da istražuje i preispituje fenomene savremenog društva, posebno društvenu ulogu kreativnih disciplina. Svakako da su neprestano traganje i neprestana provokacija jedini način da se očuva vitalnost i snaga projekta, a to je, izborom Savamale kao lokacije festivala, Mikser i obezbedio. Ove godine dominirali su projekti iz oblasti arhitekture, urbanizma, vizuelnih umetnosti i dizajna, a akcenat je stavljen na interaktivnost, intervencije u javnom prostoru, radionice i performanse.

Tema ovogodišnjeg Mikser festivala je bila pokretanje procesa urbanih transformacija Savamale. Uprkos brojnim nepovoljnim okolnostima koje odvlače pažnju, a najviše uprkos saobraćaju i motornim vozilima, koja truju, tutnje, zagađuju okolinu, Savamala je uspela da iznese ovaj projekat kao pravi pobednik. U saradnji sa ljudima koji žive i rade u Savamali i sa postojećim institucijama, Mikser festival razotkriva ključne tačke ovog „malog grada”, ali i ukazuje na sistemske probleme (beogradska zadruga poznatija kao Geozavod, Vučina kuća, itd.).

Savamala nema formirani festivalski prostor, ona je grad u malom, u kome Instalacije u Geozavodu by Bojan Arsenovićkontradiktornost i nelogičnost jesu karakteristika sistema i u kome haos postaje glavni katalizator sadržaja.

Cilj Miksera nije da se gradski nemir ukloni, već da se priključi postojećem mikro-sistemu, da ga ispita, da sarađuje, da reaguje i da analizira zatečene društvene, arhitektonske, ekonomske i političke nivoe, ali i da doda neku novost koja će proizvesti nova, drugačija kretanja unutar zatečenog stanja.
Savamala i Mikser festival zajedno stvaraju jedinstvenu programsku koncepciju gde se napušta uređivački model po zonama. Ceo program festivala čini čitava mreža nezavisnih autorskih projekata, a svaki se sastoji iz više segmenata, kao što su izložbe, radionice, predavanja, koncerti i sl. U svom programu festival je uvek promovisao mlade kreativce, paralelno sa istaknutim gostima iz Srbije i sveta, a ove godine festival intezivira promociju mladih kroz niz otvorenih konkursa iz polja arhitekture, dizajna, muzike, vizuelnih umetnosti (Ghost Project & YBD: GET REAL!, Urban Bundle/Gradska okupljališta, Garage Roll Call…).

Cilj festivala jeste, da Savamala povrati nekadašnji status kulturnog Spanish house/Španska kuća by Bojan-Arsenovići društvenog epicentra grada. Jednog dana, kada odu kamioni i drugi gradski zagađivači, kada se srede fasade i jedna od najlepših palata u gradu bude ponovo bude obasjana starim sjajem – zgrada Beogradske zadruge iz 1907. godine, Mikser će moći da krene dalje, sa željom ispunjavanja sledećeg cilja.

Neke od izložbenih postavki koje su posetioci mogli da vide na Mikser festivalu u zgradi Beogradske zadruge su: „Brisani prostor”, „Najlepša zgrada”, „The good, the bad and the overhead”, a u hotelu Bristol izložbe industrijskog dizajna, kao što su: „Ghost project” i „Young Balkan Designers”, dok je „Mikser Expo Highlights” bio otvoren za sve zainteresovane u Mikser Hausu.

Otvaranjem međunarodne izložbe „Brisani prostor” i Mikser festivala u Geozavodu, počeo je ujedno i ovogodišnji BELEF, koji je postao festival festivala.

Ceo festival je naravno bio propraćen i bogatim muzičkim programom, koji je bio zastupljen na više lokacija. Neke od njih su bile: „Mikser Tuborg Stage” (Stovarište, Mostarska 5), „Mikser House Stage” (Karađorđeva 46), „Dis-patch: Tri-trećine” (dvorište u Mostarskoj), „Garage fire!” sa tvrdim gitarskim zvukom (dvorište u Mostarskoj), „Converse Parobrod bina”, na kojoj su se predstavili aktuelni domaći izvođači, „Red Bull corner” za koji je ekipa iz „Jungle Tribe-a” osmislila žanrovski raznovrstan program.
U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, tokom oba festivalska vikenda bile su organizovane ture razgledanja Savamale. „Mikser tramvaj zvani Beograd” kretao je sa okretnice „dvojke”, a bile su realizovane i ture razgledanja Savamale i Beograda turističkim autobusima „Laste”.

Mikser festival je završen ostavljanjem snažnih utisaka na okolinu. Festival je posetilo približno 100.000 posetilaca koji su uživali u bogatom muzičkom, istraživačkom i edukativnom programu širom Savamale, što je učinilo da Beograd bude „centar evropske kreativnosti”!

Moja kravica, projekat Miška Nećaka

Moja kravica – Mladi srpski reditelj Miško Nećak napravio je i veoma zanimljivu video projekciju na festivalu. Njegov rad je privukao pažnju mnogih sugrađana koji su u tom trenutku prelazili Brankov most, u čijoj je blizini smeštena zgrada na kojoj je prikazan Nećakov rad. Njegovu projekciju u Beogradu, pod nazovom „Moja kravica” sponzorisao je Imlek.

Ovu fenomenalnu projekciju možete pogledati na sledećem linku:

http://www.youtube.com/watch?v=OCfZumjjK8Q

S.J.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.